28. nov 2017.

NUNS: Vesić obmanjuje javnost

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas u saopštenju ocenjuje da gradski menadžer Beograda Goran Vesić "gura" novinare u politiku i da "obmanjuje javnost" tvrdnjom da novinarska udruženja selektivno štite novinare.

Reagujući na Vesićev autorski tekst prošlog petka u Politici, NUNS konstatuje da je u njemu ispisano „nekoliko notornih neistina“.

Prema objašnjenju NUNS, prva neistina je povodom reakcije novinarskih udruženja koja su osudila njegovu „raspravu sa novinarkom televizije N1 Majom Nikolić“, budući da Vesić tvrdi da ga ona prekinula dok je odgovarao na pitanje.

Istina je, tvrdi NUNS, da je Vesić, odgovarajući na pitanja o izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, rekao da to telo nije nadležno i da je izveštaj Saveta o prihodima Beograda netačan i paušalan.

Na potpitanje novinarke N1, poručio joj je da se učlani u stranku i kandiduje, ako želi da se raspravlja sa njim, ukazuje NUNS.

Pošto mu je novinarka rekla “nećemo da se vređamo”, Vesić je uzvratio: „Ne, hoćemo! Jer vi mene vređate. Ne možete tako da se ponašate“.

Uostalom, sam Vesić u tekstu u Politici podseća da “javna ličnost mora da ima viši stepen tolerancije” i da je reagovao “burnije nego što je trebalo”.

Drugu neistinu Vesić je, prema oceni NUNS, napisao kada je, prepričavajući spor sa novinarkom TV N1, naveo da ga je prekinula rečima „da ostavi Đilasa na miru“.

Istina je, međutim, da se u prilogu emitovanom na TV N1, tačnije na snimku tog razgovora, jasno čuju reči novinarke: “Pominjete Dragana Đilasa koji uopšte nije tema sada…”, precizira NUNS.

U saopštenju NUNS napominje da je treća Vesićeva neistina da novinarska udruženja nisu reagovala povodom napada na novinarke Pinka Gordanu Uzelac i Maru Dragović.

Istina je da je NUNS 16. septembra, istog dana kada su novinarke Pinka napadnute, dok su izveštavale sa protesta Dveri, prvi najoštrije osudio taj napad i pozdravio “hitru akciju policije i privođenje vinovnika ovog teškog incidenta“.

Na kraju, NUNS konstatuje da Vesiću zapravo smetaju akcije Grupe za slobodu medija i da je ljut pre svega zato što se o tim pritiscima sve češće govori – čak i u Briselu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend