03. avg 2017.

NUNS: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava žaljenje i ozbiljnu zabrinutost zbog gašenja magazina Newsweek Srbija, časopisa koji je "profesionalnom uređivačkom politikom i raznovrsnim sadržajem, posebno obradom specifičnih nekomercijalnih tema od javnog značaja zauzimao posebnu poziciju u srpskoj galaksiji štampe". 

Avgustovski broj magazina ujedno i poslednji; Foto: Cenzolovka/ M. Vučić

NUNS je, kako navode u saopštenju, zabrinut i zbog obrazloženja izdavača Newsweeka, Adrija Medija grupe (AMG) u kome se tvrdi da je prestanak štampanja magazina posledica „progona“ ove medijske kompanije po nalogu vlasti i predsednika Republike.

„Ne ulazeći u opravdanost pomenutih tvrdnji AMG, NUNS smatra da je medijsko tržište u Srbiji politički kontrolisano i da u praksi nisu zaživela zakonom propisana pravila i mehanizmi koji bi trebalo da obezbede punu slobodu medija. Suprotno tržišnoj logici, funkcionisanje i opstanak medija neposredno zavise od političke volje i moći što direktno ugrožava njihovu civilizacijsku ulogu i misiju u izgradnji i očuvanju demokratskog društva“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Inače, iz kompanije AMG su pre dva dana saopštili da više neće štampati magazin Newsweek „zbog hajke vlasti na njih“, s obzirom da su, kako kažu, izloženi političkim i ekonomskim pritiscima, naročito zbog toga što je račun AMG-a već dva meseca blokiran odlukom Poreske uprave.

Šef korporativnih komunikacija u AMG-u Želimir Bojović je Cenzolovci rekao da je doneta odluka da Newsweek bude ugašen zato što kompanija više nije u mogućnosti da plaća licencu američkom časopisu. 

1 komentar za: “NUNS: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

  1. Anastasija

    Redakcijo, oni su se ugasili zato što ih niko ne kupuje, izlazili su jednom nedeljno pa je opala prodaja, onda su počeli izlaiti jednom mesečno, međutim ni tada nisu imali nikakvu prodaju i logično je da prestanu sa štampanjem i izlaženjem.

    08. авг 2017. at 22:27

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend