06. maj 2022.

Predstavnici UNS-a sa predsednikom Opštine Grocka razgovarali o napadu na Matorčevića i uslovima za rad medija

Predsednik Opštine Grocka Dragan Pantelić razgovarao je danas sa predstavnicima Udruženja novinara Srbije (UNS), članom Uprave Dušanom Albijanićem i generalnim sekretarom Ninom Brajovićem i urednikom portala Žig info Željkom Matorčevićem o slučaju napada u kom je Matorčeviću razbijena jagodična kost, a napadači ostali neotkriveni.

Takođe, reči je bilo o uslovima za rad medija i mogućnosti da se medijski konkurs izdvoji i raspiše nezavisno od konkursa za projekte iz oblasti kulture, umetnosti i sporta.

Predsednik Opštine Grocka odazvao se pozivu UNS-a na razgovor i rekao da će učiniti sve da poboljša uslove za rad redakcije Žig info i ostalih medija.

Predstavnici UNS-a naveli su da je obnavljanje istrage o prebijanju Matorčevića i otkrivanje napadača nešto za šta će se zalagati i u okviru Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, kao i Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Matorčevića je 9. oktobra 2018. godine napao muškarac koji ga je prvo udario pesnicom u lice, a zatim šutirao dok se nalazio na zemlji. Zbog slomljene jagodične kosti urednik Žig infa proveo je nedelju dana u bolnici.

Dva meseca nakon prebijanja Matorčevića zapaljena je kuća Milanu Jovanoviću, saradniku Žig infa. Sudski postupak je vraćen na prvostepeno suđenje nakon što je Apelacioni sud ukinuo presudu kojom je kao nalogodavac nekadašnji predsednik opštine Grocka i funkcioner Srpske napredne stranke, Dragoljub Simonović, osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora. Ponovo se sudi i optuženom za izvršenje Aleksandru Marinkoviću, koji je u bekstvu, kao i Vladimiru Mihailoviću, koji se tereti da je posredovao u pronalaženju izvršioca.

U razgovoru su učestvovale i Dragana Bjelica, koja je jedna od dve predstavnice UNS-a u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara i Dragana Matorčević, saradnica Žig infa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend