11. apr 2022.

Srđan Nonić, građanski novinar i aktivista: Policija me zbog karikature tretira kao teroristu, a godinama ne reaguje na moje prijave

Policijska uprava u Nišu saslušala je Srđana Nonića, građanskog aktivistu, civilnog novinara i urednika medijskog portala Niška inicijativa, zbog karikature koju je objavio na ličnom Fejsbuk profilu. Na karikaturi se „naslućuje” lik niškog policijskog majora Marka Petrovića koji je „potpisao” više prekršajnih naloga protiv učesnika ekoloških protesta održanih u decembru prošle godine.

Srđan Nonić (foto: privatna arhiva)

Nonić, inače, već godinama podnosi prijave policiji i tužilaštvu – kako zbog sumnje u različite zloupotrebe lokalnih funkcionera tako i zbog pretnji i napada kojima je izložen zbog svog aktivizma. Nijedna od tih prijava, koje je podnosio i kao građanin i kao urednik portala i kao nekadašnji opozicioni odbornik, nije imala pozitivan ishod, a funkcioneri i napadači ni u jednom slučaju nisu sankcionisani.

Da li ćemo da hapsimo Koraksa, Petričića i naslovnu stranu NIN-a?

„Karikaturalni prikaz jednog policijskog majora koji je pisao prekršajne naloge protiv učesnika ekoloških protesta objavljen je na mom Fejsbuk nalogu 10. marta, a policijska inspektorka Jovana Lazić me je 4. aprila telefonom pozvala na razgovor. Otišao sam i odgovarao na njihova pitanja, kao da sam terorista. Pitali su me, između ostalog, ‘da li predstavljam opasnost po život i telo’ majora Petrovića ili ’da li nameravam da ga ugrozim fizički i na neki drugi način’”, kaže Nonić za Cenzolovku.

Dodaje i da je u policiji rekao da nema nikakvu nameru da bilo koga ugrožava jer nije nasilan čovek, već profesor i civilni novinar, koji se pritom „grozi nasilja u svakom smislu, te i onog institucionalnog, koje je jedno od najgorih”. Objasnio im je da nije imao nameru da bilo koga lično omalovaži, već da i kroz ovakvu karikaturu kritikuje sistem i rad policije, koji je katastrofalan.

Policija pozvala i Nišliju koji je na Nonićevom Fejsbuku komentarisao crtež. On je napisao_ „Pa svi treba da ga pozovu na sučeljavanje i da pokaže dokaze kako je to ustanovio i da nema neke kvadrate koji treba da se legalizuju”

„Pitao sam ih da li smo zaista došli dotle da ćemo, recimo, da privodimo Koraksa i Petričića jer su ‘toliko ljudi ubili svojim karikaturama’ ili da hapsimo naslovnu stranu NIN-a jer je ‘izvršila atentat na Aleksandra Vučića’. Upitao sam i zašto se ne bave ozbiljno suzbijanjem kriminala, što im je posao, i dodao da u tome može da im pomogne i portal Niška inicijativa, pre svega njegova rubrika ‘Istražujemo’. Interesovalo me je i da li je moguće da i deca u Nišu znaju ko diluje drogu, a da policija to ‘ne zna’”, kaže Nonić.

Prema njegovim rečima, pripadnici policije su mu kazali da je njima jedino važno da on „nema nameru da ugrozi” majora Petrovića. Kada im je rekao da u karikaturi ili njenoj opremi i nema nikakvih podataka koji nedvosmisleno ukazuju na to da je na njoj major Petrović, odgovorili su mu da oni „znaju na koga je mislio”. Pitali su ko je autor tog crteža, a on je odgovorio da je to saradnik portala Niška inicijativa, ali je odbio da saopšti njegovo ime.

Nonić kaže da je posle ovakvog razgovora u policiji zvanično upitao Osnovno javno tužilaštvo za koje krivično delo se on sumnjiči i po kom članu zakona, ali da odgovor još nije dobio. U Policijskoj upravi su mu kazali da objavljivanje karikature „još nije kvalifikovano kao konkretno krivično delo”, a da je on „davao iskaz u svojstvu građanina”.

 

Karikatura zbog koje su saslušani Nonić i komentator njegovog posta (foto: Fejsbuk profil Srđana Nonića)

Policija saslušava i građanina koji je komentarisao karikaturu

Pripadnici niške Policijske uprave nisu se, međutim, zaustavili na ovom saslušanju, već su na „davanje iskaza u svojstvu građanina” danas pozvali i Nišliju koji je na Nonićevom Fejsbuku komentarisao „sporni” crtež. On je ispod Nonićeve objave napisao: „Daj malo konteksta”, na šta mu je Nonić odgovorio: „To je junak koji je pisao prijave na ekološkim protestima, sada nastavlja sa tim i dalje”.

„Pa svi treba da ga pozovu na sučeljavanje i da pokaže dokaze kako je to ustanovio i da nema on neke kvadrate koji treba da se legalizuju”, odgovorio je „sporni” građanin, te time verovatno „zaradio”  saslušanje. Ovaj „komentator” se na društvenim mrežama predstavlja kao Oroku Saki, što je pseudonim negativca iz animirane serije „Nindža kornjače”.

Nonić je policiji rekao da nema nikakvu nameru da bilo koga ugrožava jer nije nasilan čovek, već profesor i civilni novinar, koji se „grozi nasilja u svakom smislu”. Kaže da kroz ovakvu karikaturu kritikuje sistem i rad policije, koji je katastrofalan

Zbog takvog „razvoja događaja“, saslušani Nonić, kao i predstavnici niških odbora Stranke slobode i pravde (SSP) i Narodne stranke (NS), danas su organizovali konferenciju za novinare ispred sedišta Policijske uprave. Obratili su se medijima nakon što je građanin, koji nije želeo da mu se pominje ime, izašao iz zgrade policije.

Petrovića je, inače, prva javno prozvala čelnica niškog odbora SSP Jelena Milošević, kojoj su nakon ekoloških protesta stigla dva prekršajna naloga, u kojima je kao dokaz da je u njima učestvovala ili ih organizovala navedena „službena beleška” ovog policijskog majora. Prekršajni sud u Nišu je početkom februara stavio van snage prvi nalog, podnet jer se ona 4. decembra u 14.10 časova, u Ulici Nikole Pašića „kretala kolovozom”, dok je po drugom nalogu, podnetom jer je navodno organizatorka protesta, pokrenuo postupak.

Prekršajni nalog zbog „kretanja kolovozom” stavljen je van snage jer je „neuredan”. U rešenju suda navodi se da je on naložio niškoj Policijskoj upravi da u nalogu, u zakonskom roku, otkloni nedostatke na koje joj je ukazao, ali da PU to nije učinila. Ona je dobila nalog 13. decembra, ali nije želela da plati novčanu kaznu, čiji je iznos naveden u njemu, već je Prekršajnom sudu podnela zahtev za sudsko odlučivanje, s ciljem da se „tokom postupka rasvetli na koji način je utvrđen njen legitimitet kada nije legitimisana”.

Predsednica niške SSP ocenila je da je stavljanje ovog naloga van snage „direktno priznanje policije da je za vreme ekoloških protesta postupala protivzakonito”. Navela je da je očigledno da je policija izbegla pojavljivanje pred sudom pošto „zna da će biti otkriveno da je koristila nedozvoljene metode u praćenju i identifikaciji učesnika protesta”.

Na saslušanju u Prekršajnom sudu, a povodom naloga u kojem se optužuje da je jedna od organizatora neprijavljenog protestnog okupljanja, Milošević je tražila da major Petrović, kao „potpisnik” i tog naloga, bude saslušan, kako bi se ustanovilo kako je utvrdio da je ona organizatorka i učesnica protesta. Negirala je da je organizovala protest jer nije preduzimala nikakve pripremne radnje, niti pozivala građane da dođu, već je jedino, preko društvenih mreža, delila informaciju da će protest biti održan.

Prijave protiv više od stotinu nelegitimisanih učesnika ekoloških protesta

Prema navodima opozicije, zbog „kretanja po kolovozu” tokom niških ekoloških protesta prekršajne naloge dobilo je više od stotinu građana i niko od njih nije legitimisan.

Na dva ekološka protesta, koliko ih je organizovano u Nišu krajem prošle godine, nije bilo uniformisanih policajaca, niti su primećene obeležene policijske kamere za snimanje.

Prekršajni nalog zbog toga što je navodni organizator protesta dobio je, osim čelnice niške SSP, i predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Đorđe Stanković.

Nalozi zbog kretanja po kolovozu stigli su, između ostalog, i dekanu Pravnog fakulteta Goranu Obradoviću, profesorki Ekonomskog fakulteta i funkcionerki Dveri Tamari Milenković Kerković i profesoru Fakulteta zaštite na radu Slobodanu Milutinoviću.

Od potencijalne zloupotrebe parkirališta za invalide do pronacističkog incidenta

Nonić je o tim ekološkim protestima izveštavao na portalu Niške inicijative i svom Fejsbuk profilu. Bio je to sastavni deo aktivizma kojim se bavio i dok je bio gradski odbornik političke organizacije Niška inicijativa, koja više nije aktivna, a i nakon osnivanja portala istoimenog naziva. Aktivizam je podrazumevao i obraćanje institucijama.

On je bio jedan od inicijatora antifašističkih šetnji na Nišavskom keju, održanih u junu i julu 2019, zbog toga što je 21. juna u parku pored keja nožem izboden student Uroš Janjić, samo zato što je, kako je sam kazao, odbio da skine majicu sa antifašističkom porukom. Jednu od tih šetnji desetak mladića propratilo je skandiranjima „Srbija Srbima”, „Živela velika Srbija”, „Živeo Nedić” i „Živeo Ljotić”, te podizanjem ruku u nacistički pozdrav.

Otišao sam i odgovarao na njihova pitanja, kao da sam terorista. Pitali su me, između ostalog, ‘da li predstavljam opasnost po život i telo’ majora Petrovića ili ’da li nameravam da ga ugrozim fizički i na neki drugi način’ (Srđan Nonić)

Niška inicijativa je o tom incidentu obavestila Osnovno javno tužilaštvo, a Nonić mu je pritom dostavio i dokaze o postojanju, mestima okupljanja i povezanosti neformalnih pronacističkih i navijačkih grupa u Nišu. Tada su mu preko Fejsbuka upućene ozbiljne pretnje, koje je prijavio Policijskoj upravi i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. Prema njegovim rečima, Prekršajni sud je trojicu izgrednika koji su skandirali i dizali ruke u nacistički pozdrav kaznio sa po deset hiljada dinara, tužilaštvo uopšte nije reagovalo na prijavu o pronacističkim grupama, a osobe koje su mu pretile preko Fejsbuka do danas „nisu pronađene”.

U oktobru 2019. godine podneo je krivičnu prijavu protiv tadašnjeg načelnika Gradske uprave Ljubiše Janića, kome je stavio na teret zastrašivanje, fizički napad, ugrožavanje bezbednosti i oduzimanje i uništavanje lične imovine. Tada je kao opozicioni odbornik i građanski novinar ispred gradskih institucija „presretao” lokalne funkcionere pitajući ih da li i šta rade u korist građana, te snimke emitovao na društvenim mrežama. Janić ga je, rekao je, udario po ruci, oteo mu i oštetio telefon, a na njega su skočila i dva radnika Službe za objedinjene poslove, nakon čega je završio u Domu zdravlja zbog visokog pritiska. Uprkos tome što se na Nonićevom snimku može videti kako Janić poseže za telefonom, on je negirao da je fizički nasrnuo na odbornika. Osnovno i apelaciono javno tužilaštvo odbilo je Nonićevu krivičnu prijavu, uz obrazloženje da „nema elemenata za gonjenje po službenoj dužnosti”.

On je, takođe kao građanin, krajem 2019. podneo krivičnu prijavu Specijalnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva protiv tadašnjeg direktora niške Komunalne policije Milana Đorđevića, a zbog sumnje da je navodno počinio zloupotrebe, o kojima je portal Niška inicijativa prethodno izvestio. Nedavno je dobio obaveštenje da se protiv Đorđevića i danas, dve i po godine kasnije, još uvek vodi predistražni postupak.

Krivična prijava protiv drugog načelnika Komunalne policije, Dragana Đorđevića, podneta sredinom 2021. godine zbog parkiranja na mestu za invalide, a uz korišćenje navodno nevalidne legitimacije, odbačena je. Specijalno odeljenje Višeg javnog tužilaštva poklonilo je poverenje Gradskoj upravi za društvene delatnosti, koja ga je izvestila da je zahtev za dobijanje legitimacije uredno podnet. Nonić kaže da je nakon toga zatražio da ostvari uvid u delovodnu knjigu, ali da mu je Gradska uprava za opšte poslove odgovorila da takav zahtev „ne postoji u evidenciji”.

Protest ispred Policijske uprave u Nišu (foto: Zorica Miladinović / Cenzolovka)

Ne priznaje institucije, braniće se sam

Nonić je već krajem 2019, a nakon, kako je rekao, incidenta sa načelnikom Janićem, pretnji neonacista na društvenim mrežama, napada lokalnih „SNS medija” koji su ga optužili za ekstremizam, kao i „upornog nereagovanja” nadležnih na njegove prijave, saopštio da se više neće obraćati institucijama. Najavio je da će se „braniti lično” i „putem javnosti”.

„Više ne priznajem institucije ove zemlje koje ni mene ni ostale poštene građane ne štite od kriminala i nasilja, a koje su naročito neefikasne kada se radi o nekom od ‘njihovih drugova’ i saradnika u kriminalnim radnjama. Pošto nisam siguran da li će me ščepati njihovo ‘dualno pravosuđe’ ili neki Miša Vacić, biću prinuđen na fizičku samoodbranu, a sve svoje akcije ću snimati sa dve kamere, kako bih pravdu, umesto pred institucijama, potražio od javnosti”, rekao je on tada.

Iako je nastavio da se obraća institucijama, i danas o njima misli isto. Uveren je da su Srbiji neophodni i lustracija i revanšizam.

„Mislim da bi po padu ove kriminalne vlasti trebalo formirati ministarstvo za lustraciju i revanšizam. Pod udar tog ministarstva trebalo bi prvo da potpadnu policija i pravosuđe, a odmah potom mediji, a sve naravno treba da bude urađeno u skladu sa zakonom. Nema drugog leka u zemlji u kojoj su urušene čak i osnovne civilizacijske tekovine”, zaključuje Nonić.

NIŠKA POLICIJA ĆUTI

Policijska uprava Niš nije odgovorila na pitanja Cenzolovke po kom osnovu su Srđan Nonić i građanin koji je komentarisao karikaturu davali iskaz u vezi sa njom, te da li su oni osumnjičeni za neko krivično delo i za koje.

  • Autorka je novinarka dnevnog lista Danas

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend