17. jul 2020.

Otkaz novinarki RTK zbog dolaska na posao i „uznemiravanja“ direktorke

Posle incidenta u kancelariji direktorke Radio-televizije Kragujevac (RTK) Snežani Ćeriman, novinarki te medijske kuće uručen je otkaz zbog „nepoštovanja radne discipline“. Dok direktorka i dvojica zaposlenih tvrde da je novinarka od ulaska u kancelariju htela da izazove sukob i svađu, Ćeriman tvrdi da je njen nastup bio pristojan.

Otkaz dugogodišnjoj novinarki RTK usledio je nakon što je u martu poslata na rad od kuće zbog virusa korona, a zatim u aprilu na plaćeno odsustvo zbog proglašenja vanrednog stanja, uz obrazloženje da je došlo smanjenog obima posla za novinare u toj medijskoj kući.

„Iako smatram da sam slanjem na rad od kuće i plaćeno odsustvo, gde mi nisu obezbeđeni nikakvi uslovi i sredstva za rad diskriminisana, s obzirom da su pojedini zaposleni (čak i nezaposleni u RTK) nastavili da rade tokom vanrednog stanja, poštovala sam obe direktorkine odluke“, navodi Ćeriman.

Novinarka je na plaćenom odsustvu, prema rešenju u koje je UNS imao uvid, trebalo da bude do 18. maja. Međutim, ona se posle ukidanja vanrednog stanja vraća na posao. Prema njenim rečima, 7. maja došla je na redakcijski sastanak sa ostalim zaposlenima, koji su takođe shvatili da treba da se vrate na posao.

Ćeriman kaže da joj je urednica Nina Bajić tog dana dala radni zadatak koji je uradila i koji je, na inicijativu te urednice, istog dana emitovan. Sledećeg dana, ističe novinarka, urednica Slađa Obradović isto joj je dala dnevni zadatak, koji je takođe bio završen.

U ponedeljak, 11. maja novinarka dolazi na posao, ali za razliku od prethodna dva radna dana, urednica Bajić odbija da joj da radni zadatak, uz obrazloženje da je i dalje na plaćenom odsustvu i da treba da razgovora sa direktorkom RTK Jelenom Vuković o tome.

„U kancelariju sam ušla pristojno, vrata su bila otvorena, počela razgovor o situaciji u kojoj sam i naišla na osobu koja ni na jedno moje pitanje nije odgovorila na adekvatan način. Pošto pravo nije moja oblast, predložila sam da pozove pravnicu, kako bi uz stručnu pomoć razrešile dileme“, navodi novinarka šta se dešavalo u kancelariji direktorke toga dana.

Umesto toga, navodi Ćeriman, direktorka Vuković je počela da viče i nekoliko puta je ponovila: „Izlazi iz kancelarije“. „Nisam izašla jer niko drugi nije nadležan za povlačenje rešenja koja su direktorkina nadležnost i koje je potpisala. Telefonom je pozvala dvojicu kolega da me izbace“, objašnjava novinarka.

Suprotno, u rešenju o otkazu navodi se da je novinarka toga dana ušla u kancelariju direktorke Vuković i tražila da se „reši njen problem“ – da se vrati na posao, te da je direktorka rekla da ne može samoinicijalno da se vrati, jer je poslata na plaćeno odsustvo.

„Zaposlena nije želela da sluša argumente direktorke i pokušala je da izazove svađu“, stoji u rešenju i dodaje da joj je direktorka više puta rekla da ne postoji „problematičan“ odnos između njih, da se na posao javi 19. maja, ali da je novinarka na to odgovorila vikom i uvredama.

Novinarku je direktorka, stoji u rešenju, „zamolila“ da izađe iz kancelarije, što ona nije uradila, te je pozvala druge zaposlene u RTK Vladimira Đorđevića i Aleksandra Radojičića da je „zamole“ da izađe, jer se osećala „sigurnije u njihovom prisustvu“.

„Ćeriman je nastavila sa nedoličnim ponašanjem, kršeći radnu disciplinu, odbila je da izađe iz kancelarije što je direktorku i ostale zaposlene dodatno uznemirilo“, piše u obrazloženju otkaza novinarki.

U trenutku kada su direktorka, novinarka i dvojica zaposlenih u RTK bili u toj kancelariji došli su i pripadnici policije.

Zaposleni Radojičić se izjasnio da se Ćeriman direktorki obraćala povišenim tonom i da, uprkos molbama, nije želela da napusti kancelariju. Isto je izjavio i Đorđević.

Suprotno njihovim izjavama, u policijskom zapisniku stoji da ih je zaposlena u RTK Dragana Stevanović u 9.30 sati zvala kako bi prijavila da direktorka ima problema sa zaposlenom.

„Policija je ustanovila nije bilo elementa prekršaja, da je Ćeriman upućena da svoja prava ostvari preko nadležnih institucija i da je upozorena na posledice zakona o javnom redu i meru“, stoji u uverenju policije, u kojem se navodi i da je Ćeriman došla kod direktorke zbog pojašnjenja o njenim pravima i obavezama jer želi da radi, iako je na plaćenom odsustvu.

1 komentar za: “Otkaz novinarki RTK zbog dolaska na posao i „uznemiravanja“ direktorke

  1. Trtk

    Direktorka poznata kao veliki fan vladjuce garniture I poznatog skandaloznog serijala odmotavanje gde je novinarstvo obrukano sa licima iz podzemlja.Ako dodje do promene vlasti ceka CE je odgovornost u vezi privatizacije I ponistavanje.Covek otkupio rtk a zatim dobijao novac od grada za funkcionisanje.

    17. јул 2020. at 20:02

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend