07. jul 2017.

Policija uporno ne dostavlja izveštaj tužilaštvu o napadačima na novinare

Više od tri nedelje je prošlo otkako je MUP saopštio da su identifikovani svi napadači na novinare tokom predsedničke inauguracije 31. maja, ali i dalje nisu procesuirani jer MUP u međuvremenu nije dostavio dopunski izveštaj koje im je tužilaštvo zatražilo sredinom juna.

Hoće li napadači ikada biti procesuirani? Foto: E-stock/ Aleksandar Bačlija

Iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva je Cenzolovci potvrđeno da više od 20 dana čekaju na dopunske odgovore  koje je MUP propustio da dostavi, nakon što je 14. juna saopštio da su identifikovana i saslušana „sva lica u vezi sa događajima ispred Narodne skupštine“.

„I dalje čekamo taj izveštaj MUP-a. Ne znamo zašto ga još uvek nisu poslali“, rekla je za Cenzolovku tužilački pomoćnik Tamara Simanić.

Ona nije mogla da odgovori na pitanje šta je to Tužilaštvo dodatno tražilo od MUP-a, „zbog zaštite prava oštećenih i da ne bi bili ugroženi dokazi, jer predistražne radnje nisu javne“.

Sa istim obrazloženjem nije odgovorila ni na pitanje da li su uopšte identifikovani svi napadači na novinare, kako je MUP prvobitno saopštio, s obzirom na to da su iz Tužilaštva za Insajder nakon toga ipak rekli da „nisu svi napadači identifikovani„.

Jesu li uopšte svi identifikovani ili ne, Cenzolovki nisu odgovorili ni u MUP-u, a nisu odgovorili ni na pitanje zašto još uvek nisu dostavlili traženi izveštaj Tužilaštvu niti kada će to učiniti.

Podsetimo, dok je Aleksandar Vučić polagao zakletvu za novog predsednika Srbije 31. maja u Narodnoj skupštini, šestoro novinara je verbalno ili fizički napadnuto na ulicama Beograda, a najviše njih upravo ispred zgrade Parlamenta. Sve se to dešavalo, kako kažu napadnuti novinari, naočigled policije koja nije reagovala, što su iz MUP-a rekli da će ispitati, ali javnosti i dalje nije saopšteno da li je policija utvrdila da je bilo propusta u njihovom radu.

Dve nedelje nakon toga objavljene su fotografije incidenata, na kojima se jasno vide napadači kako vuku i dave pojedine novinare i aktiviste.

Srpska napredna stranka, koja je bila organizator skupa podrške Vučiću, priznala je da se radi upravo o pripadnicima njihovog stranačkog obezbeđenja. 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend