02. okt 2019.

OFPS tuži neprofitnu televiziju koja je promovisala nauku i kulturu, traži više od 1,3 miliona

Organizacija proizvođača fonograma je, posle Maje Pavlović i Kanala 9, tužila i Srpsku naučnu televiziju zbog emitovanja muzike mladih autora sa kojima je ta televizija imala ugovor o besplatnom emitovanju i potvrdu da nisu članovi organizacije za zaštitu autorskih prava. Traže više od 1,3 miliona dinara pošto je jedan od tih muzičara, bez znanja SNTV, postao član OFPS

Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) tužila je udruženje Komitet znanja Srbije, osnivača Srpske naučne televizije (SNTV), od kojeg traži više od 1,3 miliona dinara. I dok predsednik udruženja mladih Komitet znanja Srbije Živojin Petrović navodi za Cenzolovku da ne priznaju taj dug zato što je, prema njegovom mišljenju, nezakonito obračunat, u OFPS-u poručuju da su se upravo zakonom rukovodili kada su odlučili da tuže osnivača te neprofitne televizije.

Srpska naučna televizija (SNTV) krajem prošle godine postala je Brainz TV, koja posluje u okviru United Media grupe. Sve do tada, tokom pet godina postojanja, Srpska naučna televizija bavila se isključivo naukom, umetnošću i sportom, promovišući uglavnom mlade ljude koji ostvaruju vrhunske rezultate u svojim oblastima, a za koje u medijima najčešće čujemo tek onda kada se odluče da napuste zemlju.

Za tih pet godina, preko Komiteta znanja Srbije, kaže Živojin Petrović, realizovano je na desetine vrednih projekata čiji su fokus bili mladi. On ukazuje i na to da televizija nije imala pravne probleme u funkcionisanju, niti im je na pamet padalo da bi mogli da budu tuženi.

Za svoje emisije, govori Petrović za Cenzolovku, koristili su samo onu muziku za koju je bilo naznačeno da je besplatna za korišćenje ili koja se na korišćenje dobija uz kupljene programe. Komercijalnu muziku nisu koristili, ali su i pored toga OFPS-u svakog meseca slali muzičke košuljice.

Problem se javio u maju 2018. godine, kada je na adresu SNTV-a stigla faktura za 2017. godinu na iznos viši od 600.000 dinara. Petrović je, kaže, bio šokiran, ali su on i njegovi saradnici odmah shvatili u čemu je problem…

Neopevani problemi i razgovori

Nakon brojnih poziva da emituju spotove mladih autora i bendova, u Srpskoj naučnoj televiziji su odlučili da prikažu i tu stranu mladih koji su se u njihovim prilozima najčešće pojavljivali kao talenti, naučnici ili umetnici. Sa 14 autora su se dogovorili da će muziku besplatno ustupati SNTV-u, a oni koji su snimili spotove dozvolili su toj televiziji da ih emituje od početka 2017. godine.

Pitali smo ih (OFPS) zbog čega nam i dalje šalju fakture iako smo prestali sa emitovanjem bilo kakve muzike, a ne samo sporne pesme. Odgovori su se svodili na to da „kada jednom uđeš u kolo – to je to“ (Živojin Petrović)

„Mi smo razgovarali sa tim mladim ljudima, od svih smo dobili potvrde da nisu članovi organizacija za zaštitu autorskih prava i dobili smo dozvole da njihovu muziku i spotove emitujemo na našoj televiziji. Tek kada je cela ova priča oko faktura i naplate naknade počela, saznali smo da je jedan od autora postao član OFPS-a. I tu se sve zakomplikovalo, iako smo prethodno dobili dozvolu za emitovanje spota i pesme. Onog momenta kada je nama stigao dopis OFPS-a i u njemu faktura za 2017. godinu, mi smo doneli odluku da nijedan od muzičkih spotova više ne emitujemo. Vratili smo tu fakturu, osporili je i od tog trenutka kreću razgovori sa OFPS-om“, priča Petrović.

Naš sagovornik kaže da u nekim momentima razgovori sa predstavnicima OFPS-a nisu bili nimalo prijatni, te da im je stavljano do znanja da mogu da budu tuženi tako da izgube i sopstvenu imovinu. Sve je to, dodaje Petrović, zaplašilo one koji su angažovani oko televizije.

On poručuje da je problematično to što je OFPS nastavio da šalje fakture SNTV-u i nakon što su prestali da emituju muzičke spotove.

„Pitali smo ih zbog čega nam i dalje šalju fakture iako smo prestali sa emitovanjem bilo kakve muzike, a ne samo sporne pesme, a odgovori su se svodili na to da ‘kada jednom uđeš u kolo – to je to’“, dodaje Petrović.

OFPS: Prinuđeni smo na tužbu

A zbog čega je nastavljeno slanje faktura i nakon što je Srpska naučna televizija prestala sa emitovanjem muzike? To je, kako kažu u OFPS-u, učinjeno pošto je kontrolom dostavljenih košuljica i monitoringom utvrđeno da se emituju „predmeti zaštite OFPS-a“.

U ovoj organizaciji za Cenzolovku navode da je Srpska naučna televizija ukazala OFPS-u na to da su prestali sa emitovanjem muzike, ali im je to stiglo dopisom od 23. avgusta, tri meseca posle slanja fakture, nakon što je odluka o ukidanju muzičkog programa doneta i u trenutku kada se već odvija korespondencija između dve organizacije.

OFPS navodi i zakonske odredbe kojih se pridržavaju, ukazujući na to da se minimalna naknada obračunava prema servisnoj zoni pokrivanja stanovništva, te da ne može biti fiksno određena, već se obračunava za svakog korisnika naknade prema utvrđenim pravilima.

U slučaju da medij ne ostvaruje prihode, objašnjavaju, naknada se određuje zavisno od „troškova korisnika potrebnih za obavljanje delatnosti u okviru kojih iskorišćava predmete“, a ta naknada ne može da bude niža od minimalne naknade.

Pitanje minimalne naknade bilo je i sama suština štrajkova glađu vlasnice Kanala 9 Maje Pavlović, koja je tvrdila da OFPS svoje naknade naplaćuje nezakonito, te da one nisu prilagođene televizijama koje moraju da plaćaju namete, zbog čega se i spori sa ovom organizacijom. Nakon njenog poslednjeg štrajka, rečeno je da će visina naknada koje naplaćuju SOKOJ i OFPS biti preispitana.

U OFPS-u dodaju da je naknada koju je trebalo da plaća SNTV znatno umanjena u avgustu 2018. godine, jer se ovaj medij više nije nalazio u ponudi Telekoma Srbija, pa je umesto naknade od 66.000 dinara, faktura obračunavana na iznos od 18.740 dinara.

„Povući ćemo tužbu ako…“

U julu ove godine Srpska naučna televizija je pitala koja su to prava i ko su nosioci autorskog prava za koje je ova organizacija prethodno izdala fakture. Na to su u OFPS-u poručili da plaćanje naknade nije ugovorna već zakonska obaveza, te da je „prethodno ponuđeno zaključenje ugovora sa OFPS-om opciono, a plaćanje naknade u slučaju korišćenja predmeta zaštite obavezno“, i još jednom ponovili da su fakture slate za onaj period u kojem je utvrđeno emitovanje zaštićene muzike.

U OFPS-u kažu za Cenzolovku da su nekoliko puta pokušavali da nađu zajedničko rešenje kako bi se spor sa SNTV-om rešio, ali da to nije uspelo. Toj neprofitnoj televiziji ponuđen je popust od 20 odsto i plaćanje na 10 mesečnih rata, odobreno je zaključenje sporazuma o načinu i dinamici izmirenja dospelih potraživanja kroz reprogram i davanje popusta, ali je, tvrde, Srpska naučna televizija ponovo tražila oslobađanje od plaćanja.

Iako je tužba podneta, mogućnost za mirno rešavanje ovog spora i dalje je otvorena, a pokretanje sudskog postupka je krajnja mera kojoj se pristupilo usled neodgovornog i neozbiljnog stava Srpske naučne televizije (OFPS)

Nakon što su još dva puta ponudili zaključenje sporazuma i plaćanje u ratama, Srpska naučna televizija je ponudila da plati 100.000 dinara za nastale dugove, što je OFPS odbio.

„S obzirom na to da tokom nekoliko meseci dijaloga nije postignut zadovoljavajući dogovor, organizacija OFPS je pokrenula sudski postupak protiv SNTV radi naplate dugovanja na ime emitovanja predmeta zaštite za 2017. i 2018. godinu. Iz svega navedenog može se zaključiti da je organizacija OFPS imala ozbiljnu nameru da sporazumom reši spor sa SNTV, ali nakon ignorisanja svih dostavljenih ponuda i odugovlačenja oko rešavanja ovog pitanja, bili smo prinuđeni da pokrenemo sudski postupak. Iako je tužba podneta, mogućnost za mirno rešavanje ovog spora je i dalje otvorena, a pokretanje sudskog postupka je krajnja mera kojoj se pristupilo usled neodgovornog i neozbiljnog stava Srpske naučne televizije“, poručuju u OFPS-u.

Na pitanje ima li prostora za dogovor, u OFPS-u kažu da će „ukoliko Srpska naučna televizija zauzme ozbiljan stav i zaključi sporazum pod uslovima koji su im odranije poznati, organizacija OFPS tužbu povući“.

Petrović: Da li je normalno da monopol ima samo jedno udruženje?

Živojin Petrović u razgovoru za Cenzolovku ponavlja kako je Srpska naučna televizija sve do svog gašenja bila neprofitna, te da nije imala nikakve reklame u svom programu. On tvrdi da im je bilo nuđeno i to da deo duga otplate, a da se dela duga reše tako što će kroz program emitovati reklame za muziku.

„Mi ćemo se pravno boriti i zbog načina na koji se naknada naplaćuje, a i zato što smo uvršteni u grupu komercijalnih televizija, od kojih neke i žive od muzike koju emituju, a mi ne možemo sa tim ni da se poredimo. Jednostavno, to nije fer. Bilo je uzaludno objašnjavati kako je ta naknada izuzetno veliki trošak za nas, da nas to automatski gasi na medijskoj sceni, kako opstajemo zahvaljujući projektima i malim donacijama, kako u našem udruženju okupljamo genijalce sa plemenitom i jedinstvenom misijom – promocijom obrazovanja, nauke, kulture… ali ništa od toga nisu želeli da čuju i razumeju“, navodi Petrović.

Kako kaže, agonija pretnji, ucena i prisile OFPS-a se nastavila sve dok se Srpska naučna televizija nije ugasila i dok nisu tuženi Privrednom sudu za 1,3 miliona dinara.

Umesto zaključka, Petrović postavlja niz pitanja:

„Da li bi ova sredstva dobili pomenuti studenti? Da li je normalno da u Srbiji monopol u ovoj oblasti ima jedno udruženje? Da li je program koji je Srpska naučna televizija emitovala tokom svog postojanja naneo štetu nekom? A da li nad popom ima pop – saznaćemo u narednom periodu.“

U međuvremenu, ideju iz koje je nastala Srpska naučna televizija nastavlja Brainz TV, čije emitovanje i postojanje nije ugroženo ovom tužbom, jer se radi o različitim pravnim licima.

Ovaj tekst je nastao uz podršku Ambasade Kanade u Srbiji. Stavovi izrečeni u ovom tekstu ne odslikavaju stavove donatora.

canada

1 komentar za: “OFPS tuži neprofitnu televiziju koja je promovisala nauku i kulturu, traži više od 1,3 miliona

  1. Cronos

    Gotovi ste…na žalost. Radio sam na radiju koji je OFPS zatvorio na ovakav način…niko im ništa nemože. 🙁

    03. окт 2019. at 08:48

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend