01. dec 2022.

UNS: Pretnje Jeleni Obućini zastrašujuće, tražimo hitnu reakciju policije i tužilaštva

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki Dnevnika na televiziji Nova S Jeleni Obućini.

Stalna radna grupa za bezbednost novinara, u kojoj predstavnike imaju tužilaštvo, policija i novinarska i medijska udruženja, obaveštena je o pretnjama. Preko ovog mehanizma prijavu je primilo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

Posle komentatorskog uvoda Obućine u Dnevniku televizije Nova S od 29. novembra, tabloidi Alo, Informer i Objektiv u onlajn izdanjima objavili su tekstove i naslove slične sadržine „Vučiću, ili priznaj Kosovo ili ćeš biti pokopan“ – Tajkunski mediji uputili pretnje Aleksandru Vučiću, i naveli da „Glasnogovornica Šolakove političke agende Jelena Obućina ne prestaje da širi antidržavnu propagandu po nalogu svog šefa“.

U jutarnjem programu televizije Pink u kom je govorio vlasnik i urednik Informera Dragan Vučićević tema je bio Obućinin uvodnik u Dnevniku.

UNS-u je Obućina rekla da je posle medijske hajke dobila pretnju i da do sada nije prijavljivala i osvrtala se na vulgarnosti, ali da je ova pretnja jezivija od one koju je nedavno dobio Danas.

Iz poruke u koju je UNS imao uvid jasno je da osoba koja preti ugrožava sigurnost novinarke.

UNS očekuje da policija i tužilaštvo postupe po Krivičnom zakoniku, član 138. stav 3, po kom su novinari jednako zaštićeni od pretnji da će im neko ugroziti život kao predsednik Republike, narodni poslanik, predsednik Vlade, članovi Vlade, sudije Ustavnog suda, sudije, javni tužioci, advokati i policijski službenici. Za ovo krivično delo je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend