28. nov 2019.

Savetnica predsednika za medije: Kad mi je važno zovem Prvu ili Pink

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević izjavila je da predsednik Aleksandar Vučić nikad nije lično uvredio novinara, kao i da zove televizije Prva ili Pink kada joj je važno da se emituje neka informacija.

„Da li je davao karakteristike o medijima da su ovakvi ili onakvi, jeste. Da li je to bilo primereno? Možda i nije sa njegove funkcije. Ali on nikada nije lično uvredio novinara, niti ga izbacio sa konferencije, niti je zabranio da mu postavlja pitanja“, rekla je Vasiljević za novi broj nedeljnika NIN.

Dodala je da „znamo za primere iz prošlosti, bila sam u toj vladi, kad je Boris Tadić bio predsednik. Novinari su se fizički udaljavali sa konferencija“. Na pitanje da li će Vučić prestati da oslovljava novinare imenom, nadimcima ili sa majstore, ona je rekla: „Nadam se da ćemo obostrano promeniti način komunikacije“.

„Majstore, možda nije primereno, ali nije uvreda“, kazala je Vasiljević.

Na pitanje o pozivima urednicima, ona je podsetila da je zvala „Jugoslava Ćosića sa molbom da ne emituje jeziv snimak prebijanja Andreja Vučića da to ne bi videle njegova majka i ćerka“. Njene „drugarske molbe“ medijima do sada su bile, kako je rekla, „tipa – da li bi mogao danas da ubaciš susret predsednika sa ambasadorom Kine, jer nam je Kina važna“.

„Kad mi je važno zovem na primer Prvu televiziju ili Pink. Na tome se završava. Evo, ja to priznajem. Ako je to vrhunski zločin, kriva sam“, rekla je Vasiljević na pitanje koga zove od medija sa takvim molbama.

Ona je rekla i da „Amerika ima CNN i Foks, a Srbija ima Pink i N1“.

„Oni su za mene dve strane medalje, ali Pink priznaje da je pristrasan, da imaju svog favorita i nisu nikad rekli da su nezavisni. Oni su privatna televizija i njihovo je pravo, kao i N1“, rekla je Vasiljević. Prema njenim rečima, „Pink nije rodio Vučić, kao ni Informer, već su postojali i u vreme onih koji sad drame i vrište“.

Ona je rekla i da je „neverovatno licemerno što se i o nasilju nad novinarima ne govori u svim slučajevima“.

„Da vi dignete dramu oko letaka koji su ubačeni u dvorište N1, što je država osudila i sa čim nema veze, a pritom ne kažete reč što svake subote maltretiraju te jadne ljude na RTS. U tom smislu svi treba da budu isti, a gledaoci i čitaoci neka sude o kvalitetu. Gde je upad s testerom u izveštaju Evropske komisije? Nema ga“, rekla je Vasiljević.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend