09. jun 2023.

Policija zadržala novinara Margetića sedam sati na srpskoj granici

Hrvatski novinar Domagoj Margetić zadržan je noćas na graničnom prelazu Batrovci, gde je stigao pola sata pre ponoći, a zadržan je jutros do 7 časova. On se nalazio u autobusu koji je putovao za Zagreb, a kako je saznao od granične policije Srbije, bio je „pod graničnom kontrolom koja može trajati vremenski neograničeno“.

Foto: Domagoj Margetić

Domagoj Margetić kaže za UNS da ga je privela pogranična policija koja je bila „fina, ljubazna i vidno ih je bilo sram što su morali da me zadrže“.

„Ja ih pitam jesam li priveden? Ne. Jesam li uhićen? Ne. Jesam li zadržan? Ne. Znači mogu da idem. I krenem da idem. Ne, ne možete. Pa šta onda jesam? E vi ste pod graničnom kontrolom koja može trajati  vremenski neograničeno“, kaže Domagoj.

Dodaje da su ga odveli u kontejner na granici gde su ga policajci za koje misli da nisu pogranična policija, pokušali saslušavati i pregledati prtljag. On je odbio da odgovara na pitanja, a nije dozvolio ni da mu se pregleda prtljag bez naloga. Kaže i da je kontaktirao neka diplomatska predstavništva, „što ih je malo uplašilo“.

„Uhapsili su me bez ikakvog papira, držali bez ikakvog papira pred svim ljudima na graničnom prelazu, koji su me gledali kao kriminalca. Ostavili su me da čekam u tom kontejneru koji izgleda kao ćelija. Oko pola pet dolazi pomoćnik šefa smene i kaže morate ostaviti sve, mobitel, sat, kaiš, patike, ruksak. Sada me vodite u zatvor, ako sve to skidam, pitam ih. Ne, na razgovor. Moramo, znate, da se ne bi nešto snimalo, kaže Margetić, dodajući da mu nisu dali potvrdu o oduzetim stvarima, a telefon je morao da im preda uključen.

Odvode ga potom na sprat u prostoriju za sastanke u kojoj ga dočekuju dva policajca u civilu. Na njegovo insistiranje, jedan je pokazao značku BIA.

„Ja sam pokazao iskaznicu Međunarodne federacije novinara i rekao da je skandal da tajna služba hapsi novinara na granici da bi ga preslušavala. Ispitivali su me o dokumentaciji Cvijan, o trgovini naftom sa Hrvatskom, o nekim SMS-ovima, o Željku Mitroviću, Aleksandru Vulinu… Dva sata je trajalo razgovor i obojica su snimala svojim mobitelom, kaže Margetić.

Potom su ga pustili bez ikakvog dokumenta da je bio priveden.

Domagoj Margetić kaže za UNS da pretpostavlja da je zadržan zbog najave da će predstaviti dokumente koji mu je ostavio Vladimir Cvijan, preminuli visoki funkcioner Srpske napredne stranke. Dodaje da u toku dana treba da putuje za Zagreb i ne zna kako će to proći i ako otputuje da li će moći da se vrati u Srbiju.

„Kao novinar sam otkrivao ratne zločine protiv srpskih civila i surađivao sa Savetom za borbu protiv korupcije Vlade Srbije. Ne postoji nijedan razlog da se tretiram kao neprijatelj ove zemlje“, zaključuje Margetić.

Odeljenju za medije i komunikaciju Ministarstva unutrašnjih poslova poslali smo pitanje zbog čega je hrvatski novinar Domagoj Margetić zadržan na graničnom prelazu. Rečeno nam je da je zahtev u proceduri i da će pokušati da nam odgovor pošalju što pre. Međutim, ni posle više sati odgovor nismo dobili.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend