01. dec 2022.

SafeJournalists: Strašne pretnje novinarki Jeleni Obućini u Srbiji

Jeleni Obućini, novinarki Nove S, danas je u direktnim porukama na Tviteru zaprećeno nabijanjem na kolac i spaljivanjem, a sve to prikazano u seksualizovanom kontekstu. Zastrašujuća formulacija sastavljena je od pedantno prikazanih pretnji smrću i seksualnog nasilja. Slučaj je prijavljen tužilaštvu.

Ove pretnje usledile su nakon što je tabloid Alo na svom sajtu objavio (a Informer preneo) da je novinarka u uvodu emisije „Dnevnik” 29. novembra pretila Vučiću da će biti „pokopan”, „po nalogu njenog šefa Šolaka”. Ovaj tabloid je zlonamerno protumačio njen uvod u kojem ona žargonski kaže da će se Vučić „pokopati” ako se ne „opameti” po pitanju Kosova i sankcija Rusiji.

Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) rekao je da i ovoga puta užasne pretnje i uvrede dolaze nakon što se državni funkcioneri i njihovi propagandisti okome na nepodobne novinare i u kritičkom komentaru pronalaze atentate i zavere. ,,Jelena Obućina je sada izložena organizovanoj hajci režima i vidimo kako se te laži i spinovanja prenose na građane, koji su  indoktrinirani i zaista misle da je novinarka neprijatelj Srbije i srpskog naroda i u stanju su da joj šalju takve strašne poruke. NUNS podržava koleginicu u njenom profesionalnom radu, koji je za primer, i u saradnji sa partnerskim udruženjima učinićemo sve da nju i njenu redakciju zaštitimo.”, naglasio je Bodrožić.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS-u i osuđuje pretnje novinarki. Mreža SJ poziva nadležne institucije u Srbiji da hitno preduzmu sve mere kako bi osobe koje su pretile novinarki bile procesuirane i kažnjene. Na ovaj način institucije treba da pokažu odlučnost u borbi protiv gnusnih pretnji novinarima i da pošalju jasnu poruku da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 1. decembar 2022.

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend