20. jun 2018.

Radomirović: Ni od Cvetkovića ni od tužioca nemamo „motive“

Vladimir Radomirović (UNS) kaže da kao što od Stefana Cvetkovića nismo čuli šta bi mogao da bude motiv njegove otmice, a ni od policije i tužilaštva nismo čuli šta bi mogao da bude njegov motiv da inscenira sve. Stiče se utisak da je policija samostalno, bez informisanja tužioca, preduzimala određene radnje i to nije dobro, kaže advokat Beljanski.

Stefan Cvetković, novinar iz Bele Crkve, obratio se javnosti tvrdeći da su ga tri osobe otele u sredu uveče, od kojih je jedna imala oružje i značku koja je podsećala na policijsku ili vatrogasaca, dodavši da nije bio tučen niti maltretiran. Naglašava da ga policija nije pronašla već da je on pozvao policijskog službenika, kao i da je odnos policije bio profesionalan. U međuvremenu, protiv Cvetkovića je podneta krivična prijava.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović kaže da ni danas nije ništa jasnije i da javnost nema odgovore šta se desilo, ko je oteo novinara, šta uopšte on istražuje, ko ga finansira, ističući da Cvetković ne radi ni u jednom mediju, a tvrdi da se mesecima bavi istraživanjem ubistva Olivera Ivanovića.

Sada je bitno da dobijemo odgovore od onih koji se nisu mogo obraćali javnosti proteklih dana – dakle od policije i tužilaštva, da čujemo njihove argumente i šta su prikupili, da vidimo na kojim dokazima se temelji krivična prijava, kaže Radomirović gostujući u Danu uživo.

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski kaže da očigledno policija, nakon svog operativnog rada, nije poverovala u verziju događaja koju je Cvetković dao. Da bi tužilaštvo postupalo, mora da postoji sumnja u određeno krivično delo, a s obzirom na ono šta do sada znamo – ni tužilaštvo ni policija ne veruju Cvetkoviću, a u kom pravcu će sve dalje ići, vreme će pokazati, dodaje.

Na pitanje u kom slučaju može da dođe do privođenja, kad je ovakvo krivično delo u pitanju (podsetimo, na teret mu se stavlja krivično delo lažno prijavljivanje otmice), Beljanski navodi – u svakom slučaju kad postoje razlozi za određivanje pritvora. Ukoliko se neko nalazi na prijavljenoj adresi, ukoliko ne postoji sumnja da će pobeći ili uticati na svedoke, u ovakvom slučaju ne određuje se pritvor, dodaje.

Cvetković odbacuje mogućnost da je policija sarađivala sa njegovim navodnim otmičarima, ali da misli da u Srbiji postoji više otuđenih centara moći, od kojih neko možda ima svoje ljude unutar sistema.

Radomirović kaže da spekulacije nisu nešto čime bi novinari trebalo da se bave, i ako Cvetković ima neke informacije neka to i kaže.

Meni je zanimljivo ovde, kao što od Stefana Cvetkovića nismo čuli šta bi mogao da bude motiv njegove otmice, mi ni od policije i tužilaštva nismo čuli šta bi mogao da bude njegov motiv da inscenira svoju otmicu, kaže Rdomirović, dodajući da očekuje da javnost i to sazna. Dodaje i da su tužilaštvo i policija „dužni“ više detalja o svemu.

Beljanski je ocenio, komentarišući današnju konferenciju za novinare na kojoj je Cvetković pozvao tužioca, čiji je broj bio nedostupan u tom trenutku, da mi to ne znamo – da li je on zasita pozvao tužioca ili neki drugi broj. Očigledno radi o izvesnim manupulacijama, kaže Beljanski.

Bitno je razdvojiti, istakao je, i ono što se zove sudijska istina od onoga što će u javnosti biti prezentovano i što će javnost percipirati kao istinu.

Ova situacija stavlja novinare koji bi mogli biti u opasnosti, u još težu situaciju, saglasili su se gosti N1.

Beljanski navodi da predistražni postupak vodi tužilac i da je on taj koji daje nalog policiji. Ovde stičemo utisak da je policija samostalno, bez informisanja tužioca, preduzimala određene radnje i to nije dobro, jer tužilac je taj koji daje nalog, naglašava predsednik AKV.

Dodaje da se i ovde pokazala stara boljka u odnosu policija – tužilaštvo, a to je da tužilaštvo ne kontroliše policiju u dovoljnoj meri.

Beljanski navodi da bi jako dobro da izjave za novinare daje tužilaštvo, neki portparol tužilaštva, a ne policija ili ministar, osim da je sa njihove strane predmet operativno rešen, dostavljen.

Ova situacija stavlja novinare koji bi mogli biti u opasnosti, u još težu situaciju, saglasili su se gosti N1.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend