06. jul 2023.

Sajt Južnih vesti pretrpeo ozbiljan napad, pretpostavlja se da je sa namerom

Takozvani “DDoS” napad na sajt Južnih vesti primećen je tokom jučerašnjeg dana i trajao je do jutros. Poučeni ranijim iskustvima, direktor ovog medija Vitomir Ognjanović kaže da napad verovatno nije slučajan, ali i da je gotovo nemoguće naći inicijatora.

Printskrin: Sajt Južnih vesti

Usporen rad sajta, sporo učitavanje i sajta i administracije, redakcija Južnih vesti primetila je juče oko podneva. Ubrzo se ispostavilo da je reč o “DDoS” napadu. Direktor ovog medija Vitormir Ognjanović objašnjava da je zapravo neko pokušavao velikom količinom zahteva i velikim saobraćajem na sajtu da onesposobi i uspori rad sajta.

Posle nekih sat i nešto to nije jenjavalo. Mi smo digli stanje nekog Firewall-a na stanje u napadu i od tog trenutka nismo više imali problema sa serverom, ali korisnici su neki prijavljivali da moraju da prođu neki dodatni korak da bi posetili sajt – morali su da dokažu da su ljudi. U suštini, koliko smo mi videli do nekad jutros je taj napad trajao.

S obzirom na to koliko je dugo trajao, sumnjaju da je reč o nasumičnom napadu. Nije prvi put da se susreću sa takvim problemima.

Možda je nešto od tekstova juče nekog uzbudilo i iznerviralo i poturdio se da to ne dospe do naših čitalaca. To je više na nivou pretpostavki iz ranijih iskustava, ali nije nešto što možemo da dokažemo.

Ipak, sajt nije bio ni jednog trenutka ugrožen. Redakcija je nastavila normalno da radi, a napad je tek jutros prestao.

Nemamo nikakve informacije što bi mogli da prosledimo nekim organima. Kod takvih napada najčešće se ne zna ko je napadač jer se koriste neke infrastrukture gde jednostavno to nije moguće utvrditi.

Zaštita koju medij ima ispred sajta, ispred servera zapravo amortizuje najveći deo napada. Sajt suštinski, kaže direktor Južnih vesti, nije ugrožen, kao ni podaci. Jedino što je bilo potrebno je da čitaoci dokažu da nisu botovi nego ljudi kako bi mogli nesmetano da čitaju.

Inače, najduži sličan napad na sajt Južnih vesti trajao je par dana.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend