15. nov 2023.

Premijerka o fašistima i eliti koja sprema haos posle izbora

Ko je narod, a ko elita? Ko su izdajnici, nasilnici, fašisti, politikanti najniže vrste? Iako joj nisu postavljena, premijerka Ana Brnabić odgovorila je na sva ova „pitanja” tokom gostovanja u emisiji Hit Tvit. Udarni termin na televiziji sa nacionalnom frekvencijom predsednica Vlade u tehničkom mandatu iskoristila je i za dodatno zastrašivanje građana haosom koji sledi posle izbora. Ritam etiketiranja pratio je i drugi gost, poznati teoretičar zavera Saša Borojević, koji je na TV Pink predstavljen kao analitičar i predsednik udruženja građana „Porodični alarm”.

Snimak ekrana, TV Pink

„O licemerju srpske javnosti da se osvedočeni nasilnici predstavljaju kao borci protiv nasilja i drugim aktuelnim temama” – bila je najava za gostovanje premijerke Ana Brnabić u emisiji Hit Tvit. Sinoć su gledaoci televizije Pink dobili novu epizodu targetiranja opozicije i pojedinaca koji su kritički nastrojeni prema vladajućoj partiji i predsedniku Aleksandru Vučiću. Brnabić im je dodelila etikete „fašista”, „elite” koja gleda „običan narod” sa visine, ali nekima je dodelila i epitet „politikanata najniže vrste”.

„Miodrag Majić je i dalje sudija, bez obzira što je čovek političar i politikant najgore vrste, najniže vrste”rekla je Brnabić o sudiji Apelacionog suda, koji je potpisao inicijativu grupe intelektualaca pod nazivom „ProGlas”.

Uz Anu Brnabić, koja je rekla da priča „malo i kao poverenik SNS za Beograd”, gost Hit Tvita bio je i Saša Borojević, gledaocima Pinka predstavljen kao analitičar. Istinomer je u više navrata pisao o teorijama zavere, neutemeljenim i netačnim tvrdnjama, koje je Borojević redovno delio sa korisnicima društvenih mreža.

On je pratio ton koji je premijerka postavila još na samom početku emisije.

„U sred kampanje drugosrbijanaca koje ja gledam kao izdajnike (…) oni puštaju serijal Deca zla. Serija koja ponižava Srbe, opravdava genocid u Srebrenici, stavlja Srbe na stub srama…strašno je što je to pravio Srbin”, istakao je Borojević govoreći o seriji snimljenoj po knjizi sudije Miodraga Majića.

Premijerka Brnabić je nastavila sa zastrašivanjem građana i podsticanjem atmosfere straha u izbornoj kampanji:

„To je laž, to je otvorena, nepatvorena laž, što oni pričaju da mi prijavljujemo ljude da bi ovde glasali. I to rade sa ciljem da naprave atmosferu, pod jedan da imaju alibi za to što će izgubiti izbore. Pod dva, što je meni mnogo opasnije, pošto baš me briga šta će oni da kažu zašto su izgubili izbore, ali pod dva zato što oni prave atmosferu u ovom trenutku, da od 18. decembra krenu da prave haos na ulicama, opet da krenu protesti, opet da krene destabilizacija Srbije i opet sve Jovo nanovo.”

Najave haosa sve glasnije

Premijerki Brnabić nije prvi put od početka izborne kampanje da najavljuje „haos na ulicama” odmah nakon izbornog dana. Prethodno je to uradila i na konferenciji za novinare, takođe sa osvrtom na to da temu biračkog spiska opozicioni političari koriste kako bi „blatili sopstvenu državu”.

„Haos” posle izbora predviđa i ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović.

„Očigledno je da opozicija sa jedne strane traži alibi za izborni poraz, a sa druge strane ove svakodnevne brutalne laži predstavljaju političku pripremu da se 17. decembra, odmah po završetku izbora, proglasi izborna pobeda opozicije i da se izađe na ulice srpskih gradova i opština, te da se izazove haos, pa možda i građanski rat”, naveo je Martinović u zvaničnom saopštenju ministarstva.

Zbog ovakvih poruka koje svakodnevno stižu do velikog broja građana, Crta je pozvala najviše državne zvaničnike, kao i sve učesnike izbora iz vlasti i opozicije, da „u cilju smirivanja tenzija u javnosti prestanu sa zastrašivanjem građana i podsticanjem atmosfere straha u izbornoj kampanji”.

Uz isticanje da je krajnji cilj opozicije „destabilizacija Srbije”, Brnabić je odvojila nekoliko minuta i da se zahvali predsedniku Srbije što je još jednom pristao da izborna lista Srpske napredne stranke nosi njegovo ime.

Podsetimo, Vučić je nekoliko puta najavljivao da više neće učestvovati na izborima. Na primer, i 2016. je tvrdio da se neće kandidovati za predsednika države, pa ipak jeste. Osim toga, on je naprednjacima još u septembru 2017. godine rekao da poslednji put izlaze na beogradske izbore sa njegovim imenom.

Za samu završnicu emisije premijerka je ostavila grafikon o ukupnoj stopi fertiliteta, odnosno plodnosti populacije. Ponovo, sa aktuelnim podacima Brnabić se vratila u 2012. godinu i „demografsko uništavanje” sa kojim se vlast SNS-a suočila.

„Mi želimo da dođemo do kraja 2027. na stopu ukupnog fertiliteta od 2,1, što je dovoljno samo za prostu reprodukciju. Ali sa 1,63 mi smo miljama daleko od onog uništavanja demografskog koji su nama ostavili Đilas i kompanija do 2012. godine”, rekla je premijerka i tako još jednom vratila bebe u funkciju propagande.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend