22. jan 2021.

Novo ročište u postupku protiv RTV Pančevo po tužbi Nenada Živkovića

Tužba je podignuta zbog tri priloga, emitovanih na RTV Pančevo tokom maja i juna 2019. godine, zbog kojih je pančevački medij zaradio meru upozorenja od strane REM-a, a tadašnji glavni urednik je smenjen

Suđenje RTV Pančevo i glavnoj i odgovornoj urednici tog medija Jasmini Petković, po tužbi novinara Nenada Živkovića, biće nastavljeno u ponedeljak, 25. januara, u 12 sati, u Višem sudu u Beogradu, saslušanjem stranaka u postpuku.

Prethodno ročište, održano 5. oktobra prošle godine, odloženo je jer se Jasmina Petković nije pojavila, niti je svoj izostanak opravdala.

Podsetimo, tužba je podignuta zbog tri priloga, emitovanih na RTV Pančevo 29. maja, 5. i 6. juna 2019. godine, kao i zbog tekstova na portalu te televizije, u kojima je Živković označen kao „plaćeni projekat“ i „politički aktivista“, koji podržava „proustaške medije“, i da je deo projekta unutrašnje destabilizacije Srbije. Zbog ovih priloga, REM je Radio-televiziji Pančevo izrekao meru upozorenja, a dotadašnji glavni i odgovorni urednik Miroslav Milakov smenjen je sa te funkcije.

Tužilac je zatražio da RTV Pančevo i Jasmina Petković na ime naknade nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, te zbog povrede ugleda i časti, isplate Živkoviću 300.000 dinara i da se toj televiziji zabrani objavljivanje sličnih informacija, pod pretnjom nove kazne od 250.000 dinara. Takođe, od Jasmine Petković tužilac traži da pravosnažnu presudu objavi na Radio-televiziji Pančevo.

Inače, Regulatorno telo za elektronske medije (REM) je ovu radio-televizijsku kuću tokom 2019. godine kaznilo čak tri puta, izrekavši im tri mere upozorenja, upravo zbog emitovanja priloga protiv Nenada Živkovića, u dva navrata i jednom zbog priloga protiv Stanke Simonović, predsednice Višeg suda u Pančevu.

Suđenje je počelo 22. maja prošle godine, izjašnjavanjem učesnika u predmetu o tužbenom zahtevu. Sutkinja Marina Brkić je tada predložila da vremenski okvir suđenja bude 12 meseci, u tri ročišta.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend