06. jul 2023.

U Crnoj Gori uvećane dnevnice medijskih radnika za rad nedjeljom

Osnovna zarada zaposlenog uvećava se po satu najmanje 80 posto za rad nedjeljom.

Odredba novog Opšteg kolektivnog ugovora po kojoj počinje isplata uvećanih dnevnica za rad nedjeljom i za zaposlene u medijima u Crnoj Gori stupila je na snagu 2. jula, javlja Sindikat medija Crne Gore, i to nakon šest mjeseci odgađanja.

Prva nedjelja za koju se obračunavaju uvećane dnevnice novinarima i ostalim medijskim radnicima bila je 2. jula. Po članu 15 Opšteg kolektivnog ugovora, piše Sindikat medija Crne Gore, osnovna zarada zaposlenog uvećava se po satu najmanje 80 posto za rad nedjeljom a te odredbe se sada moraju pridržavati i medijska preduzeća.

Opštim kolektivnim ugovorom koji je stupio na snagu početkom ove godine, podsjeća Sindikat medija Crne Gore, bilo je predviđeno da se isplata uvećanih dnevnica za rad nedjeljom u medijima neće primjenjivati šest mjeseci od dana stupanja na snagu tog ugovora. U tom periodu bilo je predviđeno da sindikati i poslodavci iz medijske djelatnosti vode pregovore o zaključenju novog Granskog kolektivnog ugovora a ako se ugovor ne zaključi u tom periodu, primjenjivat će se odredba o uvećanju dnevnica nedjeljom i za medijske radnike. Pregovori su, dodaje Sindikat, pokrenuti na prijedlog Sindikata medija Crne Gore i Sindikata informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti, ali još nema dogovora sa poslodavcima.

Sindikat medija Crne Gore navodi da ostaje posvećen postizanju kompromisa sa poslodavcima oko novog Granskog kolektivnog ugovora ali da smatraju da i poslodavci moraju prihvatiti dio njihovih zahtjeva kako bi taj ugovor donio bar neke nove benefite zaposlenima u medijima.

“Istovremeno, pozivamo sve medijske radnike da insistiraju na isplati dnevnica za rad nedjeljom jer je to pravo, po novom Opštem kolektivnom ugovoru, već steklo na hiljade zaposlenih u drugim djelatnostima početkom ove godine. Na ovaj način, biće i poboljšana generalno loša primanja medijskih radnika odnosno nagrađeni oni zaposleni koji rade nedjeljom, kada najveći broj zaposlenih građana odmara, što je i osnovna suština ove odredbe”, istakli su u saopštenju.

Sindikat medija Crne Gore je krajem juna predstavio istraživanje o uslovima rada u medijima gdje je između ostalog pokazano da čak 60 posto medijskih radnika nije plaćeno za prekovremeni rad. Također, navodi se da je slična situacija za rad vikendom, te da svaki drugi ispitanik radi često vikendima, dok za 74 posto njih nikada nije isplaćena dodatna dnevnica za rad nedjeljom.


Izvor: Sindikat medija Crne Gore

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend