07. sep 2020.

Matić o ukidanju presude za ubistvo Ćuruvije: Moguća nova agonija u odugovlačenju postupka i novi pad u rangiranju medijskih sloboda

„Apelaciono veće praktično kaže da je prvostepeni sud smandrljao presudu, a uvođenjem N. N. lica izašao je iz okvira optužnice, pri čemu nije to i objasnio. Čini mi se da bi zbog ovakvog obrazloženja sudije koje su potpisale prvostepenu presudu trebalo bar da se postide“, kaže za Cenzolovku Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Veran Matić dolazi na suđenje za ubistvo Ćuruvije (foto: Jana Nikolić / Cenzolovka)

„Retka svetla tačka na medijskoj sceni poslednjih godina bila je aktivnost naše komisije na istrazi ubistva Slavka Ćuruvije, gde smo, zajedno sa policijom i predstavnicima BIA, stvarali jednu vrstu modela rada na slučajevima koji godinama nisu razotkrivani, naravno kao i praćenje suđenja, pariranje opstrukcijama itd…“, podseća Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Koliko sam mogao da zaključim, sud nije rekao da su dokazi manjkavi, već da prvostepeni sud nije dobro obrazložio presudu i povezanost dokaza

„Umesto da i pravosuđe iskoristi priliku i potrudi se da prvostepena presuda bude potvrđena i pravda bude koliko-toliko zadovoljena, kao da je sve prepušteno stihiji, zbog čega ćemo pored moguće nove agonije u sudskom odugovlačenju, sigurno imati novi pad kada je reč o rangiranju medijskih sloboda kod nas“, uveren je Matić, koji je razočaran time što sudsko veće Apelacionog suda nije samo otvorilo pretres po spornom pitanju koje je apostrofirano u kraćem obrazloženju presude, kao što se vidi na sajtu suda.

„Koliko sam mogao da zaključim, sud nije rekao da su dokazi manjkavi, već da prvostepeni sud nije dobro obrazložio presudu i povezanost dokaza“, kaže Matić. 

„Apelaciono veće praktično kaže da je prvostepeni sud smandrljao presudu, a uvođenjem N. N. lica izašao je iz okvira optužnice, pri čemu nije to i objasnio. Čini mi se da bi zbog ovakvog obrazloženja sudije koje su potpisale prvostepenu presudu trebalo bar da se postide“, ističe predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, koja, kako on podseća, može samo da insistira na efikasnom suđenju i profesionalnom odnosu sudija. 

On smatra da iz obrazloženja Apelacionog suda možemo videti i da neće biti neophodno izvođenja svih dokaza, „već samo onih vezanih za sporni deo koji je vezan za uvođenje N. N. izvršioca i povezanost sa drugim optuženim u ovom slučaju koji je izuzetno značajan ne samo za novinarstvo već i za stvaranje pravne države i demokratije“. 

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

#EU ZA TEBE
SĆF

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend