21. apr 2022.

Policija optužuje Nonića za bezobzirno ponašanje, vređanje morala i organizaciju protesta. Nonić: Bio sam tamo kao novinar

Srđan Nonić, niški aktivista i novinar kome posle prekršajne prijave policije preti kazna od 150.000 dinara, za Cenzolovku kaže da je na ekološkim protestima bio službeno, da nije blokirao saobraćaj, već da je izveštavao kao novinar. „Po toj logici, i policija i major Petrović su organizatori protesta jer su znali kada se on održava, bili su prisutni i snimali su”, kaže Nonić za Cenzolovku

Srđan Nonić: Ja sam bio na protestu službeno, kao novinar. Po istoj logici, policija može da optuži i samu sebe

Niška policija je podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Srđana Nonića, građanskog aktiviste, građanskog novinara i urednika medijskog portala Niška inicijativa, zbog sumnje da se „drsko i bezobzirno ponašao” između ostalog i zato što je tokom ekološkog protesta lepio transparente sa natpisom „Trg kralja Aleksandra Vučića” na zidove hotela „Ambasador”, na kojem se „inače nalazi bilbord s likom predsednika Srbije”.

Prekršajni zahtev je potpisao policijski major Marko Petrović, zbog koga je Nonić pre desetak dana pozvan u policiju kako bi dao iskaz u vezi sa karikaturom koju je objavio na ličnom Fejsbuk profilu, a na kojoj se „naslućuje” lik majora. Petrović je, inače, „potpisao” više prekršajnih naloga i zahteva protiv učesnika ekoloških protesta u Nišu, organizovanih 4. i 11. decembra prošle godine.

Kazna za „drsko i bezobzirno ponašanje” do 150.000 dinara

„Dana 11. 12. 2021. godine oko 14.27 časova u Nišu, na Trgu kralja Milana bb, prijavljeni Nonić Srđan narušavao je javni red i mir i drskim i bezobzirnim ponašanjem narušio mir i spokojstvo ostalih građana, tako što je (…) aktivno učestvovao u blokadi saobraćaja i pozivanju građana na protest. U toku trajanja blokade, u 14.27 časova prijavljeni Nonić Srđan je narušavao javni red i mir jer je prvobitno delio transparente sa natpisom ‘Trg kralja Aleksandra Vučića’, a kasnije iste transparente lepio na spoljne zidove hotela ‘Ambasador’ (…), a na čijoj se fasadi inače nalazi bilbord sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića”, navodi se u prekršajnom zahtevu.

Policija traži da se prekršajno sudi uredniku portala Niška inicijativa jer se „ponašao bezobzirno” i plakate sa natpisom „Trg kralja Aleksandra Vučića” navodno lepio na zidove hotela „Ambasador”, „na kojem je bilbord s likom predsednika”

Nonić je takvim postupanjem, navodi policija, „načinio prekršaj iz člana 8 stav 1 Zakona o javnom redu i miru”. Prema tom članu, onaj ko „nepristojnim, drskim i bezobzirnim ponašanjem narušava javni red i mir ili ugrožava imovinu ili vređa moral građana – kazniće se novčanom kaznom od 10.000 do 150.000 dinara ili radom u javnom interesu od 80 do 360 časova”.

„Na ovom protestu sam bio službeno, kao novinar, i sa njega izveštavao, a snimak je išao uživo na Fejsbuk strani Niške inicijative. Nisam pozivao građane na protest jer se najava nekog skupa na medijskom portalu ne može smatrati pozivanjem. Nisam ni blokirao saobraćaj, već sam radio. Po toj logici, i policija i major Petrović su organizatori protesta jer su znali kada se on održava, bili su prisutni i snimali su”, kaže Nonić.

On kaže da na protestu nije legitimisan, te očekuje da major Petrović objasni odakle mu njegovi lični podaci koji su navedeni u prekršajnom zahtevu, kao što su jedinstveni matični broj, ime oca i adresa prebivališta.

Karikatura koja podseća na policijskog majora Marka Petrovića (foto: Fejsbuk profil Srđana Ninića)

Zbog toga će na Prekršajnom sudu tražiti da Petrović objasni kako je utvrdio njegov identitet i na koji način je pribavio lične podatke. Tražiće, kaže, i uvid u kompakt-disk sa video-zapisom od 11. decembra 2021. godine, koji je naveden kao dokaz.

„Uputiću već danas predstavku povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zbog toga što je major Petrović neovlašćeno obrađivao te moje podatke. Pokrenuću zbog ovoga i postupak u Sektoru unutrašnje kontrole Policijske uprave. Čim budem dobio odluku Prekršajnog suda ili poverenika ili unutrašnje kontrole, tužiću majora Petrovića zbog zloupotrebe službenog položaja, a u privatnoj parnici zahtevaću naknadu štete”, kaže on.

POLICIJA „NIJE BILA” NA PROTESTIMA, A IDENTIFIKOVALA UČESNIKE

Niška policija je, prema dostupnim podacima, podnela više od stotinu prekršajnih naloga ili zahteva protiv učesnika ekoloških protesta koji najčešće nisu bili legitimisani. Policija nije odgovorila na pitanje novinara na koji način je utvrdila identitet nelegitimisanih učesnika.

Na ekološkim protestima nije bilo uniformisanih policajaca, niti je primećeno da su na licu mesta snimali učesnike. Policija nije obezbeđivala proteste, što je potvrdio i predsednik Srbije Vučić, koji je kazao da oni nisu bili prijavljeni, a da policija „ne može da učestvuje na protivzakonitim okupljanjima i u kriminalnim aktivnostima”.

Ekološki protest (foto: Niška inicijativa)

„Policija brani čast i ugled predsednika”

Nonić ocenjuje da je ovakav prekršajni zahtev apsurdan i zbog toga što policija „brine” što je on navodno lepio plakate sa natpisom „Ulica kralja Aleksandra Vučića” upravo na zidove hotela na čijoj se fasadi nalazi predsednikov bilbord, inače džinovskih dimenzija, a koji je postavljen početkom decembra prošle godine.

Prekršajni zahtev je potpisao policijski major Marko Petrović, zbog koga je Nonić pre desetak dana pozvan u policiju kako bi dao iskaz u vezi sa karikaturom koju je objavio na ličnom Fejsbuk profilu, a na kojoj se „naslućuje” lik majora

„Lepljenje takvih plakata koji podsećaju na ulične table baš na hotelu na kojem je Vučićev bilbord – za policiju je poseban problem. Zato ona kroz ovakvu prijavu brani čast i ugled predsednika, koji je inače ovakve plakate, ali sa natpisom ‘Ulica Ratka Mladića’, lepio preko tabli na kojima je pisalo ’Ulica Zorana Đinđića’”, kaže.

Naš sagovornik veruje da je „na meti policije” jer je „najaktivniji građanski aktivista i novinar, koji mnogima smeta”. Smatra da je cilj policijskih akcija protiv njega da ga „administrativno umore”.

„Ovi postupci pred policijom, tužilaštvom ili sudovima ne donose nikome ništa dobro. Kad se promeni ovaj režim, svi ti koji su pokretali besmislene postupke posipaće se pepelom. Ali više neće biti plišanih revolucija, moraće da odgovaraju za svoja dela, odnosno nedela. Među prvima koji bi trebalo da budu lustrirani jesu pripadnici policije koji se ponašaju kao pretorijanci ovog režima”, kaže on.

Faksimil policijskog zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv Nonića

Kakav prekršaj predstavlja objavljivanje i komentarisanje karikature?

Policijska uprava Niš je, inače, početkom ovog meseca saslušala Nonića zbog karikaturalnog crteža policijskog majora koji je objavio na Fejsbuku 10. marta. On je tada kazao da su ga ispitivali „kao da je terorista”, a da su ga, između ostalog, pitali „da li predstavlja opasnost po život i telo” Petrovića i „da li namerava da ga ugrozi fizički i na neki drugi način”. Rekao im je, dodao je, da je reč o običnoj karikaturi, a da on nema nikakvu nameru da bilo koga ugrozi jer je profesor, civilni novinar i veliki protivnik nasilja.

Pripadnici policije se, međutim, nisu zaustavili na ovom saslušanju, već su nakon toga na „davanje iskaza u svojstvu građanina” pozvali i Nišliju B. Z. koji je na Nonićevom profilu komentarisao „sporni” crtež. On je, između ostalog, napisao da majora sa karikature treba sučeliti sa nelegitimisanim učesnicima protesta protiv kojih je podneo prijave, „da pokaže dokaze kako je to ustanovio i da nema on neke kvadrate koji treba da se legalizuju”.

Niška Policijska uprava nije odgovorila na pitanja Cenzolovke zašto su Nonić i B. Z. pozvani u policiju, odnosno kakav prekršaj predstavlja objavljivanje karikature i njeno komentarisanje.

* Autorka je novinarka dnevnog lista Danas

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend