05. mar 2021.

Poverenik demantovao da je novčano kaznio gradonačelnika Beograda

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović demantovao je danas da je institucija Poverenika novčano kaznila gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića zbog toga što nije dostavio informacije o ceni spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu.

Dnevni list „Danas“ objavio je u četvrtak da je Poverenik zbog sakrivanja cene troškova izrade i postavljanja spomenika, koji su oznaćeni kao državna tajna, izrekao novčanu kaznu Radojičiću, i da se, pošto nije bilo moguće naplatiti kaznu, obratio Vladi Srbije.

„Poverenik nije izrekao kaznu gradonačelniku Beograda. Doneli smo odluku kojom smo naložili da se postupi po zakonu i da se obavesti tražilac da li gradonačelnik poseduje informaciju o ceni spomenika Stefanu Nemanji i ako poseduje da je dostavi“, rekao je Marinović za N1.

Marinović je kazao da je doneo rešenje o izvršenju nakon što nije postupljeno po zahtevu, kojim se nalaže da se u kratkom roku obavesti tražilac informacija, umetnik Dejan Atanacković, da li je gradonačelnik na dan podnošenja zahteva posedovao te informacije.

„Tim rešenjem ja nisam izrekao, niti sam mogao da izreknem novčanu kaznu, jer je izmenama zakona povereniku uskraćeno pravo da izriče novčanu kaznu u nominalnom iznosu organu vlasti, jer je izmenjena zakonska odredba“, istakao je Marinović.

Kako je objasno, 2017. godine je promenjen Zakon o opštem upravnom postupku i nominalni iznos kazne je uklonjen iz zakona.

„Dato je da se izrekne kazna u određenom procentu u odnosu na prihod“, dodao je.

Marinović je naveo da je odgovor od Ministarstva finansija stigao da podaci o ukupnom prihodu bilo kog oragana vlasti nisu definisani.

„Ako nam oni ne daju podatak, ne možemo da odmerimo kaznu. Dakle, doneli smo odluku o izvršenju, ali bez kazne“, pojasnio je Poverenik.

Naveo je da je zato predložio da se vrati stari model, gde bi u zakonu bio propisan nominalni iznos kazne koju izriče Poverenik.

„Kada nekome kažete da može da bude kažnjen desetinom prihoda to je jako opasno, ai je to zbog manjkavosti zakona nesprovodivo“, istakao je Marinović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend