02. mar 2020.

Vulin ne zna za slučaj Vulina i Nedeljnika

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručuje da je zbog slučaja Nedeljnik, tj. komentarisanja teksta koji nije objavljen, spreman i na detektor laži i na sud, ali da, kako kaže, do kraja treba ispratiti šta uređen sistem u ovoj državi i Zakoni nalažu. Zbog, kako je objasnio glavni urednik Nedeljnika Veljko Lalić, nezainteresovanosti novinara za ovaj slučaj, redakcija tog magazina odustala je od inicijative da se formira nezavisna komisija koja bi istražila kako je ministar došao u posed neobjavljenog teksta.

Foto: FoNet/MOD

Vulin: Kakav slučaj?

N1: Slučaj „Nedeljnik“.

Vulin: Hoćete mi objasniti, molim vas.

N1: Ne znate za slučaj „Nedeljnik“?

Vulin: Ne, kakav je to slučaj?

Brzo zaboravio, pa se još brže prisetio. Ministar odbrane posavetovao je, kako kaže, televiziju iz Luksemburga, da ukoliko znamo da se novinari prisluškuju i prate, bez čekanja odemo u Tužilaštvo, jer, citiramo: on je zbog takvih sumnji, odmah tako postupio, i to ne iz marketinških razloga.

Vulin čeka epilog prijave koju je protiv njega Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal podneo njegov stranački kolega Đorđe Komlenski.

„Znači prvo Tužilaštvo. Ako ne budu zadovoljni, onda idemo ponovo, jer neće biti zadovoljni dok god se ne dokaže ono što ne postoji, ja sam spreman na sve: na detektor laži, na sud, na šta god hoćete, ali šta će biti ako sam u pravu, da li vam je ikada prošlo kroz glavu da sam nevin“, upitao je ministar odbrane.

Iako ne očekuju nikakvu reakciju Tužilaštva, redakcija Nedeljnika je pre dva dana podnela krivičnu prijavu protiv NN službenog lica. A glavni urednik tog magazina Veljko Lalić danas poručuje da odustaju od inicijative da se formira nezavisna komisija koja bi istražila ovaj i druge slične slučajeve i objašnjava zašto.

„Pošto vidim kakvo je interesovanje novinara za ovakvu temu – osim Danasa i N1 time se niko ne bavi, i otprilike prave budalu od mene – ja sam u dogovoru s kolegijumom, odlučio sam da se povučem iz te inicijattive. Mislim da su se novinari ‘autovali’ više nego ministar Vulin. Do sada sam u istraživanjima stigao do brojke od 20 ljudi iz redakcija koji rade za neke službe bezbednosti. Mi ćemo novinarski da sačekamo da isteramo to kad tad, ali ako novinare baš briga da li ih neko prisluškuje i mene baš briga, eto“, kaže urednik Nedeljnika.

Lalić dodaje da nažalost može samo da zamisli šta bi se u nekoj ozbiljnoj zemlji desilo da je ministar komentarisao tekst koji je bio predmet elektronske prepiske, a koji nije objavljen.

Pitali smo ministra odbrane smatra li da bi odgovore trebalo da daju sve službe bezbednosti, a ne samo VBA, u koju, inače, niko od umešanih aktera, i nije upirao prstom.

„Optužili ste vba, niste optužili BIA i samo ste to tražili. Hajde prvo da prestanemo da maštamo koga sve optužujete, nego te koje ste optužili oni su nam opravdali, sad optužite nekog drugog šta da vam kažem“, poručio je Vulin.

Pojedini poslanici opozicije tražili su zbog slučaja Nedeljnik ostavku ministra odbrane. Na naše pitanje očekuje li da ostane na čelu tog resora i posle izbora, Vulin kao i na ostala današnja pitanja kroz osmeh poručio: ako pobedi Vučićeva politika, to je najmanje bitno.


Video prilog N1

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend