20. jun 2019.

Reakcija Dinka Gruhonjića povodom teksta „Protest studenata u znak solidarnosti“

Povodom teksta "Protest studenata u znak solidarnosti", koji je na portalu JMU Radio-televizije Vojvodine objavljen 11. juna 2019. godine, sa podnaslovom "Tuču huligana opozicija pokušala da predstavi kao napad na opoziciju", našoj redakciji se javio Dinko Gruhonjić, novinar i profesor na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, programski direktor NDNV-a, tvrdeći da su u tom tekstu iznete ozbiljne optužbe i uvrede na njegov račun, kojima se narušava i njegov lični ugled, kao i ugled Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

„U pomenutom tekstu me optužuju da sam nekakav zaverenik nekakve navodne „velike prevare“ kojom se navodna tuča grupe huligana predstavlja kao prebijanje trojice novosadskih studenata i napad na opoziciju.

Takve optužbe su neistinite i vređaju moj ugled i čast. Navedenom protestu sam prisustvovao kao i drugi građani, i kao nastavnik na Univerzitetu u Novom Sadu, jer je prebijanje studenata nedopustivo“, kaže se u reakciji Gruhonjića.

Gruhonjić, dalje, navodi: „Prenošenje tabloidnih lažnih vesti, sročenih kao javne optužnice, ne samo da je ispod svakog profesionalnog nivoa kojeg bi i po slovu zakona morao da se pridržava pokrajinski javni medijski servis, već predstavlja i kršenje krivičnih i drugih propisa o zaštiti integriteta ličnosti, časti i ugleda.

Prenošenje lažnih vesti i neprofesionalno i tendenciozno izveštavanje pokrajinskog javnog servisa posebno je opasno jer, sem kršenja Zakona o javnim medijskim servisima, Radio-televizija Vojvodine ovim ulazi u kampanju javnog blaćenja pojedinaca i njihovog zastrašivanja, te promocije nasilja i opravdavanja nasilnika.

Imam i profesionalnu i etičku obavezu da osudim takav neprofesionalan način izveštavanja i kršenje kodeksa profesije, ali i da zaštitim sebe od besramnih i tendencioznih napada i bezočnih laži“.

Napomena Redakcije RTV-a: Iznete kvalifikacije u tekstu „Protest studenata u znak solidarnosti“ ne predstavljaju stav RTV-a već su deo komentara prenetog iz lista „Kurir“, što je u tekstu i jasno navedeno.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend