22. apr 2024.

Odsek za medijske studije iz Novog Sada solidarno uz studentkinje kojima prete ekstremisti

Profesori i asistenti sa Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu osudili su danas pretnje i uvrede koje su studentkinje tog odseka Doroteja Antić i Mila Pajić dobile putem društvenih mreža nakon što su javno podržale inicijativu za donošenje Rezolucije UN o Srebrenici i pozvali nadležne organe da ih zaštite.

Foto: Filozofski fakultet u Novom Sadu

“Odsek podseća da je trajni mir u regionu jedino moguć otvorenim dijalogom i suočavanjem sa prošlošću. Ovo podrazumeva i suprotstavljanje nasilju, poštovanje žrtava i suočavanje sa sudski utvrđenim činjenicama”, navodi se u saopštenju za javnost.

Izrazili su solidarnost sa studentkinjama Milom Pajić i Dorotejom Antić, kao i duboku zabrinutost zbog niza verbalnih napada i pretnji koje poslednjih nedelja dobijaju studentkinje i studenti zbog aktivnosti u okviru studentske inicijative STAV.

Podsetili su da su pretnje intenzivirane nakon što su studenti pružili podršku vanrednom profesoru sa tog odseka Dinku Gruhonjiću i stali u odbranu autonomije univerziteta.

“Članovi i članice akademske zajednice treba da budu slobodni da se, u okviru zakonskih i moralnih načela, angažuju oko važnih društvenih pitanja bez bojazni da će zbog iskazanih stavova trpeti uvrede i pretnje. Zato pozivamo nadležne organe da hitno reaguju i preduzmu odgovarajuće mere radi zaštite bezbednosti i integriteta svih članova naše zajednice”, piše u saopštenju.

Studentkinje Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Mila Pajić i Doroteja Antić dobile su niz pretnji i teških uvreda od strane desničarskih ekstremista i šovinista.

One su agenciji Beta kazale da su pretnje usledile nakon što je Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji na Instagramu prekjuče objavila video u kojem su naveli da mladi u Srbiji podržavaju mir, poštuju utvrđene činjenice i podržavaju predloženu Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

Pet devojaka koje se pojavljuju u videu na Instagramu reklo je da ta Rezolucija, uprkos izjavama predstavnika vlasti, ni na koji način neće oštetiti Srbiju, niti će srpski narod biti označen kao genocidan.

“Inicijativa mladih podržava ovu rezoluciju jer verujemo da se trajni mir mora zasnivati na istini i dijalogu, a ne na mržnji i neprijateljstvu”, navodi se u videu.

Mila Pajić i Doroteja Antić su agenciji Beta dostavile i primere pretećih poruka koje su dobile a koje su prepune prostačkih i šovinističkih uvreda.

Ekstremisti su javno objavili i broj mobilnog telefona Mile Pajić i od tada je proganjaju neprestanim pozivanjem i slanjem poruka.

Dodale su da je Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji sve pretnje prijavila Tužlaštvu za visokotehnološki kriminal.

Mila Pajić i Doroteja Antić bile su na meti pretnji desničarskih ekstremista i šovinista i tokom protesta za odbranu autonomije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, u kojima su učestvovale.

One su i članice neformalne studentske organizacije STAV na istom fakultetu.

Studenti su potpisali i peticiju podrške za odbranu autonomije Filozofskog fakulteta, nakon čega su takođe počeli da dobijaju pretnje i teške uvrede.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend