24. apr 2017.

Reporterka N1 o izbacivanju iz štaba SNS-a: „Vređaju nas sve češće, biće još gore“

„Dešavale su mi se razne neprijatnosti na terenu, ali nikada da me neko i fizički gura. Koleginici druge medijske kuće su dobacivali da je ružna, da ima veliki nos, da smo američke svinje. Ovo je strašno, primitivno i biće sve gore“, kaže za Cenzolovku Gordana Bjeletić, novinarka N1, koju su aktivisti SNS-a u nedelju uveče izgurali napolje iz izbornog štaba naprednjaka u Zaječaru.

Novinarka N1 Gordana Bjeletić nakon što je izbačena iz štaba SNS-a; Foto: Youtube Screenshot/ Lucky Star Media

Novinarka N1 Gordana Bjeletić nakon što je izbačena iz štaba SNS-a; Foto: Youtube Screenshot/ Lucky Star Media

Snimanje i izveštavanje bilo je zabranjeno svim medijima koji su došli pred izborni štab SNS-a, jer su se aktivisti stranke rasporedili ispred vrata i nisu puštali novinare.

Gordana Bjeletić kaže da je uspela da uđe jer im je nekako promakla, ali nije znala da je zabranjeno da se snima. A i zašto bi bilo zabranjeno, dodaje ona.

„Ušla sam, prišla stolu i rekla: ‘Dobro veče, ja sam novinar N1. Koja je procedura za izveštavanje večeras?’, da bi jedan čovek odmah rekao da izađem napolje. Skočio je i prvo me jako gurnuo, a posle me je odgurao do vrata. Ja sam ga pitala što me gura, u čemu je problem. Mogu ljudi različito da reaguju na provokativna i neprijatna pitanja, ali je neočekivano da ovako reaguju na ‘dobro veče’“, priča ona.

Iako neprijatnosti u novinarskom poslu, kaže, nisu retkost, fizički nikada niko nije nasrnuo na nju.

„Dešavalo se da krenu na snimatelja ili na nekog drugog, pa ih ja onda branim. Nikada nisam bila u ulozi, da tako kažem, žrtve. Mene nije ni teško odgurati, ali u principu – ovako nešto na mene utiče tako što me motiviše. Ipak, ponos mi je povređen i svesna sam da smo krajnje nebezbedni i da će sve gore da bude. Sve češće smo izloženi uvredama na terenu. To sve više eskalira i vidim da će na kraju nekom nešto jako loše da se desi“, kaže ova novinarka.

O tome koliko je situacija zabrinjavajuća, ističe Gordana Bjeletić, govori i činjenica da pojedine njene kolege kažu: „Radije biram da kisnem nego da nosim kišobran sa oznakom televizije.“

Kada su je izbacili napolje, kaže ona, naišao je koordinator SNS-a za zaječarske izbore Milan Đokić, inače i predsednik opštine Knjaževac, koji joj je rekao da on nije funkcioner SNS-a i da ne zna zašto novinari nisu pušteni unutra.

Đokić za Cenzolovku navodi da ga je Bjeletićeva zaustavila ispred kafića tako što ga je „presrela na ulici da ga nešto ispituje, što je takođe stvar profesionalnosti, odnosno neprofesionalnosti“.

Na pitanje novinarke Cenzolovke zašto novinari nisu pušteni unutra i kako objašnjava taj incident, on je odgovorio da „nema pojma šta su novinari hteli“ i dodao: „Što me zovete uopšte“.

„Sve češće smo izloženi uvredama na terenu, to sve više eskalira i vidim da će na kraju nekom nešto jako loše da se desi“

„Ne mogu da vam kažem zašto novinari nisu pušteni unutra, niti da li su ulazili, niti da li su se najavili da uđu ili se nisu najavili. Da l’ su išli i u drugim strankama, upadali tako, ne znam. Je l’ znate da postoji nešto što se zove izborna tišina? Nije bila izborna noć, bilo je 18-19 sati, izborne aktivnosti su bile u toku i nemam pojma šta su oni hteli“, doslovce kaže Đokić.

Novinarka N1 kaže da nema veze koliko je sati bilo, jer je njena namera bila da, kao i inače kada se izveštava iz izbornih štabova, pita kakva je procedura i gde novinari mogu da se smeste.

„Svi novinari, sve ekipe, uvek dođu ranije, da se nameste, postave stative i slično“, kaže ona.

Cepanje ličnosti

Gordana Bjeletić kaže da na nju te noći nije ostavio utisak ni sam napad, ni Đokić koji joj je tvrdio da nije funkcioner SNS-a, koliko događaj sa ženom, verovatno članicom SNS-a, koja je stajala ispred vrata kada su novinarku izbacili.

„Ona priča sa mnom i pokazuje razumevanje, izvinjava se za situaciju, kaže kako je tenzija velika i kako su svi nervozni. Onda prilazi Milan Đokić i ja ga pitam zašto novinari nisu pušteni, on mi nešto odgovara, a ona mu kaže: ‘Milane, nemoj da komentarišeš izmišljene događaje’. Ne razumem kako funkcionišu ti ljudi, ja bih stala u odbranu bilo koga ako je u problemu. A ona tako svesno laže“, navodi Bjeletićeva.

Ona kaže da incident najverovatnije neće prijaviti policiji, jer ne veruje da se išta može promeniti dok ne postoji politička volja da se spuste tenzije i da se niko više ne huška na novinare.

„Da mislim da će to nešto da promeni, da to pomogne nekom kolegi koji se sutra nađe u sličnoj situaciji, prijavila bih. Ovako, mislim da time ništa ne postižemo i da od vrha mora da dođe signal da ne mogu tako da se ponašaju, da nas ne prozivaju i ne vređaju redovno. Jednoj koleginici su dobacivali da je ružna, da ima veliki nos, da smo američke svinje, i tako. Strašno je i primitivno“, zaključuje ona.

Umesto osude, međutim, iz vrha SNS-a stiglo je pitanje člana Glavnog odbora te stranke Aleksandra Martinovića „kako je moguće da se samo novinarima N1 dešava nešto loše“.

NUNS: Tužilaštvo da reaguje

U NUNS-u kažu da su njihovi advokati procenili da ovde nema elemenata krivičnog dela, ali da ovaj događaj predstavlja atak na slobodu informisanja i izražavanja i kršenje Zakona o javnom informisanju, s obzirom na to da je postojao interes javnosti da bude informisana, a novinarka je u tome sprečena.

„NUNS ocenjuje da je reč o cenzorskom ponašanju i direktnom ataku na slobodu informisanja koju garantuju međunarodne konvencije, Ustav i zakonodavstvo Republike Srbije i poziva tužilaštvo da po službenoj dužnosti pokrene postupak protiv vinovnika ovog grubog incidenta“, navode u NUNS-u.

Po Zakonu o javnom informisanju i medijima, javno informisanje je slobodno, a slobodan protok informacija putem medija ne sme se ugrožavati, niti se smeju diskriminisati novinari ili urednici.

1 komentar za: “Reporterka N1 o izbacivanju iz štaba SNS-a: „Vređaju nas sve češće, biće još gore“

  1. Miloš

    identicna situacija se i meni desila u Pouarevcu proslog marta, izbacili su me iz staba SNS s tim sto su sve ostale medijske kuce u tom trenutku bile uredno pozvane. Naprednjaci su kao agresivni psi, uvek spremni da ugrizu bilo koga da bi pokazali vernost vlasniku.

    25. апр 2017. at 10:11

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend