04. feb 2019.

NUNS osudio cenzorske namere u kragujevačkoj fabrici Zastava oružje

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje cenzorske namere Nadzornog odbora kragujevačke fabrike Zastava oružja, koji je 28. januara raspravljao o tome kako se uoči prethodnog vikenda u fabričkom krugu našlo nekoliko stotina primeraka dnevnog lista Danas.

Posebno zabrinjava nagoveštena mogućnost krivičnog gonjenja predsednika fabričkog sindikata zbog sumnje Nadzornog odbora i fabričke službe bezbednosti da je on glavni akter navodne „antirežimske radnje“.

NUNS podseća članove Nadzornog odbora pomenute firme da je sloboda informisanja u Srbiji zagarantovana Ustavom i zakonima, te da je cenzura zabranjena kako domaćim tako i međunarodnim propisima.

Zakon o javnom informisanju i medijima, u poglavlju Sloboda javnog informisanja, nedvosmisleno propisuje da se “ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija…”, kao i da se “sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja, svojinskih i drugih prava…”.

Niko, dakle, nema pravo da zabranjuje distribuciju medija koji su registrovani u skladu sa zakonom, kao što to jeste list Danas.

Sindikat u fabrici Zastava oružje podelio je u petak 25. januara radnicima 200 primeraka svetosavskog broja lista Danas, kao što je to, kažu, rađeno i ranijih godina.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 4.02.2019.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend