07. okt 2022.

NUNS, UNS i SINOS pozivaju novinare na protest zbog izručenja Džulijana Asanža

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije pozivaju svoje koleginice i kolege da se pridruže svetskom medijskom protestu zbog odluke britanskog pravosuđa da Sjedinjenim Američkim Državama izruče Džulijana Asanža. 

Foto: Espen Moe (CC)

Ova udruženja pozivaju svoje kolege da se okupe ispred Ambasade Velike Britanije (Resavska 46) u subotu 8. oktobra u 13 sati, gde će izraziti svoje negodovanje zbog odluke Vlade Velike Britanije. Ujedno, pozivaju se novinari da za tu priliku ponesu PRESS prsluke i svoje novinarske legitimacije.

Evropska i međunarodna federacija novinara (EFJ-IFJ) pozvale su sve novinarske sindikate, organizacije za slobodu štampe i novinare da se mobilišu i izraze svoju solidarnost. U Londonu će ljudski lanac opkoliti zgradu parlamenta,  kako bi se suprotstavio izručenju Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa, i pozvao američku vladu da odbaci sve optužbe protiv njega.

,,Ako se dovoljno nas okupi da opkolimo Parlament za nekoliko nedelja, taj proces može biti zaustavljen“, navodi se u saopštenju Nacionalnog sindikata novinara Velike Britanije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend