03. feb 2018.

Pištaljka: Geodetski zavod traži detalje naših istraživanja

Direktor Republičkog geodetskog zavoda zatražio je od Poverenika za informacije od javnog značaja sva dokumenta i odluke koje je Poverenik doneo po žalbama novinara Pištaljke. Zbog toga je ovaj portal zatražio od nadležnih da zaštite pravo na rad novinara i zaustave "nezakonito isleđivanje".

Republički geodetski zavod i njegov direktor Borko Drašković zatražili su od Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića sve žalbe, dokumenta i odluke koje je Poverenik doneo po žalbama novinara Pištaljke, saopštio je taj sajt.

Ovaj zahtev RGZ-a na Tviteru je podelio poverenik Rodoljub Šabić uz komentar da je u „svetu sasvim uobičajeno da se za informacije o radu organa vlasti zanima istraživačko novinarstvo, a obrnuto nije. E, kod nas su neki rešili da to menjaju!“.

Sajt Pištaljka je, kako navode, u prethodnih godinu dana objavila sedam članaka o zloupotrebama u Republičkom geodetskom zavodu i uzbunjivaču Tatjani Samardžiji, za koju je pravosnažnom presudom utvrđeno da je trpela odmazdu zbog toga što se usprotivila korupciji.

Pištaljka je dokazala da je satelitski snimak, plaćen milion evra, neupotrebljiv i da ne može da se koristi za ozakonjenje objekata, što mu je bila namena.

[povezaneprice]

„Zahtev Republičkog geodetskog zavoda da dobije sva dokumenta o zahtevima Pištaljke znači da taj državni organ traži i detalje o našim istraživanjima koja su u toku“, navode iz Pištaljke.

Dodau da bi „udovoljavanjem ovakvom zahtevu bila ugrožena ne samo sloboda medija, već i bezbednost uzbunjivača na koje dokumentacija može ukazati“.

Pištaljka je zatražila od Poverenika i nadležnih državnih organa da zaštite pravo na rad novinara i da zaustave „nezakonito isleđivanje“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend