20. jun 2018.

Radomirović: Ni od Cvetkovića ni od tužioca nemamo „motive“

Vladimir Radomirović (UNS) kaže da kao što od Stefana Cvetkovića nismo čuli šta bi mogao da bude motiv njegove otmice, a ni od policije i tužilaštva nismo čuli šta bi mogao da bude njegov motiv da inscenira sve. Stiče se utisak da je policija samostalno, bez informisanja tužioca, preduzimala određene radnje i to nije dobro, kaže advokat Beljanski.

Stefan Cvetković, novinar iz Bele Crkve, obratio se javnosti tvrdeći da su ga tri osobe otele u sredu uveče, od kojih je jedna imala oružje i značku koja je podsećala na policijsku ili vatrogasaca, dodavši da nije bio tučen niti maltretiran. Naglašava da ga policija nije pronašla već da je on pozvao policijskog službenika, kao i da je odnos policije bio profesionalan. U međuvremenu, protiv Cvetkovića je podneta krivična prijava.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović kaže da ni danas nije ništa jasnije i da javnost nema odgovore šta se desilo, ko je oteo novinara, šta uopšte on istražuje, ko ga finansira, ističući da Cvetković ne radi ni u jednom mediju, a tvrdi da se mesecima bavi istraživanjem ubistva Olivera Ivanovića.

Sada je bitno da dobijemo odgovore od onih koji se nisu mogo obraćali javnosti proteklih dana – dakle od policije i tužilaštva, da čujemo njihove argumente i šta su prikupili, da vidimo na kojim dokazima se temelji krivična prijava, kaže Radomirović gostujući u Danu uživo.

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski kaže da očigledno policija, nakon svog operativnog rada, nije poverovala u verziju događaja koju je Cvetković dao. Da bi tužilaštvo postupalo, mora da postoji sumnja u određeno krivično delo, a s obzirom na ono šta do sada znamo – ni tužilaštvo ni policija ne veruju Cvetkoviću, a u kom pravcu će sve dalje ići, vreme će pokazati, dodaje.

Na pitanje u kom slučaju može da dođe do privođenja, kad je ovakvo krivično delo u pitanju (podsetimo, na teret mu se stavlja krivično delo lažno prijavljivanje otmice), Beljanski navodi – u svakom slučaju kad postoje razlozi za određivanje pritvora. Ukoliko se neko nalazi na prijavljenoj adresi, ukoliko ne postoji sumnja da će pobeći ili uticati na svedoke, u ovakvom slučaju ne određuje se pritvor, dodaje.

Cvetković odbacuje mogućnost da je policija sarađivala sa njegovim navodnim otmičarima, ali da misli da u Srbiji postoji više otuđenih centara moći, od kojih neko možda ima svoje ljude unutar sistema.

Radomirović kaže da spekulacije nisu nešto čime bi novinari trebalo da se bave, i ako Cvetković ima neke informacije neka to i kaže.

Meni je zanimljivo ovde, kao što od Stefana Cvetkovića nismo čuli šta bi mogao da bude motiv njegove otmice, mi ni od policije i tužilaštva nismo čuli šta bi mogao da bude njegov motiv da inscenira svoju otmicu, kaže Rdomirović, dodajući da očekuje da javnost i to sazna. Dodaje i da su tužilaštvo i policija „dužni“ više detalja o svemu.

Beljanski je ocenio, komentarišući današnju konferenciju za novinare na kojoj je Cvetković pozvao tužioca, čiji je broj bio nedostupan u tom trenutku, da mi to ne znamo – da li je on zasita pozvao tužioca ili neki drugi broj. Očigledno radi o izvesnim manupulacijama, kaže Beljanski.

Bitno je razdvojiti, istakao je, i ono što se zove sudijska istina od onoga što će u javnosti biti prezentovano i što će javnost percipirati kao istinu.

Ova situacija stavlja novinare koji bi mogli biti u opasnosti, u još težu situaciju, saglasili su se gosti N1.

Beljanski navodi da predistražni postupak vodi tužilac i da je on taj koji daje nalog policiji. Ovde stičemo utisak da je policija samostalno, bez informisanja tužioca, preduzimala određene radnje i to nije dobro, jer tužilac je taj koji daje nalog, naglašava predsednik AKV.

Dodaje da se i ovde pokazala stara boljka u odnosu policija – tužilaštvo, a to je da tužilaštvo ne kontroliše policiju u dovoljnoj meri.

Beljanski navodi da bi jako dobro da izjave za novinare daje tužilaštvo, neki portparol tužilaštva, a ne policija ili ministar, osim da je sa njihove strane predmet operativno rešen, dostavljen.

Ova situacija stavlja novinare koji bi mogli biti u opasnosti, u još težu situaciju, saglasili su se gosti N1.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend