02. feb 2022.

Osuda onemogućavanja srpskih medija da izveštavaju iz Prištine

Ministarstvo kulture i informisanja i novinarska udruženja osudili su onemogućavanje medijima na srpskom jeziku da izveštavaju sa konferencije za novinare premijera privremenih institucija u Prištini sa zvaničnicima EU i SAD Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom.

Ministarstvo navodi da je to „samo jedno u nizu kršenja prava srpskog naroda na slobodu govora“.“Ovakvim postupcima ugrožava se sloboda medija i pravo na informisanje koje je zagarantovano medjunarodnim konvencijama. Istovremeno postupkom privremenih institucija samouprave sprečava se pravo srpskog naroda na prostoru Кosova i Metohije na istinito, potpuno i blagovremeno informisanje i potvrđuje težak i diskriminisani položaj novinara i medija na srpskom jeziku“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je apelovalo na medjunarodne organizacije i institucije da osude takve zabrinjavajuće incidente i zatražilo da se svim medijskim radnicima omogući da nesmetano rade i obavljaju svoj posao.

Udruženja zatražila izvinjenje od organizatora

Udruženje novinara Srbije (UNS) i njegov ogranak Društvo novinara Kosova i Metohije takođe su protestovali zbog toga što Vlada Kosova nije dozvolila da ekipe četiri medija koji informišu na srpskom jeziku prate konferenciju za medije kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa izaslanicima SAD Gabrijelom Eskobarom i Miroslavom Lajčakom.

UNS i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) zatražili su u saopštenju izvinjenje organizatora jučerašnjeg skupa novinarima ovih medija.

Izveštač Juronjuza Anđelka Ćup izjavila je za UNS da srpske novinare ljudi iz vladinog protokola nisu pustili zbog navodne epidemiološke situacije, iako je dozvoljeno da u prostoriji bude do 30 ljudi.

Pored ekipe Juronjuza, prema informacijama UNS, ispred Vlade su ostali izveštači RTS, Prve televizije i portala Gračanica onlajn.

„Ovo je još jedno u nizu kršenja prava srpske zajednice zbog kojeg novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku najmanje što zaslužuju jeste javno izvinjenje“, poručili su UNS i DNKiM.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend