07. sep 2020.

Reporteri bez granica: Neefikasnost države u ispunjavanju pravde podstiče počinioce zločina

“Neefikasnost države u zadovoljavanju pravde podstiče počinioce takvih zločina”, reakcija je Pavola Salaja zvaničnika nevladine organizacije Reporteri bez granica zaduženog za Evropsku uniju i Zapadni Balkan, povodom ukidanja prvostepene presude za ubistvo Slavka Ćuruvije i vraćanja tog procesa na početak.

Salaj je u pisanoj izjavi za Glas Amerike podvukao da odluka Apelacionog suda u Beogradu predstavlja značajnu prepreku za slobodu medija u Srbiji.

“Duboko je zabrinjavajuće što 21 godina od ubistva nije bila dovoljna da Srbija osudi ubice novinara i tako započne borbu protiv nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima. Štaviše, poništavanje presude izlaže srpske novinare, koji su izloženi redovnim fizičkim napadima, novim neizvesnostima“, rekao je Pavol Salaj za Glas Amerike.

Odluka o ukidanju prvostepene presude za ubistvo Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika listova „Dnevni telegraf“ i „Nedeljni telegraf“ i „Evropljanin“ naložio da se suđenje ponovi, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda u Beogradu.

Za učešće u ubistvu Ćuruvije, na ukupno 100 godina zatvora, aprila 2019. (čak dvadeset godina nakon Ćuruvijinog ubistva) bili su osuđeni tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, kao i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić.

U obrazloženju odluke Apelacioni sud ukazuje da se prvostepena prestupa pobija zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

„Naime, uvođenjem NN lica u izreku presude, a koje je, prema utvrđenju prvostepenog suda, učestvovalo u radnji izvršenja krivičnog dela zajedno sa okrivljenima i to kao neposredni izvršilac i dodavanjem novih radnji okrivljenima Radonjiću, Kuraku i Romiću, prvostepeni sud je, kada je reč o načinu izvršenja krivičnog dela, značajno izmenio činjenično stanje koje je po sopstvenoj oceni utvrdio, u odnosu na činjenično stanje opisano u optužnici.

Zastupnica odbrane: Prihvaćene sve žalbe

Zora Dobričanin Nikodinović, zastupnica odbrane, izjavila je da je Apelacioni sud prihvatio sve žalbene navode odbrane u predmetu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

“Koliko vidim iz objavljene odluke na portalu Apelacionog suda, Apelacioni sud je prihvatio sve žalbene navode odbrane. Ništa tu ne bih dodala”, rekla je Dobričanin Nikodinović za Betu.

Zora Dobričanin Nikodinović na tom suđenju brani nekadašnjeg šefa beogradskog centra Državne bezbednosti Milana Radonjića i oficira nekadašnje Državne bezbednosti Ratka Romića.

Pri tome se u žalbenoj presudi ne navodi nijedan dokaz na osnovu kog bi prvostepeni sud utvrdio sa nesumnjivom izvesnošću prisustvo još jednog lica na licu mesta i to neposrednog izvršioca, niti na osnovu kojih dokaza je utvrdio da je NN lice postiglo dogovor o lišenju života oštećenog, a na šta se osnovano ukazuje žalbom Tužilaštva za organizovani kriminal, zbog čega se u žalbenom postupku, u tom delu, ne može ispitati pravilnost zaključivanja prvostepenog suda”, navedeno je, između ostalog, u obrazloženju odluke o ukidanju prvostepene presude na sajtu Apelacionog suda.

Veran Matić: Nadziraćemo proces zbog mogućih opstukcija

Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara čiji je osnivač Vlada Srbije, u pisanoj reakciji za Glas Amerike ukazao je da komisija koju predvodi još nema uvid u tekst obrazloženja Apelacionog suda.

„Razočarani smo činjenicom da Apelaciono veće nije otvorilo pretres po onim pitanjima koja smatra spornim i, tek nakon razmatranja dokaza, donelo presudu. Pošto nemamo uvid u sve razloge zbog kojih je doneta ovakva odluka, to jest ,čija žalba je usvojena, ne znamo ni kako će izgledati ponovoljeno suđenje. Odnosno da li će se glavni pretres ponoviti samo po pitanju izvršioca, odnosno uvođenja NN lica, što bi značilo da ne mora da se ponavlja celo suđenje, ili je reč o još nekim aspektima koji moraju biti obuhvaćeni ponovnim suđenjem“, rekao je Matić za Glas Amerike.

Matić je rekao da komisija koju predvodi očekuje da sud bude mnogo efikasniji nego što je to bio do donošenja prvostepene presude.

„Nadziraćemo proces kako bi mogli da izvestimo o svakoj mogućoj opstrukciji, kojih je bilo puno u istrazi, a potom i za vreme samog prvostepenog procesa“, zaključio je Matić.

Slavko Ćuruvija, novinar, osnivač i izdavač listova „Nedeljni telegraf“ i „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“, ubijen je 11. aprila 1999. godine u Beogradu ispred ulaza u svoj stan, tokom NATO intervencije u Srbiji sukoba sa vlašću Slobodana Miloševića zbog neslaganja oko izveštavanja o ratu na Kosovu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend