03. avg 2017.

Nenad Ćaćić novi urednik RTV 1, NDNV to smatra „još jednim poniženjem“

Upravni odbor RTV-a imenovao je Nenada Ćaćića za glavnog i odgovornog urednika Prvog programa televizije, što su iz NDNV-a nazvali „šamarom“ i „novim poniženjem“ pokrajinskog javnog servisa. 

Iz RTV-a su saopštili da je Ćaćić izabran 25. jula, u skladu sa odredbama Statuta, nakon sprovedene konkursne procedure.

U Nezavisnom udruženju novinara Vojvodine, međutim, smatraju da je ovo imenovanje „još jedan šamar ideji javnog medijskog servisa i nastavak kontinuiranog ponižavanja novinarstva i građana Vojvodine, koje se u proteklih nešto više od godinu dana sprovodi u ovoj medijskoj kući“.

„Negativna selekcija na RTV-u dovela je do toga da su najbolji urednici i novinari RTV-a, koji su dali doprinos njegovom profesionalnom usponu do maja 2016 – ili ostali bez posla ili smenjeni i postavljeni na ponižavajuće pozicije uz izuzetno niske plate, dok ovom kućom rukovode osobe čija je jedina preporuka – poslušništvo. Dopisnika Tanjuga Nenada Ćaćića za mesto glavnog i odgovornog urednika preporučila je jedino bliskost sa režimom i lokalnom ispostavom SNS-a, jer je u pitanju osoba koja nema iskustva u radu na televiziji, niti poznaje njenu tehnologiju“, tvrde u ovom udruženju.

Ćaćić je, kako navode, izabran iako se na konkurs za glavnog i odgovornog urednika prijavilo ukupno šest osoba, među kojima i oni koji su, za razliku od njega, ispunjavali uslove konkursa, imali potrebnu stručnost i značajno iskustvo u radu na televiziji, „što jasno svedoči o tome da se vodilo isključivo računa o jednom jedinom kriterijumu, a to je partijska preporuka“.

„NDNV zahteva od rukovodstva RTV-a da javno obznani profesionalnu biografiju Nenada Ćaćića, koju je dostavio kao deo konkursne dokumentacije, kako bi građani ostvarili uvid u to ko će obavljati ovu važnu funkciju na javnom medijskom servisu koji se finansira njihovim novcem, ali eventualno i proverili neke podatke iz te biografije“, saopštava NDNV.

Ćaćić je izabran nakon što je UO RTV-a proglasio nevažećim prošlogodišnji konkurs za glavnog i odgovornog urednika RTV 1, a 29. maja ove godine raspisan je novi.

„Nenad Ćaćić je dugogodišnji dopisnik Tanjuga iz Novog Sada, a na RTV-u je od sredine aprila, kada je imenovan za pomoćnika urednika u Informativnom programu Prvog programa televizije, što nije označilo i njegov kraj angažmana u agenciji Tanjug, za koji je nastavio povremeno da izveštava“, piše VOICE. 

1 komentar za: “Nenad Ćaćić novi urednik RTV 1, NDNV to smatra „još jednim poniženjem“

  1. Orvel

    Kada bi oni ziveli od prihoda koje ostvare gledanoscu i reklamama ne bi ni za kafu zaradili.Danas RTV gleda samo onaj ko mora i sada je jasno zasto je obecanje da ce TV pretplata biti ukinuta,bila samo jos jedna u nizu Vucicevih lazi.Bez nje i sa ovakvom mizernom gledanoscu RTV bi bankrotirala za sest meseci.

    29. јул 2017. at 07:59

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend