14. okt 2019.

Protest ispred kapije Centralnog zatvora, podrška radniku Krušika

Ispred kapije Centralnog zatvora u Beogradu, drugo veče zaredom, održan je protest na kome su građani zahtevali puštanje radnika fabrike namenske industrije „Krušik“ u Valjevu Aleksandra Obradovića.

Protest ispred CZ-a (foto: Cenzolovka / Perica Gunjić)

Obradović je uhapšen jer je medijima dostavio podatke iz pomenute firme koji ukazuju na povezanost oca ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića sa trgovinom oružjem.

Građani i novinarske ekipe počeli su da se okupljaju nešto pre 18 časova, kada se u “onlajn” medijima pojavila informacija da se Obradović vraća u kućni pritvor, nakon što je Viši sud odbio žalbu Višeg javnog tužilaštva.

Okupljeni su se žalili da su imali poteškoće da dođu do zgrade Centralnog zatvora, zbog taksista koji su blokirali centralne saobraćajnice, što je poremetilo javni prevoz.

Nije bilo transparenata, a građani su uzvikivali “Aleksandar Obradović nije kriminalac” i “tata je granata”.

Jedna ženska osoba prišla je okupljenima i povišenim tonom upitala “koji k…. tražite ovde”, da bi je policajci u civilu ubrzo udaljili sa mesta na kome se skup održavao.

Od predstavnika Saveza za Srbiju, ispred Centralnog zatvora večeras su se pojavili zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i prvi čovek Pokreta za preokret Janko Veselinović.

Ispred “CZ-a” bilo je i aktivista Pokreta slobodnih građana, udruženja “1 od 5 miliona” i Inicijative Ne davimo Beograd.

Građanima se prva obratila Ivana Todić, predstavnica Inicijative žena Srbije, organizacije koja je inicirala okupljanja ispred zatvora.

Todić je poručila da je svaki slobodan građanin Srbije Aleksandar Obradović, te da su se oni  večeras okupili jer žele da se poštuju propisi.

– Inače ćemo svi mi biti dovedeni u situaciju da budemo Aleksandar Obradović i da kao Jozef K. budemo u nekon procesu bez kraja, u državi u kojoj život vredi jednu nanogicu – istakla je Todić.

Ispred udruženja “1 od 5 miliona” govorio je student Miodrag Simović, koji je ukazao da je Obradović uhapšen zbog toga što je skrenuo pažnju na neke nepravilnosti koje su upleteni neki, kako sa vrha vlasti kažu, “jako bitni ljudi”.

– Ti ljudi uopšte nisu bitni, ne za naše živote. Jedan Aleksandar Obradović svima nama mnogo je bitniji od svih njih – naglasio je Simović i podsetio da je Zakonom o zaštiti uzbunjivača zabranjeno sprečavanje uzbunjivanja.

Akademik Dušan Teodorović i karikaturista Dušan Petričić ispred CZ-a (foto: Cenzolovka / Perica Gunjić)

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend