05. mar 2020.

Opština Žitište ne poštuje sudske odluke, nastavlja progon uzbunjivača

Posle višemesečnog odbijanja da postupi po privremenoj meri suda, opštinska uprava Žitišta počinila je niz nezakonitih radnji kojima nastavlja maltretiranje i progon uzbunjivača Divne Sakradžije jer je ukazala na nezakonitosti u radu opštinskih organa. 

Ignorišući odluku suda koji je naložio da se otpušteni uzbunjivač vrati na svoje radno mesto do okončanja sudskog postupka za poništaj otkaza, opštinska uprava Žitišta donela je novo nezakonito rešenje kojim Divnu Sakradžiju šalje da radi potpuno sama i izolovana od ostatka opštinske uprave u jednoj napuštenoj kancelariji šest kilometara udaljenoj od Žitišta. Novo rešenje kojim uzbunjivača izoluju od ostatka kolektiva doneli su 26. februara, kada je Sakradžija prijavljena na socijalno osiguranje iako nije o tome uopšte obaveštena i mada joj je sporno rešenje uručeno tek 28. februara.

U nezakonitom rešenju, koje predstavlja novi akt odmazde poslodavca, navodi se da se uzbunjivač raspoređuje u mesnu kancelariju Torak, selu udaljenom oko šest kilometara od Žitišta. Kada je u ponedeljak 2. marta, prvog radnog dana po saznanju da je premeštena, uzbunjivač Divna Sakradžija otišla u opštinu tamo su joj saopštili da je mesto u Torku dobila zato što nema mesta u Žitištu, ali da mesna kancelarija u Torku nije uređena za rad, pa su joj poručili da ipak ode kući i dođe drugi dan.

Pravna bitka za uzbunjivača Sakradžiju, koju zastupa pravni tim Pištaljke,  počela je još prošlog proleća od kada su dobijene dve presude u korist uzbunjivača. Međutim, ignorišući presude kojima se ukidaju nezakonita rešenja kojima je Divna Sakradžija najpre ostala neraspoređena a zatim dobila otkaz, opštinska uprava donosila je nova rešenja kojima je ponovo davala otkaz Sakradžiji. Sadašnje vraćanje na posao takođe je još jedno izvrdavanje zakona od strane poslodavca.

„U Torku u mesnoj kancelariji niko ne radi. To je jedna prostorija u Domu kulture, koja je zapuštena budući da se poslovi overe, koji su nekada rađeni, više se ne rade jer to sada rade notari, a matičar je prebačen u Žitište. Rekli su mi da se javim u sredu dok ne srede tu prostoriju. Ja ovo tumačim kao novi akt odmazde pošto tamo niti ima šta da se radi, niti postoje uslovi da se radi“, rekla nam je Sakradžija.

U rešenju kojim se Sakradžija privremeno vraća na rad navodi se da se raspoređuje na radno mesto – „poslovi Mesne kancelarije Torak u Odeljenju za opštu upravu, ljudske resurse i zajedničke poslove Opštinske uprave opštine Žitište“.

Sakradžija, koju je pred novosadskim odeljenjem Upravnog suda zastupao pravni tim Pištaljke, radila je u opštini kao matičar da bi posle ukazivanja na nepravilnosti u radu opštinskih organa prvo bila premeštena na niže radno mesto a potom i otpuštena.

Sakradžija je trpela odmazdu jer je u dužem vremenskom periodu ukazivala na nezakonitosti u postupanju opštinskih organa, a kulminacija odmazde usledila je nakon njene prijave policiji da sumnja u valjanost uverenja o radnom iskustvu načelnika opštinske uprave Mladena Ajdukovića.

U prijavi Upravnom inspektoratu, ona je nepravilnosti u radu službe matičara dokumentovala brojevima predmeta u kojima je postupano suprotno zakonu. Inspektorat je u svom nalazu naveo da je Divna Sakradžija uzbunjivač i da prema njoj ne smeju da se primenjuju štetne radnje.

Novo rešenje o vraćanju na rad važiće do okončanja upravnog spora pred Upravnim sudom protiv rešenja Opštinske uprave Opštine Žitište a „obračun i isplata plata po ovom rešenju vršiće se počev od 26.2.2020.“ navodi se u rešenju opštinske uprave.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend