31. mar 2023.

Pravnica o tužbi Šapića protiv BIRN-a: Imamo samo napade, a nikakvo objašnjenje

Tužbe gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića protiv Balkanska istraživačke mreže (BIRN) spadaju u SLAPP tužbe iz više razloga, kaže pravnica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Marija Babić.

Kako je kazala, svaka tužba u koju se ne ide s namerom da se postogne određena pravda, već je cilj da se utiče na medije i novinare je SLAPP tužba.

U slučaju BIRN-a, Šapić je podneo veoma visok odštetni zahtev, a takođe nije iskoristio druge mehanizme pre tužbe, kao što je pravo na demanti, kaže Babić.

„Mi nemamo demanti, imamo samo napade na konferencijama za štampu a nikakava objašenjnja šta se zaista desilo“, rekla je pravnica NUNS-a.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić podneo je dve tužbe protiv BIRN-a, u kojima traži da mu se na ime naknade nematerijalne štete isplati dva puta po šest miliona dinara, saopšteno je iz tog medija.

Šapić je tužio BIRN Srbiju, glavnog i odgovornog urednika Milorada Ivanovića i novinare Jelenu Veljković, Aleksandra Đorđevića i Radmila Markovića zbog informacija iznetih u tekstovima o njegovoj vili u Trstu i ozakonjenju gradnje na Bežanijskoj kosi u Beogradu.

Babić kaže da iako SLAPP tužbe nisu kod nas ništa novo, one dolaze češće nego ranije, a njihov cilj je iscrpljivanje medija.

Finansijsko iscrpljivanje podrazumeva da će mediji morati da plaćaju sudske takse, advokata, odgovor na tužbu – koji će u slučaju BIRN-a biti visok, jer se određuje u odnosu na vrednost predmeta spora.

Ali radi se i o iscrpljivanju u smislu vremena koje morate da uložite da idete na ročišta, a dolazi i do njihovog odlaganja, govori pravnica.

Srbija nije usvojila preporuke za suzbijanje SLAPP tužbi, i nema posebnih mehanizama kojima bi se borili brotiv njih, kazala je Babić.

Govoreći o pretnjama smrću koje su upućene novinarki Danasa Nini Čolić, kao i pretnjama novinarki N1 Žaklini Tatalović, rekla je da institucije treba da što pre reaguju.

„Nažalost ovakve pretnje nisu nešto novo i u poslednjih nekoliko godina se jako često dešavaju“, rekla je Marija Babić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend