07. jul 2020.

Sejdinović: Vukosavljević se uvredama preporučuje Vučiću za funkciju

Kao neko ko je mnogo puta bio meta raznoraznih napada, uvreda i pretnji, živeo sam u uverenju da me ništa više ne može iznenaditi i uplašiti.

Međutim, istup ministra Vukosavljevića ipak je uspeo da me ostavi bez reči i donekle uplaši, uplaši jer je jezivo živeti u zemlju u kojoj se ministar kulture nekome, bilo kome tako obraća. Ne mogu da ne pomislim da se ovim uvredama i drugim ispadima ministar zapravo ne preporučuje Vučiću za neki novi-stari položaj u postizbornoj raspodeli funkcija – ističe za Danas Nedim Sejdinović, novinar i nekadašnji predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) povodom uvreda koje je na njegov račun izneo ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Kako podseća, svojevremeno je pokušao i bivši ministar Ivan Tasovac, „koji je želeo pošto-poto da ostane ministar, pa se sukobio sa celom nezavisnom medijskom scenom, pokušavajući da se umili gospodaru“.

– Interesantno je i da me i Tasovac u poslednje vreme u svojim opskurnim objavama na društvenim mrežama malo-malo proziva i vređa. Očigledno imam neki problem sa ministrima kulture u ovoj zemlji. Ili oni imaju problem sa mnom – navodi Sejdinović.

Podsetimo, Vukosavljević je u petak na imejl adresu glavnog urednika Danasa poslao reagovanje na tekst objavljen u tom listu, u kojem je napisao: „Učesnicima ‘ankete’ Danasa sa žaljenjem poručujem da im nijedna polovina mozga ne radi na frekvenciji dobrog vaspitanja i intelektualne čestitosti. Ni ona titoistička ni ona neoliberalno-antisrpska. Obe su u stanju atrofije. Poseban slučaj je Nedim Sejdinović. Njemu bi prijao povratak u prirodno stanište, gde i inače obitavaju takvi pripadnici faune.“

U rubrici našeg lista pitanje/odgovor, a na koju je ministar reagovao, stavove su iznosili novinari Nedim Sejdinović, Mihal Ramač i Branko Vučković, kao i politikolog Duško Radosavljević.

Oni su komentarisali prethodni Vukosavljevićev javni istup, u kojem je ministar izjavio „saučešće zbog smrti komunizma“ prvom glavnom uredniku Danasa Grujici Spasoviću, kada je izneo i teške uvrede na njegov račun.

Novinar Mihal Ramač, nekadašnji glavni i odgovorni urednik Danasa, ističe za naš list da „ima lica od kojih čoveka ništa ne iznenađuje“.

– Anin („Ana je tu!“) potrčko za kulturu je jedan od njih. Pošto je čuo da će da ga šutnu iz Nemanjine, odlučio je da isplazi jezik Vučiću i njegovim tobožnjim evropskim snovima. A kako drugačije nego preko leđa novinara? Ministar računa da će pljuvanjem po Nedimu Sejdinoviću zaraditi orden. Postao je naprednjački ministar zato što je znao da je pljuvanje unosnije od društveno korisnog rada i da su priče Vučića o Evropi samo priče za malu decu. Dok su oko njega Vukosavljević i slični, Vučiću neće verovati i neće ga uzimati za ozbiljno ni Angela Merkel ni poslednji činovnik u Briselu – naglašava Ramač.

Kako dodaje, i u otadžbini ga uzimaju ozbiljno samo oni koji su operisani od kulture, znanja i vaspitanja.

– Priča se da će u novoj vladi biti ukinuta većina ministarstava, pa i ono za kulturu: zatvorene su škole, pozorišta, koncertne dvorane, počinju masovna otpuštanja… O svemu se pita samo predsednik, pa što da se arče pare na neke tamo kako se ono zvaše, odakle li beše. Kad se pogleda popis ministara kulture, obrazovanja i informisanja od jogurt revolucije naovamo, vidi se samo to da od svakog zla ima gore – ističe Ramač.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da smeni ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića, ocenjujući da je svojim „prostačkim izjavama pokazao da je ministar nekulture i dezinformisanja“.

„Zahtevamo smenu ministra zbog njegovih prostačkih uvreda koje je izneo na račun novinara i političkih analitičara, a posebno bivšeg predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedima Sejdinovića“, navode iz Građanske Vojvodine, koju čine NDNV, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica i Centar za interkulturalnu komunikaciju.

„Gnusan napad“

Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“ najoštrije osuđuje gnusan napad ministra kulture i informisanja na i člana upravnog odbora ove organizacije Nedima Sejdinovića. „S obzirom na to kakva je trenutka politička i društvena situacija u zemlji, ne bismo se iznenadili da se Vukosavljević ovim napadima na kritičare režima preporučuje za neki novi visoki položaj u Vučićevoj strukturi moći“, ukazuju iz VKK „Vasa Stajić“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend