23. feb 2020.

Reporteri bez granica: Vlast u Srbiji da istraži navode o nadzoru mejlova novinara

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su vlasti u Srbiji da istraže da li je vlada špijunirala i presretala elektronsku prepisku između bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca i lista Nedeljnik. Na pitanje Raskrikavanja da li će istražiti slučaj, Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal ne odgovara već nekoliko dana.

Agencija Tanjug prenela je 16. februara izjavu ministra odbrane Aleksandra Vulina u kojoj oštro reaguje na autorski tekst funkcionera opozicione Demokratske stranke i bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca, za koji je navedeno da je objavljen u Nedeljniku.

Redakcija Nedeljnika je, međutim, navela da tekst koji je bio premet Vulinove kritike nikada nije objavljen i postavila javno pitanje odakle Vulinu taj tekst i gde ga je pročitao.

„Zabrinuti smo da su mejlovi između opozicionih političara i nezavisnih medija špijunirani i presretani od strane vlade“, rekla je glavna urednica Reportera bez granica Polin Ades – Mevel.

Iz Ministarstva odbrane je ovim povodom saopšteno da je u pitanju bila greška njihove PR službe i da su mislili na izjavu koju je Šutanovac dao tabloidu Kurir, a ne na tekst u Nedeljniku.

Reporteri bez granica međutim podsećaju da se izjava ministra Vulina odnosila na stav Šutanovca o saradnji Srbije i Rusije o čemu je pisao u neobjavljenom tekstu, ali da se ta tema ne pominje u njegovom intervjuu za Kurir.

Kako je pisalo Raskrikavanje, i Nedeljnik sumnja u obrazloženje Ministarstva odbrane.

Raskrikavanje je još pre nekoliko dana uputilo pitanja Posebnom tužilaštvu za visoko tehnološki kriminal u vezi sa ovim slučajem, ali nam odgovor još uvek nije stigao.

Reporteri bez granica podsećaju i na slučaj novinara KRIK-a iz marta 2016.

Tada je list Informer objavio da KRIK istražuje imovinu tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića i šta je sakupljeno tokom tog istraživanja, i to pre nego što je KRIK objavio materijal. Redakcija je tada izrazila sumnje da je „informacije sakupila obaveštajna agencija prateći i prisluškujući novinare, a potom ih dostavila Infomeru“.

Zaštitnik građana: Nemamo nadležnost, ali ćemo pratiti šta su drugi preduzeli ukoliko bude prijava

Iz kabineta Zaštitnika građana za Raskrikavanje navode da ta institucija nema nadležnost u ovom konkretnom slučaju jer se povreda tajnosti elektronske pošte goni ili po privatnoj tužbi ili krivično gonjenje preduzima javni tužilac ukoliko je u pitanju službeno lice.

„Konkretan slučaj otvara pitanje rada organa uprave u sastavu Ministarstva odbrane, odnosno zakonitosti i pravilnosti postupanja Vojnobezbednosne agencije“, piše u odgovoru Zaštitnika građana.

„Građanin koji smatra da su mu radnjom VBA ili VOA povređena ili uskraćena ljudska prava ili slobode, radi zaštite svojih prava, može da se obrati generalnom inspektoru“.

Takođe, dodaju i da nadzor nad primenom Zakona o elektronskim komunikacijama obavlja Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija, preko inspektora elektronskih komunikacija.

„Zaštitnik građana će pratiti postupanje nadležnih organa uprave u konkretnom slučaju, ukoliko im se građani koji su bili uključeni u ovom slučaju obrate“, zaključuje se u odgovoru.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend