08. apr 2020.

Premijerka misli da mediji koji ukazuju na propuste, mrze svoju zemlju i građane

Da li mediji koji kritički izveštavaju i ukazuju na propuste sistema tokom vanrednog stanja mrze svoju zemlju? To je stav predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, koji novinarska udruženja i medijski profesionalci označavaju kampanjom protiv slobode govora - uz poruku da istina ne može dugo ostati skrivena.

Snimak ekrana Tv Heppi

Nakon što je predsednica Vlade za porast broja zaraženih okrivila pojedine građane, za dizanje panike prst je uperila – na novinare.

Ana Brnabić njihove redakcije nazvala je „dušebrižničkim tajkunskim medijima“, koji svojim izveštavanjem, kako kaže, zabijaju klipove u točkove napretka:

„Zašto, ljudi, to radite? Je l’ vi mrzite Aleksandra Vučića toliko da kroz njega mrzite svoju državu, sve svoje građane, ceo sistem?

„Dakle, laž. A zašto vi to radite? Je l’ ne volite svoju državu, je l’ treba ova epidemija da traje, šta je tačno intencija? Zato što mrzite Vučića, hoćete da uništite celu državu? Pa ja mislim da neće moći“.

„Nemojte da radite to predsedniku dok se čovek bori za respiratore sa najjačim državama sveta i pobeđuje u toj borbi, na šta svi treba da budemo ponosni. Nemojte da smetate dok se bori za zaštitnu opremu, skafandere i zaštitne maske. ‘Ajde nemojte sad“.

Vlast koristi pandemiju za sprovođenje brutalne političke kampanje, smatra predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Prema njegovim rečima, nakon što je vanredno stanje iz fokusa izbacilo opoziciju, mediji koji rade u javnom interesu sledeći su stigli na liniju vatre.

„Naravno da mediji koji profesionalno i odgovorno rade ne mrze svoju državu, to je spin koji naprednjaci forsiraju već godinama, samo se razlozi da bi se suzile slobode izražavanja nalaze u nekim drugim povodima. Ovaj put, oni to pronalaze u borbi predsednika za respiratore, pa u ovom trenutku, kao, ne bi trebalo da pričamo o pravim temama“, kaže Željko Bodrožić, predsednik NUNS.

Vanredno stanje je samo legalizovalo pritiske na profesionalne novinare, smatra novinarka Danica Vučenić. Sa druge strane, kaže, lažne vesti i panika koju šire provladini mediji predstavljaju se kao poželjni.

„Lažne vesti u Srbiji nisu stvar sadržine tih informacija, već njihove percepcije. Ako ste vlast i ako se vest, bez obzira na to da li je lažna, uklapa u vašu percepciju podrške vašoj vlasti, onda ta lažna vest nije laž. I obrnuto – ako je objavljena informacija koja je tačna, ali nije u funkciji vaše vlasti, onda ćete je proglasiti za lažnu vest“, navodi Vučenić.

Za plasiranje lažnih vesti optužena je i novinarka Ana Lalić, koja je uhapšena nakon što je objavila tekst koji ukazuje na potencijalne manjkavosti sistema.

Iako je Vlada povukla uredbu o centralizaciji informacija, premijerka i dalje smatra da su lisice na novinarskim rukama – legitimna praksa.

„Zašto je Ana Lalić uhapšena? Zato što je širila lažne vesti. (…) U svakoj normalnoj zemlji u ovakvim vanrednim stanjima se za lažne vesti privode ljudi. Zato što se stvara panika, zato što vi rušite državu, zato što rušite zdravstveni sistem“, rekla je za TV Hepi premijerka Ana Brnabić.

Ana Lalić nije iznela lažnu vest, već je nakon brojnih neuspešnih pokušaja da dobije zvanične odgovore, posegnula za, inače legitimnom praksom prenošenja izjava anonimnih, ali proverenih izvora, poručuje novinarka Tamara Skrozza.

„I inače su nam, i za najobičnije izjave zatvorena vrata vladajuće stranke, državnih institucija, zvaničnika i tako dalje. U ovom trenucima to je još gore. Mislim da bi trebalo stalno ponavljati – da, korišćeni su neimenovani izvori, ali su novinari pokušali da dođu do odgovora do kog do kraja nisu mogli da dođu“, ističe Skrozza.

Da nije nezavisnih medija, javnost ne bi ni znala da postoji trenutno gorući problem ulaska infekcije u zdravstvene institucije, podseća Skrozza. Istina je, kaže, kao voda, pa vlast pokušajima da napravi veštačku branu neće uspeti da sakrije sistemske greške.

„Ti ne možeš vodu zadržati, ona će naći put. Ti možeš da zabraniš ljudima iz bolnica da govore, ti možeš da zabraniš sveštenstvu da govori, ali naši novinarski inboksi, naši telefoni biće puni poruka, biće puni priča. A mi ćemo kad-tad, pa evo i sad mnoge kolege, uspeti da te priče dovedemo pod svetla reflektora“, naglašava Skrozza.

Neke od priča koje su novinari objavili dovele su do rešavanja problema u zdravstvenim ustanovama, poput najavljene pomoći ugroženoj bolnici u Ćupriji. Ali ne još jer – kako je najavljeno, dopremiće je lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend