11. jun 2024.

Rakočević u Markeru: Situacija u slučaju Pantića i Ćuruvije potpuno jasna, ali izostaje pravda (VIDEO)

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević rekao je gostujući u emisiji Marker da smatra da je, kako kaže, "sve jasno" u slučaju ubistva novinara Milana Pantića i novinara Slavka Ćuruvije. Dodaje da iako su, kako kaže, svi detalji poznati, "nema pravde".

„Mi smo u proteklih nekoliko godina u nekoj vrsti očaja kako je moguće da se sve zna i da je komisija sve uradila i da je policija napravila odličan posao i da je gospodin Kecman iz policije zaista napravio jedan izuzetno profesionalan, važan iskorak i sve je tako čisto i jasno ali nema optužnice ili je presuda kao što je u slučaju Ćuruvije namerno uništena zato što je ona uništila naš sistem, naš sistem vrednosti, naš pravni sistem i neprestano ponavljamo ubili ste pravdu ali istina živi“, ističe Rakočević.

Sagovornik Insajdera podsetio je i na druge ne rešene slučajeve ubistva, otmice ili nestanka novinara kako u Srbiji tako i na prostoru Kosova i Metohije.

„Ne mogu u ovom trenutku da uz Pantića i Ćuruviju, rasvetljavanje slučaja Dade Vujasinović ne pomenem i sedamnaest ubijenih, otetih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiji, Srba, Albanaca i stranaca. I tu takođe vlada jedan zastrašujući muk i ćutanje i nema gotovo nikakvih pomaka da bi to moglo da se rešava“, kaže Rakočević.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu već dva puta se proglasilo nenadležnim u slučaju ubistva Pantića. Na pitanje Insajdera u čemu je to problem sa jagodinskim tužilaštvom, naš sagovornik odgovara da neke nadležnopsti koje ima Tužilaštvo u Beogradu nema ono u Jagodini i da „oni sada taj predmet šetaju od jednog do drugog potpuno besmisleno bez ikakve potrebe“.

„Nije moguće da jedan simbol kakav je Pantić ne zaslužuje da se procedure, a ima ih, u odnosima između Jagodine i Beograda ne rešavaju. U tome je kompletan problem. Problem je u tome što ne postoji volja. Ovo sada je stvar tih tamnih struktura, te tamne moći koja guši slobodnu volju i koja neće da odradi ono što su profesionalci već gotovo do kraja, do posljednjeg detalja rasvetili“, zaključuje Živojin Rakočević, predsednik UNS-a.

Ubistvo Milana Pantića – 23 godine bez pravde 

Jagodina, 11. jun 2001. godine, rano jutro – Milan Pantić se vraćao kući iz prodavnice. Napadnut je na ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom. Pretučen je na smrt, tupim predmetom.

„Sa mnom su razgovarali odmah neposredno posle ubistva mog druga i kolege, to je bila neka specijalna ekipa koja je odmah došla iz Beograda zbog toga što su oni pretpostavili da oni mogu bolje to da odrade nego lokalne policijske snage sa svojim kapacitetima za jedan takav težak zločin“, izjavio je Relja Milanović, prijatelj i kolega Milana Pantića u emisiji Insajder i RSE: „Da li je ubistvo Milana Pantića blizu rešenja“ iz 2016. godine.

Od 2001. godine, predmet je u nadležnosti Tužilaštva u Jagodini, međutim, za to vreme, izvršioci i nalogodavci ubistva nisu otkriveni. Medijska udruženja i Komisija za istraživanje ubistava novinara više puta su naglašavali da bi Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu trebalo da preuzme predmet jer slučaj, naglašavaju, prevazilazi kapacitete jagodinskog tužilaštva. Na inicijativu UNS-a, Međunarodna federacija novinara usvojila je pre dve godine Rezoluciju o Milanu Pantiću, kojom se takođe zahteva efikasan pravosudni postupak i angažovanje beogradskog Tužilaštva za organizovani kriminal. Međutim, to tužilaštvo se, dva puta u poslednje četiri godine, proglasilo nenadležnim.

„Nakon razmatranja vrlo obimnih spisa predmeta Javno tužilaštvo za organizovani kriminal utvrdilo je da nema zakonskog osnova za zasnivanje nadležnosti ovog Tužilaštva i spise predmeta je 9. novembra 2023. godine vratilo Višem javnom tužilaštvu u Jagodini na dalje postupanje“, navelo je Tužilaštvo.

Ubistvo Milana Pantića direktno se dovodi u vezu sa tekstovima koje je objavljivao u jagodinskim medijima i beogradskim Novostima. Neposredno uoči ubistva, pisao je o malverzacijama i spornim privatizacijama – pre svih o tada predstojećim privatizacijama cementare Novi Popovac kod Paraćina i Jagodinske pivare. Nekoliko dana pre ubistva, nepoznati ljudi pratili su ga u njegovom selu i dolazili ispred zgrade u kojoj je živeo u Jagodini.

„Sve je to bilo pod velom državnog posla i državnog projekta, e sad tu se naslutilo – bilo je tu prljavih poslova što je bilo i dokazano. Međutim, nikada do kraja nije raščišćeno“, kazao je Milanović.

Ubistvo Milana Pantića, kao ni ubistva Radoslavke Dade Vujasinović i novinara Slavka Ćuruvije – nadležne institucije godinama nisu rešavale; za ubistvo novinarke pre 30 godina nastupila je apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja za ubistvo, dok je konačna, oslobađajuća presuda za ubistvo vlasnika Dnevnog telegrafa i Evropljanina pre četvrt veka, doneta februara ove godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend