12. jun 2021.

NUNS: Ubistvo Milana Pantića ne sme da bude zaboravljeno

Danas se navršava 20 godina otkako je ispred svog doma u Jagodini mučki ubijen novinar „Večenjih novosti“ Milan Pantić.Prošlo je dve decenija, ali do danas nisu pronađeni počinitelji, kao ni naručioci ovog zločina.

Pisanje Milana Pantića o korupciji i kriminalu u Jagodini i Pomoravlju pokušano je ovim zlodelom da budu ućutkano, i zato Nezavisno udruženje novinara Srbije i na ovu godišnjicu ubistva opominje predstavnike vlasti, ali i podseća javnost, da ovaj zločin ne sme da bude zaboravljen i nerasvetljen.

Komisija za istraživanje ubistava novinara je nadležnom javnom tužilaštvu u Jagodini dostavila veliki broj informacija koje upućuju na dokaze u slučaju, međutim postupak se još uvek nalazi u predistražnoj fazi.

NUNS izražava zabrinutost zbog velikog broja nerazjašnjenih ubistava i napada na novinare i medijske radnike. Srbija ima već predugu istoriju nasilja nad novinarima i novinarkama, te svako gušenje i zataškavanje ovakvih sluačajeva ne sme da bude dozvoljeno.

Podsećamo i na druge nerešene slučajeve napada na novinare. Slučaj ubistva Slavka Ćuruvije je ponovo pred provstepenim sudom, slučaj novinarke Dade Vujasinović je i dalje u predistražnoj fazi, a slučaj pokušaja ubistva novinara Dejana Anastasijevića i dalje ostaje nerasvetljen.

NUNS zahteva da se konačno stavi tačka na kontinuitet nekažnjivosti zločina nad novinarima i poručuje da dok je novinarskih i medijskih udruženja smrt kolege Milana Pantića neće nestati u ponoru zaborava.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend