09. jun 2023.

Prebijan, osuđivan i poseduje „poverljiva dokumenta“ pokojnog Vladimira Cvijana: Ko je hrvatski novinar Domagoj Margetić, koji tvrdi da je bio uhapšen na Batrovcima?

Poznati hrvatski novinar Domagoj Margetić tvrdi da je preksinoć bio uhapšen na graničnom prelazu Batrovci.

Snimak ekrana, RTV Marš Valjevo

Na društvenoj mreži Tviter objavljen je video-snimak na kom Margetić kaže da ga je policija Srbije “zadržala i uhapsila” i da čeka razgovor sa nekim ko treba da dođe”.

Margetić je u tom kratkom video-zapisu kazao da se legitimisao.

Mediji prenose da se na Tviter nalogu na kojem je objavljen Margetićev snimak navodi da je priveden “pošto je juče na Tviteru najavio kako će na promociji svoje knjige u Beogradu naredne sedmice održati i prezentaciju dokumentacije dobijene od Vladimira Cvijana”.

Podsetimo, po zvaničnom objašnjenju, Cvijan, nekadašnji savetnik predsednika Srbije i visoki funkcioner SNS, počinio je samoubistvo još 2014. godine. Međutim, njegova smrt je izazvala kontroverze u srpskoj javnosti, a po mišljenju nekih političara, i dalje je obavijena velom tajne. Njegovo beživotno telo pronađeno je 5. januara 2018. u Dunavu.

Margetić, prenose mediji, tvrdi da mu je Cvijan u februaru 2014. u Beogradu dao crni USB, kao i sačuvane 8.342 stranice dokumentacije i tajnih spisa.

Margetić je, takođe, rekao da je Cvijan nameravao da objavi knjigu.

“Kad smo razgovarali kako je ispalo poslednji put, rekao je da je rukopis gotov i bilo je u planu da je objavi u Beogradu”, naveo je svojevremeno Margetić.

Inače, Cvijan je protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića 2013. godine podneo krivičnu prijavu, koja je odbačena. U toj prijavi se navodi da je Vučić 18. decembra 2013. u prostorijama Srpske napredne stranke na Novom Beogradu, krenuo da ga fizički napadne nakon rasprave.

Interesantno je da je kriminalac Veljko Belivuk prilikom saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal izjavio da ima vrlo značajne informacije u vezi sa smću Cvijana, ali i Olivera Ivanovića.

Mediji podsećaju da je Margetić 2013. – koji je tada bio u Antikorupcijskoj ligi Balkana – saopštio na konferenciji za medije da ovo udruženje poseduje dokaze koji se vode kao državna tajna, a ukazuju na učešće nekadašnjeg ministra finansija Mlađana Dinkića u pranju srpskog novca s tajnih računa na Kipru i nepravilnosti u slučaju kompanije Mobtel.

Domagoj Margetić, koji je i bivši političar, rođen je 1974. godine u Zagrebu.

Karijeru je započeo početkom 1990-ih.

Često je meta fizičkih napada, pretnji i uvreda.

Naime, nepoznati muškarac mu je 2020. zalio fekalijama vrata stana u Zagrebu i pretio da će ga ubiti.

Bio je i meta najpre verbalnog, a potom i fizičkog napada nepoznatog muškarca na Kvaternikovom trgu u središtu Zagreba.

Tokom 2016. neko mu je na zidu u ulazu zgrade u kojoj stanuje napisao: “Mrtav si, smeće novinarsko“.

Dve godine ranije je pretučen ispred njegove zgrade.

Zbog pritisaka kojima je bio izložen, štrajkovao je glađu 2018. godine, a prekinuo ga je tek posle 44 dana.

Političku karijeru započeo je kao vođa stranke „Hrvatske mladeži“ da bi se nakon toga učlanio u HDZ.

Međutim, već 1996. se razilazi sa Franjom Tuđmanom zbog čega je i izbačen iz stranke.

Nakon toga počinje da se bavi istraživačkim novinarstvom

Ovog kontroverznog novinara je Haški tribunal dva puta osudio zbog nepoštovanja suda.

Prvi put 2005. jer je, zajedno sa Markicom Rebićem, Stjepanom Šešeljem i Ivicom Marijačićem, objavio svedočenja zaštićenog svedoka Stjepana Mesića u procesu protiv Tihomira Blaškića 1998. godine.

Nakon godinu dana, tadašnja glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte ponovo podiže optužnicu protiv Margetića zbog nepoštovanja suda i otkrivanja zaštićenih svedoka.

Osuđen je na tri meseca zatvora i 10.000 evra novčane kazne.

Ima svoj kanal na Jutjubu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend