13. dec 2018.

Popović ponovo nije došao u sud, imao „hitan poziv iz Vlade“

„Popović je krenuo na ročište, ali je imao hitan poziv iz Vlade, pa je to razlog zbog čega nije pristupio“, ovako su danas advokati ministra Nenada Popovića opravdali to što se nije pojavio u Višem sudu u Beogradu na suđenju novinarima KRIK-a po jednoj od njegove četiri tužbe. Suđenje je odloženo, a sudija Slađana Pantović rekla je da ne može u nedogled da toleriše to što se Popović ne pojavljuje i najavila da će, ako se to dogodi još jednom, zatvoriti slučaj.

Ovo je peti put da Popović nije došao da svedoči na suđenjima koja su po njegovim tužbama pokrenuta protiv KRIK-a. Dosad su opravdanja bila putovanja u Rusiju, a danas je, kako su advokati objasnili, krenuo ka sudu, ali su ga iz Vlade hitno pozvali da se vrati.

Sudija Slađana Pantović rekla je Popovićevim advokatima da naknadno dostave dokaz o tome da je bio sprečen da dođe i ukazala im da Popović mora da isplanira svoje obaveze tako da se odazove pozivu suda. Ovo je, inače, drugi put da se Popović ne pojavljuje u ovom postupku.

„Sud sprečenost može da toleriše jednom ili dva puta“, rekla je sudija i dodala da Popović neće biti saslušan ukoliko se ne pojavi u februaru, za kada je zakazano sledeće ročište.

Na zvaničnom sajtu Vlade Srbije novinari KRIK-a videli su da je za jutros u 9 časova bila zakazana sednica Vlade, dok je suđenje bilo planirano za 11 sati, te ostaje nejasno kako je ministar iznenada saznao za te obaveze.

Kao i prethodni put za danas je bilo planirano da sud sasluša Popovića i urednika KRIK-a Stevana  Dojčinovića, koji je došao u sudnicu. Popović je trebalo da obrazloži šta je u tekstu „’Rajski papiri’ nisu napad na Popovića, već međunarodni projekat“netačno i proizvelo duševni bol kod njega.

U tom tekstu novinari KRIK-a odgovorili su na optužbe koje je ministar izneo gostujući na Radio-televiziji Srbije kada je optužio KRIK da je priča iz projekta „Rajski papiri“ politički napad na njega, predsednika Srbije i Vladu, i ponovio da ne poseduje ofšor kompanije. U tekstu je objašnjeno da je projekat „Rajski papiri“ međunarodni projekat i da KRIK ne iznosi optužbe ni na čiji račun, niti zastupa nečije interese, već objavljuje istraživačke priče u kojima se otkrivaju sumnjivi poslovi, kriminalne i korupcione veze.

Podsećamo, Popović je podneo četiri tužbe zbog objavljivanja istraživanja i tekstova o njegovom bogatstvu i ofšor firmama. Svakom tužbom zatražio je naknadu od milion dinara za povredu ugleda i duševni bol, ali se nijednom nije pojavio na sudu kako bi bio saslušan.

Kao deo međunarodnog projekta „Rajski Papiri“ novinari KRIK-a došli su do dokumentacije koja je procurila iz advokatske kancelarije „Appleby“ koja se bavi osnivanjem ofšor kompanija. Tako je otkriveno da Popović poseduje poslove i imovinu vredneviše od 100 miliona američkih dolara, da ima prijavljeno boravište u Švajcarskoj gde plaća poreze, kao i da kontroliše kompanije registrovane u ofšor zonama.

Popović je odbio da razgovara sa novinarima KRIK-a pre objavljivanja priče, a KRIK podseća da je sve što je objavljeno potkrepljeno zvaničnom dokumentacijom, kao i da su „Rajski papiri“ međunarodni projekat u kom je učestvovalo 96 medijskih organizacija iz 67 zemalja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend