05. maj 2019.

Pavlović: Dva od četiri zahteva ispunjena, ne odustajem dok se ne ispune svi

Vlasnica novosadskog Kanala 9 Maja Pavlović, koja 21 dan štrajkuje glađu, kazala je za N1 da se sada „oseća odlično“, posle razgovora u REM-u i obećanja koja su joj data u vezi sa ispunjavanjem četiri uslova zbog kojih je počela štrajk.

„Osećam se odlično, pogotovo posle razgovora u REM- sa Oliverom Zekić. Ja nisam odustala ni od jednog od svoja četiri zahteva. Dva su, mogu reći, već ispunjena“, rekla je.

Ona je rekla da je zvao direktor Javnog preduzeća Emisiona tehnika i veze (ETV) Branko Gogić i da očekuje da će sledeće nedelje potpisati aneks sporazuma o produženju ugovora s tim preduzećem.

„Dakle, ne bi trebalo da bude bojazni da će naš signal biti isključen ponovo“, kazala je Pavlović.

Dodala je da je, kako su je obavestile kolege, i gradonačelnik Novog Sada obavešten o njenom zahtevu za ravnopravne i jednake uslove za poslovanje sa ostalim televizijama.

„Tako da su ta dva zahteva praktično ispunjena“, rekla je direktorka Kanala 9 i naglasila da su ostala prva dva zahteva, od kojih, takođe, kaže, ne odustaje.

„Ja sam juče od našeg regulatora kojem smo se obratili da nam pomogne i bude posrednik između nas i institucija koje su nama prilično nedostupne kao lokalnoj televiziji, kako bismo pronašli rešenje dobila informaciju da će nas IPTV danas vratiti u svoj distributivni sistem i da će do sutra ona sredstva koja su nam skinuta po presudama za koje tvrdim da su nezakonite, biti na našem računu“, kazala je Pavlović za N1.

Kako je rekla, i Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) bi trebalo da ovlasti advokate da podnesu zahteve za zastoj u postupcima koji su pokretali protiv Kanala 9, do okončanja postupka pred Upravnim sudom.

„Naš regulator je otišao i korak dalje, i to me jako obradovalo, i rekao da iz svega onoda što sam ja iznela je razumeo da su takse za lokalne emitere previsoke, da će REM pokrenuti inicijativu da se njihova taksa koriguje u odnosu na nas, da će imati sastanak i sa ETV-om, da se i ta taksa prilagodi zakonima i uslovima tržišta“, rekla je.

Dogovoreno je i da se nakon sastanka Pavlović i premijerke Ane Brnabić u utorak, za koji se, kako je rekla, nada da će biti održan, otići do OFPS-a i SOKOJ-a.

„…I time pokrenuti inicijativu za izmenu i tih tarifa koje su zaista vrlo neprimerene i sa kojima nisu zadovoljni ni preduzetnici, ni privrednici, ni mediji, a na žalost, ni oni čija prava oni kao organizacija za zaštitu autorskih prava štite“.

UNS: Pavlović nezadovoljna ponudom OFPS-a

Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) u ponedeljak će odblokirati račun Kanala 9 i zahtevaće da se plaćanje naknade reši u roku od 30 dana kroz sporazum, ali kako je za UNS navela Maja Pavlović, to nije ono što traži i što joj je obećala članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić.

„To nije ono što sam navela u zahtevu. Tražim da OFPS povuče sva izvršenja i vrati na račun novac koji je skinuo Kanalu 9 po presudama koje su nezakonite. Njihovi advokati treba da dobiju nalog za zastoj u postupku do rešenja Ustavnog suda“, rekla je UNS-u Maja Pavlović.

Ona je rekla da će danas opet razgovarati sa Oliverom Zekić i reći da je takvo rešenje ne interesuje.

U pisanom odgovoru UNS-u, direktor OFPS-a Nikola Vilotić naveo je da će nakon što odblokiraju račun Kanala 9 zbog teške finansijske situacije, u roku od 30 dana tražiti da se reši plaćanje naknade kroz sporazum „imajući u vidu da postoji izvršna sudska odluka koja se u svakom momentu može aktivirati“.

„U narednih 30 dana nećemo pokretati druge izvršne postupke protiv Kanala 9“, rekao je UNS-u Vilotić.

Maja Pavlović je rekla za UNS da je OFPS skinuo Kanalu 9 po izvršenju prvog postupka novac koji treba da joj vrati, jer u suprotnom neće prekinuti tronedeljni štrajk gladju, a da je zbog izvršenja drugog postupka njen račun blokiran.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend