07. okt 2019.

OFPS: Tvrdnje direktora Brainz TV Živojina Petrovića netačne

Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) reagovala je na gostovanje direktora Brainz TV Živojina Petrovića u vezi sa dugom Srpske naučne televizije i navela da tvrdnje koje je Petrović izneo u emisiji na N1 nisu tačne. Petrović je izjavio da je Srpska naučna televizija, danas BRAINZ TV, dobila fakturu na miliona dinara od OFPS-a zbog neovlašćenog emitovanja muzičkog sadržaja, a nekoliko dana potom stiglo je i obaveštenje Telekoma da se ova televizija skida sa njihove liste zbog slabe gledanosti.

Saopštenje OFPS-a prenosimo u celini:

„Prvo napominjemo da Brainz TV nije bivša Srpska naučna televizija. Srpska naučna televizija i Brainz TV nisu isto pravno lice. Nosilac dozvole za Brainz TV je privredno društvo BRAINZ doo Beograd. Ova dozvola važi od decembra 2018. godine. S druge strane, nosilac važeće dozvole za Srpsku naučnu televiziju je udruženje Komitet znanja Srbije.

Što se tiče navoda Živojina Petrovića da je Srpska naučna televizija, sada BRAINZ TV, dobila fakturu organizacije OFPS na milion dinara zbog neovlašćenog emitovanja muzičkog sadržaja, napominjemo da organizacija OFPS u skladu sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima vrši naplatu naknade za iskorišćavanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija u slučaju da ih tv i radio emiteri koriste. Dakle, organizacija OFPS nije ispostavila fakturu Srpskoj naučnoj televiziji zbog neovlašćenog emitovanja muzičkog sadržaja, već je ispostavila fakturu zbog toga što svaki emiter koji koristi fonograme i na njima zabeležene interpretacije ima zakonsku obavezu da plati naknadu za to. Dakle, organizacija OFPS ne daje dozvolu za iskorišćavanje predmeta zaštite i ne utvrđuje neovlašćeno korišćenje muzičkih sadržaja, već samo vrši naplatu naknade od korisnika (u koje spadaju i emiteri) koji koriste predmete zaštite.

Sledeće, Živojin Petrović je naveo da je od početka rada Srpske naučne televizije opredeljenje bilo da se muzički sadržaji ne emituju zbog nedostatka sredstava za plaćanje nadoknada Sokoju i OFPS-u. Ova tvrdnja Živojina Petrovića je u potpunosti neistitina. Organizacija OFPS je, radi utvrđivanja da li pomenuti emiter emituje fonograme i na njima zabeležene interpretacije, od REM-a pribavila snimljen program Srpske naučne televizije i izvršila monitoring, nakon čega je utvrdila da Srpska naučna televizija emituje fonograme koji se nalaze u repertoaru organizacije OFPS. Takođe, sama Srpska naučna televizija, u skladu sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima, dostavljala je organizaciji OFPS popise emitovanih predmeta zaštite-košuljice, u kojima je bilo navedeno da emituje fonograme iz repertoara organizacije OFPS.

Bez obzira na to, članom 180. Zakona o autorskom i srodnim pravima propisano je da u poslovanju organizacije sa korisnicima postoji pretpostavka da organizacija ima ovlašćenje da deluje za račun svih domaćih i inostranih nosilaca autorskog, odnosno srodnih prava u pogledu onih prava i onih vrsta predmeta zaštite koji su obuhvaćeni njenom delatnošću.

U vezi sa izjavom Živojina Petrovića da je do spora oko korišćenja muzičkih sadržaja došlo kada je televizija u sklopu promocije studenata genijalaca počela da emituje muziku koju ti studenti u slobodno vreme prave, uz njihovu prethodnu saglasnost i izjavu da nisu članovi OFPS, ističemo da je organizacija OFPS na osnovu izvršenog monitoringa utvrdila da je Srpska naučna televizija emitovala fonograme i na njima zabeležene interpretacije iz repertoara OFPS-a i da je obaveza plaćanja naknade apsolutno zasnovana na odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima i Sporazuma o tarifi.

Živojin Petrović je dalje naveo da mesec dana pošto je Srpska naučna televizija ušla u pregovore o saradnji sa United medijom, na adresu im je stiglo pismo OFPS-a u kojem se navodi da ta televizija 17 meseci emituje muziku, da je jedan od autora član udruženja i da na osnovu gledanosti od 600.000 ljudi, televizija mora da plati nadoknadu od milion dinara. Ova tvrdnja je takođe neistinita i pokazuje elementarno nepoznavanje ove materije. Prvo, organizacija OFPS ne vrši kolektivno ostvarivanje prava autora, već proizvođača fonograma i naplaćuje naknadu za korišćenje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija. Organizacija Sokoj vrši kolektivno ostvarivanje prava autora. Drugo, organizacija OFPS svoje poslovanje ne uređuje prema tome s kim određeni emiter vrši pregovore, već isključivo na osnovu Zakona o autorskom i srodnim pravima utvrđuje da li neko emituje fonograme i na njima zabeležene interpretacije i u skladu s time vrši naplatu naknade. U prilog tome govori i činjenica da počev od 2016. godine, dakle već više od tri godine, organizacija OFPS vrši konstantnu prepisku sa Srpskom naučnom televizijom. Nakon što je na osnovu monitoringa snimljenog programa Srpske naučne televizije i košuljica koje je dostavljala sama Srpska naučna televizija utvrđeno da ovaj emiter emituje fonograme i na njima zabeležene interpretacije, organizacija OFPS ispostavila je račun koji se odnosi na period u kojem je vršeno emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija. Obračunata naknada je minimalna naknada koja se obračunava po važećem sporazumu o tarifi, zaključenom između reprezentativnog udruženja emitera i organizacija za kolektivno ostvarivanje srodnih prava proizvođača fonograma i interpretatora. Ova naknada se obračunava prema podacima o servisnoj zoni pokrivenosti, dobijenim od nadležnih državnih organa. Od nadležnih državnih organa dobijen je podatak da je servisna zona pokrivenosti Srpske naučne televizije 580.000 stanovnika. Dakle, ovaj podatak nije utvrdila organizacija OFPS samostalno i paušalno, već je isti dobila zvanično od nadležnih državnih organa.

Živojin Petrović je dalje implicirao na povezanost između dopisa koji je dobio od organizacije OFPS i dopisa koji je dobio od Telekom Srbija ad. Takođe je ukazao na nepodudarnost između ova dva obaveštenja, gde se u jednom navodi da televiziju gleda 600.000 ljudi, a u drugom niska gledanost. Pojam gledanosti i pojam servisne zone pokrivanja, dva su potpuno različita pojma. Zakon o elektronskim medijima propisuje da je zona pokrivanja pojedinačna servisna zona ili zbir pojedinačnih servisnih zona svakog analognog, odnosno digitalnog radio predajnika u slučaju mreže radio predajnika, unutar koje se obezbeđuje pokrivanje analognim, odnosno digitalnim terestričkim signalom pojedinačne audio-vizuelne medijske usluge, odnosno medijske usluge radija, i koja u slučaju digitalnog emitovanja obuhvata jednu ili više zona raspodele. Gledanost određene televizije nije parametar na osnovu kojeg se utvrđuje visina minimalne naknade u skladu sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima i Sporazumom o tarifi, već nju u obzir uzimaju kablovski operateri prilikom planiranja sopstvenog poslovanja.

Živojin Petrović je naveo da je Srpska naučna televizija sve do kraja 2018. godine nastavila da dobija fakture OFPS-a i dalje, iako su prestali sa emitovanjem muzičkih sadržaja, a one su iznosile oko 66.000 dinara mesečno. Navodi Živojina Petrovića ponovo su netačni. Naime, organizacija OFPS ispostavljala je račune za period u kojem je imala nesumnjiva saznanja da Srpska naučna televizija emituje fonograme i na njima zabeležene interpretacije. Nakon što je Srpska naučna televizija prestala sa emitovanjem, organizacija OFPS je prestala da joj ispostavlja račune. Naknada koja je obračunavana Srpskoj naučnoj televiziji jasno je propisana tarifom. Mesečna naknada obračunavana Srpskoj naučnoj televiziji predstavljala je minimalnu naknadu po tarifi, te je iznosila 66.098,80 dinara. Međutim, dana 12.08.2018. godine, Srpska naučna televizija je obavestila organizaciju OFPS da se više ne nalazi u ponudi operatera Telekom Srbija zbog isteka ugovora, te je prestankom emitovanja preko ovog operatera naknada značajno umanjena (iz razloga što je smanjena pokrivenost Srpske naučne televizije), i od tog datuma do 31.12.2018. godine, mesečna naknada je iznosila 18.740,71 dinar, o čemu nismo sigurni da ste obavešteni, niti je Živojin Petrović u Vašem programu to naveo. Iznos od 18.740,71 dinar utvrđen je na bazi promenjene zone pokrivanja Srpske naučne televizije, imajući u vidu da se ista više nije nalazila u ponudi operatera Telekom Srbija, ali da je ostala u ponudama operatera Orion telekom i SBB-digitalna televizija i D3.

Kao što smo rekli, u protekle tri godine organizacija OFPS vršila je konstantnu prepisku sa Srpskom naučnom televizijom, kojom prilikom je pokazivala veliku spremnost da situaciju reši sporazumno mirnim putem. Srpska naučna televizija obraćala se organizaciji OFPS, a organizacija OFPS je u svojim odgovorima nudila mirno rešenje i zaključenje sporazuma, što Srpska naučna televizija nije prihvatila, već se čak na poslednji dopis organizacije OFPS i oglušila. Imajući u vidu da neizmirena, a dospela dugovanja Srpske naučne televizije nastala zaključno sa 31.12.2018. godine iznose 1.376.766,33 dinara i da Srpska naučna televizija nije prihvatila ponudu za mirno rešenje spora, organizacija OFPS je 11.07.2019. godine podnela predlog za izvršenje na osnovu verodostojne isprave, po kojem je doneto rešenje o izvršenju, na koji je Srpska naučna televizija izjavila prigovor, te će se sada postupak nastaviti pred Privrednim sudom u Beogradu u parničnom postupku. Dakle, nisu usvojene nikakve žalbe kako je navedeno od strane Živojina Petrovića, već prigovor na rešenje o izvršenju, što predstavlja standardnu proceduru po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, nakon čega tek sledi parnični postupak“.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend