04. dec 2018.

Popović ponovo nije došao na suđenje, sudija upozorio na posledice

Ministar bez portfelja Nenad Popović ponovo se nije pojavio na suđenju novinarima KRIK-a po jednoj od njegove četiri tužbe, pa je ročište odloženo. Ministrovi advokati su i danas, kao i prethodna tri puta, sudu dostavili dopis Vlade Srbije u kojem piše da je on na službenom putovanju u Rusiji. Sudija je upozorio Popovićeve advokate da bi postupak mogao biti završen ako se opet ne pojavi.

Foto: Medija centar Beograd

Sud je danas trebalo da sasluša Popovića u postupku koji se protiv novinara KRIK-a vodi zbog teksta „Netačno da Popović nema ofšor firme“, međutim, pošto su njegovi advokati sudu dostavili dopis Vlade Srbije da je ministar u poseti Rusiji, suđenje je odloženo za februar.

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović, koji je trebalo da bude saslušan na istom ročištu kad i Popović, pojavio se u sudnici.

Ovo je drugi put u ovom postupku da se Popović nije pojavio na zakazanom suđenju. On nije prisustvovao suđenjima u još dva postupka koji se takođe protiv novinara KRIK-a vode zbog njegovih tužbi. Razlog je uvek isti – službena poseta Rusiji.

Sudija Slobodan Keranović rekao je danas Popovićevim advokatima da ga upozore na posledice njegovog nepojavljivanja, odnosno da bi postupak mogao biti završen.

Tužba po kojoj je trebalo da se održi današnje suđenje odnosi se na tekst u kom je KRIK preneo deo Popovićevog saopštenja i reagovao na njegove tvrdnje da ne poseduje firme u ofšor zonama.

Podsetimo, Popović je tužio KRIK četiri puta zbog objavljenog istraživanja i pratećih tekstova o njegovom bogatstvu i ofšor firmama. Svakom tužbom zatražio je naknadu od milion dinara za povredu ugleda i duševnu bol, ali se nijednom nije pojavio na sudu kako bi bio saslušan.

Kao deo međunarodnog projekta „Rajski Papiri“ novinari KRIK-a došli su do dokumentacije koja je procurila iz advokatske kancelarije „Appleby“ koja se bavi osnivanjem ofšor kompanija. Tako je otkriveno da Popović poseduje poslove i imovinu vredne više od 100 miliona američkih dolara, da ima prijavljeno boravište u Švajcarskoj gde plaća poreze, kao i da kontroliše kompanije registrovane u ofšor zonama.

Popović je odbio da razgovara sa novinarima KRIK-a pre objavljivanja priče, a KRIK podseća da je sve što je objavljeno potkrepljeno zvaničnom dokumentacijom, kao i da su „Rajski papiri“ međunarodni projekat u kom je učestvovalo 96 medijskih organizacija iz 67 zemalja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend