05. mar 2021.

Prijavljeno prvo ugrožavanje bezbednosti novinara

Od pokretanja telefonske linije za pomoć medijskim radnicima koji trpe napade ili pretnje obavljajući svoj posao, advokatima koji na SOS telefonu odgovaraju na pitanja, javljaju se najviše znatiželjni novinari, koje interesuje da li i kako linija radi, dok je juče prijavljen i prvi slučaj ugrožavanja bezbednosti.

– Od 1. marta, od kada je SOS linija uspostavljena, javljali su se novinari i drugi medijski radnici više iz znatiželje, da pitaju kako kol centar funkcioniše, kakvu pomoć mogu da dobiju i da li broj uopšte radi. Juče je prijavljen prvi slučaj, konkretni događaj, koji bi mogao da predstavlja krivično delo izvršeno na štetu novinara. Desio se što verbalni, što fizički napad na novinara u jednoj lokalnoj sredini, objašnjava za Danas advokat Veljko Milić, koji je ispred Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) jedan od advokata na raspolaganju medijskim uposlenicima koji se nađu u problemu i pozovu broj 0800 100 115.

Za pitanje da li će novinari imati poverenja da se javljaju kontakt centru SOS telefona, Milić smatra da je važno i kakva će se poruka o toj akciji poslati javnosti.

– Ako novinari budu imali poverenja i ako se budu javljali kol centru, mislim da će im to biti više nego korisno, jer na pozive odgovaraju zaista vrhunski profesionalci. Kol centar je uspostavljen kako bi novinarima, ukoliko su im već povređena prava, olakšali da ih zaštite, ocenjuje Milić.

Kako objašnjava, na telefonu koji radi 24 sata, svaki dan dežura drugi advokat, a trenutno rade njih trojica, koji imaju velikog iskustva u radu sa novinarima.

– Uskoro bi trebalo da nam se priključe i advokati koji sarađuju sa ostalim novinarskim udruženjima. Radim u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara od kada je formirana, 2017. Upoznat sam sa problemima sa kojima se novinari suočavaju prilikom prijavljivanja krivičnih dela koja su izvršena na njihovu štetu. Ono što je najveći problem za njih je zapravo to što ne znaju tačno kome treba da se obrate. Formiranjem te Stalne radne grupe je uspostavljen jedan sistem prijavljivanja krivičnih dela putem kontakt tačaka, koje postoje u udruženjima ali i u tužilaštvu i policiji, navodi advokat Milić.

Cilj SOS linije je da novinar ispriča šta mu se desilo i na osnovu toga, na jednom mestu, dobije sve osnovne informacije: da li je to što mu se dogodilo krivično delo ili možda treba da se goni u parnici ili ne predstavlja nikakvo kažnjivo delo, ili je slučaj, na primer koji se odnosi na radno pravo, koji opet nema direktne veze sa bezbednošću.

– Takođe, dobija informaciju kome konkretno treba da se obrati kako bi to prijavio. Ako je član nekog udruženja, dobije telefon osobe koja je kontakt tačka, koja to dalje prosleđuje tužilaštvu i policiji, navodi Milić.

Nažalost, pojašnjava naš sagovornik, kol centar neće doprineti da se broj pritisaka i pretnji na novinare smanji.

– Jer se on aktivira tek u onom momentu kada je nečije pravo ugroženo, to je tek reakcija na prava ugroženih novinara. Radna grupa se zato ne zaustavlja na ovom projektu, brojne aktivnosti dolaze nakon formiranja SOS broja, koje bi trebalo da idu u tom pravcu, da smanje same događaje koji ugrožavaju novinare, najavljuje Milić.

Jedna od tih aktivnosti, koja sledi u ovom mesecu, je analiza slučajeva koji predstavljaju pritisak na novinare a koji dolaze od strane političara, bez obzira da li su oni nosioci vlasti, predstavnici nekih izvršnih ili zakonodavnih organa, ili su u opoziciji.

– Bavićemo se različitim pritiscima koji dolaze iz sfere politike a koji novinarima crtaju metu na čelu. Nakon te analize ide se u javnu kampanju u kojoj bi trebalo da učestvuju upravo predstavnici tih političara, koji vrše pritisak na novinare i koji bi trebalo javno da osude takvo ponašanje. Verujem da bi se na taj način poslala poruka javnosti da nije dozvoljeno da svaki čovek koji ima pristup internetu ili telefonu i svaki političar koji ima pristup medijima, preti novinarima i vrši pritisak na njih, zaključuje Milić.

Navodeći primere takve retorike u Narodnoj skupštini, usmerene protiv novinara a iz usta poslanika vladajuće većine, Milić kaže da to ne može preko noći da se isključi na dugme, već o tome mora da se priča.

– Neophodna je javna kampanja u kojoj bi pored novinara bili i političari, koji bi svojim primerom i osudom dali do znanja tim svojim kolegama koji sede i u skupštinskim klupama, u istim strankama, da jednostavno određena ponašanja nisu dopustiva, ocenjuje Milić.

UNS osuđuje pretnje smrću Draganu J. Vučićeviću

Udruženje novinara Srbije oštro je juče osudilo pretnje smrću koje su Draganu J. Vučićeviću upućene na sajtu dnevnog lista „Informer“. UNS poziva policiju i tužilaštvo da hitno istraže ko stoji iza naloga „Orlovi iz Njujorka“ sa koga je upućen poziv na ubistvo Vučićevića, a kolege da osude svaki vid nasilne retorike koja kreira atmosferu za direktne pretnje smrću kakva je poslednja – glavnom i odgovornom uredniku „Informera“. D. D.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend