30. mar 2023.

Oprobani recept: Šapić tuži BIRN, oni poručuju – SLAPP tužbe ih neće zaustaviti

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić podneo je dve tužbe protiv BIRN - traži ukupno 12 miliona dinara za duševni bol. Ta istraživačka redakcija smatra da se radi o SLAPP tužbi, čiji je cilj da zaplaši i obeshrabri novinare u nameri da pišu o pojedinim ljudima ili temama od javnog interesa.

Istraživački novinari ponovo moraju na sud zbog duševne boli, ovog puta gradonačelnika Beograda.

Aleksandar Šapić podneo je dve tužbe protiv BIRN – jednu za tekst o njegovoj vili u Trstu koju je kupio 2018, a nije je prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, drugu za pisanje o tome da je nelegalno dograđivao kuću na Bežanijskoj kosi, koja je potom sporno ozakonjena. Za oba teksta traži po šest miliona dinara.

„Tuženi su iznošenjem neistina prouzrokovali neizmernu štetu tužiocu u smislu pretrpljenih duševnih bolova zbog povrede časti, ugleda i ljudskog dostojanstva, čime su ukupne moralne vrednosti tužioca dovedene u pitanje, koje on uživa u određenoj društvenoj sredini“, piše u tužbi.

Novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević konstatuje – radi se o još jednoj takozvanoj SLAPP tužbi, čiji je cilj da urednike i novinare izloži visokim taksama i troškovima u pokušaju da se iscrpe.

„Ni posle jednog teksta on nije uputio demanti, niti je u javnosti demantovao u svojim obraćanjima bilo koju činjenicu u tekstu, niti je bilo kojom argumentacijom pobio pisanje ili istraživanja BIRN-a. Koristio se nekim drugim metodama koje sada ne bih da komentarišem i onda je odlučio da savije tabak i da nas tuži, ali ni u toj tužbi nije izneo nikakvu argumentaciju koja bi demantovala istraživanje BIRN-a“, naglasio je Đorđević.

Da je opet reč o jednoj u nizu SLAPP tužbi imaju utisak u Nezavisnom udruženju novinara Srbije, naročito kada se uzmu u obzir same istraživačke priče zasnovane na pažljivo prikupljenim činjenicama i odnos samog funkcionera.

Takvi procesi postali su trend od 2021, objašnjava advokat NUNS-a Rade Đurić. Nije im cilj osporavanje činjenica, već se baziraju na subjektivnim osećajima lica koje tuži.

„Same posledice su ogromne – od visokih troškova po novinare i redakcije, tih stalnih pojavljivanja na ročištima suđenjima, koja iziskuju određeno vreme, gotovo čitav dan koji vi morate tu da provedete, a na primer, onaj koji tuži vam se uopšte ne pojavi. Kasnije troškovi advokata i na kraju troškova samih presuda koje budu donete protiv novinara“, naveo je Đurić.

SLAPP tužbe dovele su do toga da se novinari često zamisle da li uopšte da se bave teškim i ozbiljnim pričama.

To po pitanju BIRN-a neće biti slučaj.

„Redakcija BIRN-a je poslednjih deset i više godina izveštavala o temama koje su jako bitne za javnost i to će i sada posle ove tužbe nastaviti da radi“, kaže Đorđević.

Dodaje Đorđević – sve što je napisano u tekstovima je istina i sam Šapić to zna.

Gradonačelnik Beograda nije se odazvao pozivu N1 televizije da prokomentariše tužbu i tvrdnje da je reč o SLAPP-u.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend