11. nov 2022.

Obraćanje zaposlenih iz ugašenog dnevnog lista „Objektiv“ Udruženju novinara Srbije

Udruženju novinara Srbije obratili su se zaposleni iz dnevnog lista Objektiv koji je prestao da izlazi 15. oktobra. Njihovo obraćanje prenosimo u celosti.

Poštovani,

Obraćamo vam se u ime članova redakcije dnevnog lista „Objektiv“ kako bismo vas i celokupnu javnost obavestili o dešavanjima u našem preduzeću u drugoj polovini oktobra i početkom novembra. Poslednji broj štampanog izdanja dnevnog lista „Objektiv“ izašao je 14. oktobra 2022. i od tada, iako smo mi u naredna dva dana uredno ispunjavali svoje radne obaveze i „pravili“ sadržaj kao da je sve u redu, novine od tada nisu štampane.

Posle nekoliko neuspešnih pokušaja zaposlenih da sa menadžmentom nađu zajednički jezik, a pre svega da bismo dobili validnu informaciju u vezi sa našim statusom i daljim funkcionisanjem, odlučili smo da preduzmemo određene korake.

Naime, svim zaposlenima duguje se zarada za septembar i oktobar, a pojedinim kolegama i za avgust.

Kao odgovor na naše zahteve za isplatu zaostalih zarada dobili smo predlog aneksa ugovora o radu, po kojem bi svi zaposleni, najverovatnije od 1. novembra, s obzirom na to da nije naveden tačan datum stupanja na snagu pomenutog dokumenta, trebalo da prihvate minimalnu zaradu u neodređenom trajanju.

Napominjemo da, osim ovog akutnog problema, postoji i dugoročan problem neuplaćivanja poreza i doprinosa, i to od novembra 2021. godine. Posledica takvog ponašanja menadžmenta je to da su pojedine kolege obolele od najtežih bolesti bile prinuđene da raskinu radni odnos kako bi ostvarili pravo na adekvatno lečenje. O tome nemamo precizne podatke budući da se situacija razlikuje od zaposlenog do zaposlenog.

Molimo vas za pravnu pomoć i savet kako da se ponašamo u konkretnoj situaciji i preporuku u vezi s tim da li je uputno da o svemu upoznajemo širu javnost. Stojimo vam na raspolaganju za svako dodatno pojašnjenje ove kompleksne situacije u kojoj smo se našli i kojom je ugrožena gola egzistencija nas i naših porodica.

S poštovanjem,

Članovi redakcije dnevnog lista „Objektiv“

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend