13. feb 2023.

Predrag Koluvija tužio BIRN Srbiju za povredu ugleda

Vlasnik kompanije Jovanjica, optužen za organizovanje kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu, tvrdi da je BIRN Srbija objavila neistinu prenoseći informacije sa suđenja i traži novčanu naknadu za pretrpljeni duševni bol. BIRN Srbija smatra da ova tužba predstavlja pokušaj zastrašivanje medija kako ne bi pisali o određenim temama ili ličnostima

Predrag Koluvija (Snimak ekrana, Jutjub Objektiv TV)

Pred Višim sudom u Beogradu održano je pripremno ročište po tužbi Predraga Koluvije, vlasnika kompanije Jovanjica, protiv BIRN Srbije zbog izveštaja sa suđenja u slučaju Jovanjica od 21. septembra prošle godine.

U tužbi se tvrdi da su u naslovu teksta „Nastavljeno suđenje: Koluvija i pre Jovanjice bio u poslu sa marihuanom“, kao i u samom tekstu iznete neistinite informacije o tome da se Koluvija i ranije bavio poslovima vezanim za uzgoj marihuane.

Naredno ročište zakazano je za 29. maj i na njemu bi trebalo da iskaze daju Predrag Koluvija, glavni i odgovorni urednik BIRN-a Milorad Ivanović i Jelena Veljković, autorka teksta.

BIRN je u tekstu detaljno izvestio o svemu što se čulo na pretresu u predmetu Jovanjica na kom je tužilac izneo informacije iz sudskih presuda mađarskog suda za krijumčarenje kanabisa iz 2011. i 2012. godine u kojima se pominje Koluvija, kao i odgovore Koluvijine odbrane i samog Koluvije na te navode.

Zakonom o javnom informisanju i medijima izričito je propisano da se informacije iz krivičnog postupka koji je u toku, mogu objaviti ako su iznete na glavnom pretresu.

„U konkretnom slučaju imamo sve elemente SLAPP tužbe […] Najjednostavnije, radi se o tužbama koje nemaju za cilj zaštitu prava, već zastrašivanje medija kako o određenim temama ili ličnostima ne bi uopšte pisali i posledično gušenje javne debate o određenim pitanjima od opšteg, odnosno javnog interesa”, navodi se u odgovoru BIRN-a na tužbu.

Strateške tužbe protiv javnog učešća, takozvane SLAPP tužbe, su „jedna vrsta pravnog uznemiravanja kritičkih glasova, koje sprovode moćni pojedinci i organizacije koje žele da izbegnu nadzor javnosti“, piše u izveštaju o SLAPP tužbama u Srbiji koji su objavile organizacije ARTICLE 19, Centar za ljudska prava Američke advokatske komore i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u februaru 2022. godine.

Cilj ovih tužbi je da zastraše i finansijski i psihološki iscrpe novinare i aktiviste kako bi ih ućutkali. U izveštaju se navodi da broj ovakvih tužbi protiv novinara i medija u Srbiji raste od 2018. godine.

Predrag Koluvija od BIRN Srbija traži 200.000 dinara

Koluvija traži da mu BIRN isplati 200.000 dinara za, kako je navedeno u tužbi, „pretrpljeni duševni bol“.

„Tuženi su solidarno odgovorni za objavljivanje neistinitih informacija o tužiocu, njegovim ličnim karakteristikama i životu, te su pripisujući tužiocu činjenično netačne tvrdnje: da je uzgajivač i krijumčar opojne droge marihuane i to u dugom vremenskom periodu, tužiocu povredili dostojanstvo, čast i ugled kao i zakonom garantovanu prezumpciju nevinosti, te mu na taj način pričinili duševne bolove,“ navodi se u tužbi.

Protiv Koluvije se vode dva sudska postupka pred Specijalnim sudom u Beogradu, a u oba se tereti da je bio organizator kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu za prodaju.

On je uhapšen nakon što ga je novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš policija zaustavila zbog bahate vožnje, a potom privela zbog posedovanja lažne policijske legitimacije. Istog dana, policija je upala na njegov rasadnik kod Stare Pazove, gde je, kako se navodi u optužnici, pronađeno 1,6 tona marihuane.

BIRN Srbija prati sudski postupak i izveštava sa ročišta od početka sudskog procesa.

Koluvija je prethodno podneo dve tužbe protiv istraživačkog portala KRIK i njihovog glavnog i odgovornog urednika Stevana Dojčinovića zbog tekstova objavljenih o slučaju Jovanjica tražeći ukupno da mu se isplati odšteta od gotovo tri miliona dinara (2.900.000 dinara), objavio je KRIK u novembru 2021.

Reporteri bez granica u aprilu prošle godine pozvali su vlasti u Srbiji da donesu zakone koji bi zaštitili novinare od SLAPP tužbi.

SLAPP tužbe nisu problem samo u Srbiji. Evropska komisija (EK) u aprilu 2022. godine je objavila nacrt direktive i preporuka čiji je cilja da se u državama članicama unije suzbije broj SLAPP tužbi, navodeći da su ove tužbe „ozbiljna pretnja demokratiji i osnovnim pravima, kao što su sloboda izražavanja i informisanja“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend