25. dec 2018.

Novinarska udruženja traže hitan sastanak Radne grupe za bezbednost novinara

Predstavnici novinarskih udruženja i medijskih asocijacija tražili su danas hitan sastanak Radne grupe za bezbednost novinara posle nagodbe tužilaštva sa osumnjičenom za napad na novinara portala Žig info iz Grocke Milana Jovanovića.

Predstavnici novinarske struke smatraju da se ovakvom nagodbom šalje poruka o nekažnjivosti napada na novinare, zbog čega traže od predstavnika tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova razgovor o razlozima i okolnostima pod kojima je sklopljen sporazum s osumnjičenom Bojanom Cvetković-Šijacki.

Novinarska udruženja i medijske asocijacije žele da znaju i da li će se istraga nastaviti, budući da postoje jake indicije da napad nije do kraja rasvetljen, odnosno da je nalogodavac i dalje na slobodi.

Novinaru portala Žig info iz Grocke Milanu Jovanoviću zapaljena je kuća u noći između 11. i 12. decembra ove godine.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je u nedelju da su zbog tog napada uhapšene tri osobe.

Jedna od osumnjičenih Bojana Cvetković-Šijacki sklopila je juče sporazum o priznanju krivice s tužilaštvom kojim je osudjena na šest meseci kućnog zatvora i kaznu od 50.000 dinara.

Predstavnici redakcije Žig info rekli su da ne poznaju osumnjičene i da nikad nisu pisali o njima, zbog čega je produbljena sumnja da je napad naručen i da je u njegovoj pozadini otkrivanje korupcije o kojoj je pisao Jovanović.

Jovanović je izjavio da se neće osećati bezbedno sve dok se ne otkrije nalogodavac zločina.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend