04. dec 2019.

Odlaganje na neodređeno

U zbrkovitom trenutku zbrkovite Srbijice (izraz A. Kišjuhasa) kada je vlast toliko moćna i bahata da bez pretvaranja simulira dijalog sa političkim oponentima uz blagoslov i posredovanje evropskih zvaničnika, medijske slobode, kao jedan od najbitnijih uslova za izbore, ne samo što se ne poboljšavaju već se iz dana u dan pogoršavaju!

Foto: Medija centar Beograd

Usta punih slobodnih medija, režim svakog dana nastoji, bogme i uspeva, da javnosti zatvori oči i zapuši uši uniformisanim stavovima o NIN-u, Danasu, N1, … Naročita joj je specijalnost da govori o onome čega nema da bi zatrpala ono čega ima. Sistematskim uništavanjem raznovrsnosti izvora informacija, sadržaja i političkih poruka, onemogućava javnosti da stvori sopstveno mišljenje, oslobođeno od dominantnog i svakodnevnog autoritarnog zapovedanja i zapomaganja!

Porobljavanjem medijske scene, da bi se obezbedilo monolitno jedinstvo, partija na vlasti izjednačila sa narodom, narod sa državom a država to je on, preko 50 odsto glasača Srbije deli upravo ta uglancana uverenja koja rastu kao kvasac.

Jednoobraznost informativnog medijskog sadržaja u provladinim medijima, a svi su osim blaćenih to, postao je opasan trend koji najdirektnije uništava elementarna ljudska prava kao što je pravo na istinito informisanje!

Siguran u sebe, bez da trepne, ovaj režim na dan posete evroparlamentaraca ispod priče o slobodnim medijima, zataškava ogromnu aferu trgovine oružjem i preko državnog provajdera „Pošta net “ ukida programe N1 i Nove S i time značajnom delu javnosti uskraćuje pravo na pluralinu demokratsku normalnost!

Građanima ostaje da se direktno žale provajderu ili otkažu pretplatu ili REM-u da moderira, ali kako kažu nalazi Crte, ako četiri petine javnog medijskog prostora zaposedaju hvalospevi vlasti a jednu petinu, opsesivni napadi na opoziciju to, najverovatnije, neće uraditi! Pogotovo što su mnogi od njih ili simpatizeri ili članovi SNS, voljno ili nevoljno, i pogotovo kada tako indoktrinisan deo javnosti, ne mari za istinu i ne sumnja u zvanične verzije, jer do njih druge i drukčije ne mogu da dopru!

Zato je razumljivo što se pod okriljem vladajuće partije okupljaju i protestuju protiv naslovnica NIN-a i Danasa!

Tim „kreativnim“ aktom reciklira se miloševićevsko doba i tvoračka literatura prepoznatljiva po naslovu „Odjeci i reagovanja“! Pošto je režim shvatio da pisma podrške nisu naišla na naročit prijem, delimično zato što nema industrijskih giganata ni radnika sa radničkim pravima u njima, već je sve zbrčkano i fragmentisano kroz prekarijance koji nemaju vremena ni da čitaju a kamoli da pišu, opredelio se za uništavanje ono malo preostalog slobodnog prostora, tako što će ga neprekidno kaljati, finansijski uništavati ili jednostavno ukidati!

„Pošta net“ je najnoviji primer i vesnik onog što sledi! Jer ako to radi sada, pod, navodno, budnim okom Evrope, šta će tek raditi neposredno i za vreme predizborne kampanje, kada Evrope i opozicije ne bude dovoljno da dosledno prate izborne procese!

Najava da će monolitni parlament raspravljati o poboljšanju izbornih uslova foliraža je kao i muljanje da će posle tri i po godine ignorisanja, najzad izabrati tri plus jednog člana Saveta REM-a kako bi se elektronski mediji priveli demokratskom pravu i obavezama.

Da bi se ispoštovali proceduralni rokovi za izbor članova Saveta potrebno je vreme, a vremena do izbora nema! Ta tri plus jedan član, od koga god i kako god da budu izabrani, ostaće manjina u odnosu na postojeću dvotrećinsku većinu članova Saveta REM, koji se opredelio da bude poluga vlasti a ne nezavisno telo obavezno da radi u interesu javnog dobra i građana.

To piše i u izveštajima Evropske komisije o napretku Srbije za 2016. i 2018. godinu i konstatuje da bi REM trebalo da bude“ proaktivan u obavljanju svojih zadataka, korišćenjem alata koji su mu već na raspolaganju!“ Trenutno, uključujući i ovo sa“ Pošta net“, ne daje ni znakić aktivnosti u tom pravcu.

Ne mogu isti ljudi da podržavaju autokratiju, pluralizam i demokratiju! To je nemoguće i u međusobnom sukobu interesa! Pošto je iz EU stigla pozitivna ocena Medijske strategije, ostaje da se vidi da li će Vlada da je usvoji u dogovorenom i usaglašenom obliku. A onda i kada se usvoji, trebaće vremena da se uspostave zakonski mehanizmi kojima će se osigurati njena primena, kad je reč o REM-u, njegova finansijska i operativna nezavisnost tako „da bude pravno odvojen i funkcionalno nezavisan od vlade ili bilo kojih drugih javnih ili privatnih tela“.

Za sve to a tako i poboljšavanje izbornih uslova potrebno je vreme koje ne može da donese promene nabolje pre izlaska na birališta, a bojim se da organizovanje izbora po sadašnjim diskriminatorskim uslovima, demokratiju i pluralizam odlažu na neodređeno vreme!

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend