18. sep 2019.

Autorka istraživanja o trgovini oružjem: Napadi iz straha da građani Srbije ne pročitaju objavljene dokumente

Prvi napadi usledili nakon što je tekst podeljen na društvenim mrežama, tagujući ministra Nebojšu Stefanovića, čiji se otac Branko navodi kao posrednik u prodaji oružja

Foto: Arms Watch, snimak ekrana

Tri dana nakon objavljivanja teksta o navodnom izvozu naoružanja iz Srbije u Jemen, poslu u kojem, kako se tvrdi, posreduje otac ministra unutrašnjih poslova, istraživački portal Armsvoč (armswatch.com) i dalje je nedostupan u Srbiji.

Arsmvoč je u ponedeljak saopštio da se njihov sajt našao pod hakerskim napadima i da je utvrđeno da ti napadi dolaze iz Srbije. Uvođenjem zaštite od, preciznije rečeno, DDoS napada sajt je postao nedostupan za posete iz Srbije.

Građani Srbije ne mogu da posete sajt Arms Watch: Snimak ekrana naslovne strane sajta

„Neko se očito uplašio da bi građani Srbije mogli da pročitaju dokumente koje smo objavili“, istakla je za Cenzolovku Diljana Gajtandžijeva, bugarska novinarka, autorka istraživanja i osnivačica Armsvoča, govoreći o motivima napada na taj sajt.

Gajtandžijeva navodi da su prvi napadi usledili ne odmah nakon što je u nedelju uveče objavljeno istraživanje, inače treće u serijalu, već nakon što je neko iste večeri podelio tekst na društvenim mrežama tagujući ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, čiji se otac Branko navodi kao posrednik u liferaciji oružja (Nebojša Stefanović je negirao da je njegov otac vlasnik firme GIM, koja izvozi oružje).

Tridesetak minuta nakon toga sajt je bio oboren i tek posle četiri sata sajt je ponovo bio onlajn, navodi bugarska istraživačka novinarka. 

„Bila je to prva serija DDoS napada, druga je usledila narednog jutra, nakon čega je aktiviranje klaud fer (Cloud Fare) zaštite od takvih napada bilo neminovno. Od našeg provajdera dobili smo informaciju da iza napada stoji veliki broj IP adresa iz Srbije, i te su IP adrese odmah blokirane, ali je istovremeno od ponedeljka blokiran pristup sajtu svima iz Srbije“, kaže Gajtandžijeva i dodaje da zaštita ostaje do daljeg jer su sigurni da napadi još neće prestati.

Ona, međutim, ističe da građani Srbije ipak mogu da pročitaju istraživanje, ali samo ukoliko sajtu pristupe preko VPN (Virtual Private Network; Virtuelna privatna mreža). Potrebno je samo da instaliraju VPN na svom telefonu i da se povežu, navodi sagovornica Cenzolovke.

Istraživanje Armsvoča možete pročitati i u PDF formatu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend