15. maj 2019.

Pavlović: Moj štrajk glađu je ucena, a kad ga vlast najavljuje, onda je u redu (VIDEO)

Vlasnica i direktorka Kanala 9 Maja Pavlović, koja je do nedavno štrajkovala glađu zbog, kako je govorila, loših uslova u kojima se ta televizija, a i mnogi lokalni mediji nalaze, rekla je u Novom danu da je u stalnom kontaktu s REM-om i kabinetom predsednice Vlade Anom Brnabić i da se nada da će svi problemi koje ima ta televizija biti rešeni.

Nakon 23 dana, vlasnica Kanala 9 prekinula je 7. maja štrajk glađu, posle sastanka u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić. Iako joj nisu ispunjeni svi zahtevi, Pavlović je izjavila da će verovati institucijama da će zajedno raditi na ispunjenju spornih zahteva. Iako do rešenja dva sporna zahteva nisu došli, predstavnici organizacija proizvođača fonograma Srbije i SOKOJA obećali su da će u narednih 30 dana pokušati da nađu rešenje problema zbog kojih je Maja Pavlović štrajkovala glađu.

„Mi smo u kontaktu s REM-om, Oliverom Zekić, kao i sa kabinetom Ane Brnabić, u petak imamo sastanak sa predstavnicima OFPS-a (Organizacija proizvođača fonograma Srbije), nakon toga ćemo kontaktirati kabinet predsednice vlade. Ja se nadam da smo vrata otvorili, da ćemo naći prihvatljiva rešenja, i za te takse“, ocenila je Pavlović.

Ona je rekla i da se nakon štrajka glađu oseća dobro i da nema nekih vidljivih posledica neuzimanja hrane 23 dana.

„Zdravlje mi nije narušeno, nisam imala hroničnih bolesti, da je bilo nekih poremaćaja, verovatno bi se do sada odrazilo na zdravlje“, rekla je.

Na pitanje zašto se odlučila na tako drastične mere, ona je rekla: „To je jako ozbiljna odluka, puno smo razgovarali pre nego što smo se odlučili na taj potez, ali nismo mogli da pronađemo drugi način da skrenemo pažnju na nas“.

Govoreći o sastanku sa premijerkom, i kritikom nekih medija na njen račun u vezi sa ophođenjem prema vlasnici Kanala 9, čiji je štrajk glađu nazvala „ucenom“, Maja Pavlović kaže da su to „dupli aršini“.

„To su oni dupli aršini. Jer kada neko iz vlasti spomene štrajk glađu, onda je to legalan vid borbe, a kada neko drugi to radi, onda je to ucena“, naglasila je Pavlović.

Ona je, ipak, rekla i da je na sastanku vođen dijalog, da su obe strane iznele svoje argumente.

„…Sud bi trebalo da bude poslednja instanca za rešavanje problema, a ja imam nadu da ćemo pronaći rešenja i pre suda“, dodala je.

Pritisci na medije su, kaže, normalni do neke granice.

„Mi postojimo 20 godina, bilo nam je lepo. Godine 2015, 2016. se ta situacija menja, izloženi smo velikim pritiscima kojima neki ne mogu da odole. Na lokalu su ti pritisci teži, otvoreniji. I ako na to skrenemo pažnju, nadamo se da će oni nestati…Mi smo novinari, pritisci su donekle i normalni, ali nije normalno ako oni pređu granicu kulture“, rekla je Maja Pavlović.

„Tijanin zakon“ mora da se dobro prouči

Skupština Srbije razmatra odluku o uvođenju doživotne kazne zatvora. Pavlović je, prelistavajući štampu u Novom danu, rekla da je to „ozbiljna odluka“.

„Ograničiti čoveku slobodu, to je, neki kažu, produžena smrtna kazna. To je nešto što mora ozbiljno da se prouči i da se spreče sve moguće zloupotrebe. Volim da čujem sve argumente, pa će se valjda doneti prava odluka“, rekla je gošća N1.

Na pitanje da li bi opozicija trebalo da se vrati u poslaničke klupe zbog ove važne teme, Pavlović kaže: „I budžet je ozbiljna tema, koja se tiče svih građana, pa se vlast ponela na jedan malo neodgovoran način prema građanima. Ovo je sve reakcija na to. Ko će prvi pružiti ruku, videćemo“.

Sednica Skupštine o Kosovu hoće-neće

Mediji pišu i da će bojkot opozicije biti prekinut kada i ako se zakaže sednica Skupštine o Kosovu.

Mnogo puta se ta tema najavljivala, za mnoge teme je rečeno da će doći na red, videćemo, rekla je Pavlović.

„Ako će je biti, mislim da je vlast otišla predaleko u donošenju samostalnih odluka. Ja da sam vlast i da odlučim da sve radim sama, i ovo bih sama uradila, a ne sad da prebacujem odgovornost na opoziciju i građane. Ali, svakako su dve glave pametnije od jedne i dijalog mora da postoji“, rekla je Pavlović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend